Με στόχο να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, το 6ο Δημοτικό σχολείο Τρικάλων γίνεται το πρώτο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα στο οποίο οι μαθητές του μπορούν να προμηθεύονται βιολογικά προϊόντα από το κυλικείο του.


Με τα Τρίκαλα να εκπροσωπούν την Ελλάδα, μεταξύ άλλων επτά ευρωπαϊκών χωρών, στο πρόγραμμα «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems» της URBACT, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ιδέα ξεκίνησε το 1998 από τη γαλλική πόλη, πληθυσμού μόλις 10.000 χιλιάδων κατοίκων, Mouans Sartoux, ο δήμος της οποίας αγόρασε και μίσθωσε 40 στρέμματα γης από ντόπιους αγρότες και εκεί καλλιέργησε βιολογικά οπωροκηπευτικά και φρούτα για να προμηθεύει τα σχολεία της περιοχής, φτάνοντας στο σημείο από εκείνα τα χωράφια να καλύπτει το 80% των αναγκών των τοπικών σχολικών μονάδων – περίπου 1.000 γεύματα τη μέρα.


Σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δήμος Τρικκαίων, δημιούργησαν μια λίστα με όλα τα βιολογικά προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις από τις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν τα σχολεία.

Η λίστα με τα βιολογικά προϊόντα που πρόκειται να διατεθούν:
— Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή
— Αποξηραμένα φρούτα (χωρίς ζάχαρη)
— Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία
— Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% – 1,8% λιπαρά)
— Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε ατομική συσκευασία
— Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα
— Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά (ΠΟΠ, ΠΓΕ)
— Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό
— Κριτσίνια, φρυγανιές και κράκερ ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία


— Μουστοκούλουρα, σταφιδόψωμο και μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα
— Τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομική μερίδα (για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και παραδοσιακά τυριά ΠΟΠ), ενώ απαγορεύεται η χρήση ζύμης σφολιάτας
— Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό (ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σουσαμένιο κουλούρι)
— Κρέμα, ρυζόγαλο, χαλβάς και παστέλι σε ατομική μερίδα.