Το βρίσκουμε σε πάρα πολλά χρώματα, σε αναρίθμητα σχέδια, καλύπτει όλα τα “βαλάντια”,αποτελεί την πιο εύκολη και safe επιλογή σε άντρες και γυναίκες, δεν λείπει από καμία ντουλάπα και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει υμνήσει τον δημιουργό του! Αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ ποιος εμπνεύστηκε το πρώτο t-shirt;

Με τον χαρακτηρισμό “Το εσώρουχο των εργένηδων”, η εταιρία εσωρούχων Cooper Underway Company το 1904 άρχισε να διαφημίζει τις φανέλες χωρίς κουμπιά, χωρίς κλωστές, χωρίς καρφίτσες!
Φυσικά, το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει κανείς στο δρόμο φορώντας το αποτελούσε ντροπή! Ο λόγος; Ότι το “διάσημο” άσπρο φανελάκι χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως εσώρουχο μέχρι και τη δεκαετία του ’50.
Αν περιμένετε να σας φανερώσουμε το όνομα του δημιουργού του, θα σας απογοητεύσουμε γιατί δεν είναι γνωστό ποιος το δημιούργησε. Υπάρχει μια θεωρία πως είναι εξέλιξη ενός παλαιότερου είδους εσωρούχου που είχε την μορφή ολόσωμης φόρμας. Πιο συγκεκριμένα, Η φόρμα φορέθηκε κυρίως τον 19ο αιώνα και ήταν πολύ δημοφιλής στις κρύες μέρες του χειμώνα. Παρολ’αυτά το καλοκαίρι ήταν ανυπόφορα ζεστή και έτσι κάποιοι σκέφτηκαν την μετατροπή της, κόβοντας το κάτω μέρος της φόρμας. Σταδιακά άρχισαν να φοράνε μόνο το πάνω, όπως είναι η φανέλα…
Η πρακτικότητα του ρούχου εξυπηρετούσε όχι μόνο εργένηδες της πόλης, αλλά και εργένηδες στον αμερικάνικο στρατό. Το 1905 το t-shirt έγινε μέρος της στολής των αντρών στο πολεμικό ναυτικό. Βέβαια, συνέχιζαν να φοριούνται ως εσώρουχα, εκτός απ’ τους καλοκαιρινούς μήνες. Τότε οι ναύτες μπορούσαν να κυκλοφορούν στο πλοίο μόνο με το t-shirt, εφόσον το επέτρεπαν οι αξιωματικοί. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μόδα άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, καθώς τα φορούσαν οι στρατιώτες που επέστρεψαν απ’ το πόλεμο…
O συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στο βιβλίο του “This side of Paradise” κάνει για πρώτη φορά αναφορά στη λέξη t-shirt. Συγκεκριμένα, ο πρωταγωνιστής του το παίρνει μαζί του στο πανεπιστήμιο.
Με την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το t-shirt είχε διαδοθεί στις πιο νεαρές ηλικίες ως χαλαρό ντύσιμο, αλλά οι μεγαλύτεροι ακόμα δίσταζαν να το φορέσουν δημοσίως. Όπως έγινε στο τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι και στο τέλος του δεύτερου, οι στρατιώτες που επέστρεψαν στην πατρίδα συνέχιζαν να φορούν τα άνετα Τ-shirt που ήταν μέρος της στολής τους…

Ήξερες ότι…
Το t-shirt σημείωσε νέο ρεκόρ πωλήσεων όταν το φόρεσε ο ηθοποιός Μάρλον Μπράντο στο θεατρικό και την ταινία του 1951, “Λεωφορείο ο Πόθος”!