Δεκέμβριος! Ο μήνας τον Χριστουγέννων!
Το Μουσείο Κοτσανά έχει ετοιμάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα με πρωτότυπα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια, για να γεμίσει δημιουργικά τις Κυριακές των μικρών και των μεγάλων του φίλων. Η ομάδα των Μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου εμπνεύστηκε από την αγαπημένη γιορτή των παιδιών και σχεδίασε εκπαιδευτικά εργαστήρια που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσουν!
Ας δούμε αναλυτικά όλα τα ενδιαφέροντα προγράμματα που μας προτείνει το Μουσείο για τον Δεκέμβριο και ας αφεθούμε σε ένα μαγικό ταξίδι – με οδηγό την αρχαία ελληνική τεχνολογία!

Κάθε Κυριακή ένα διαφορετικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους!

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια

«Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία: πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες;»

Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαμέμνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας!
Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε µε τους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και…σώστε την πόλη ή…παίξτε το χαλασµένο τηλέφωνο. Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµα μηνύματα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός κρυπτογραφικός δίσκος του Αινεία!
Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 1η /12/2019
Διάρκεια εργαστηρίου: 60’
Ώρα διεξαγωγής: 10:30 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

«Αρχαία ελληνικά παιχνίδια στρατηγικής: από το ζατρίκιο µέχρι το παζλ, το τάνγκραµ, το «σκάκι», το «τάβλι» και την «τρίλιζα».

Ανακαλύψτε τα σηµαντικότερα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής από τη Μινωική ως την Ύστερη Ελληνιστική Περίοδο. Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιµήδη µε τα 14 κοµµάτια. Προσπαθήστε να φτιάξετε σαν τάγκραµ µία από τις 8 προεπιλεγµένες
(ή άλλες δικές σας) φιγούρες ή σαν παζλ ένα τετράγωνο µε έναν από τους 536 διαφορετικούς τρόπους επίλυσης και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου.

Δώρο: Φεύγοντας, πάρτε µαζί σας ένα χάρτινο «(ο)στοµάχιο» και µια µοναδική αφίσα µε όλους τους συνδυασμούς του, όπως ερευνήθηκε από τον Αρχιµήδη και επιλύθηκε πρόσφατα µε τη χρήση πανίσχυρων υπολογιστικών προγραμμάτων!
Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 8/12/2019
Διάρκεια εργαστηρίου: 60’
Ώρα διεξαγωγής: 10:30 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

«Υπολογιστικές µηχανές της Αρχαιότητας: από το «κοµπιουτεράκι» της Σαλαµίνας μέχρι τον «υπολογιστή» των Αντικυθήρων».
Ανακαλύψτε τον ελληνικό (ακροφωνικό) άβακα, µια ειδική πινακίδα που επιτρέπει την ταχύτατη τοποθέτηση αριθµών οποιουδήποτε πλήθους και µεγέθους µε το «Ηρωδιανό» σύστηµα αρίθµησης και την ταχύτατη έκδοση του αποτελέσµατος πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασµού και διαίρεσης µεταξύ τους. Εξασκηθείτε, διαγωνιστείτε και κερδίστε ένα ξεχωριστό δώρο από το πωλητήριο του Μουσείου. Περιστρέψτε το κοµβίο ενός µηχανισµού των Αντικυθήρων σε γιγάντια κλίµακα και ξεκλειδώστε µόνοι σας τα «µυστικά» του!
Πηγαίνετε στο παρόν, το παρελθόν ή το µέλλον και εντοπίστε τη θέση του ήλιου στον ζωδιακό κύκλο, τη θέση και τη φάση της σελήνης, τον µήνα στο σεληνιακό ηµερολόγιο, την ηµέρα και την ώρα ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τις ηµεροµηνίες τέλεσης των αρχαίων αθλητικών αγώνων, κ.ά.
Κατασκευάστε µόνοι σας ένα λειτουργικό τµήµα του Μηχανισµού των Αντικυθήρων από µέταλλο και πλεξιγκλάς και πάρτε το δηµιούργηµά σας ως διακοσµητικό στο γραφείο σας.

Δώρο: Ένας χάρτινος λειτουργικός ελληνικός (ακροφωνικός) άβακας!

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 15/12/2019
Διάρκεια εργαστηρίου: 60’
Ώρα διεξαγωγής: 10:30 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

«Αήρ και ύδωρ»: από το πρώτο «συντριβάνι» µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας.

Οι µαθητές θα µπορέσουν µέσα από την πρακτική εφαρµογή συγκεκριµένων εφευρέσεων, όπως του πρώτου ηχητικού συναγερµού, της αυτόµατης κρήνης, της κούπας του Πυθαγόρα, της αιολόσφαιρας του Ήρωνος, να κατανοήσουν πλήρως τη λειτουργία τους αλλά και την εφαρµογή της επιστήµης της Φυσικής.
Στόχος της δράσης είναι οι µαθητές να γνωρίσουν πώς οι Αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν στοιχεία της φύσης, όπως το νερό και ο αέρας, για τη λειτουργία των εφευρέσεών τους.

Δώρο: Ένα αντίγραφο αρχαιοελληνικού νομίσματος!

Ημερομηνίες διεξαγωγής εργαστηρίων: Κυριακή 22/12/2019
Διάρκεια εργαστηρίου: 60’
Ώρα διεξαγωγής: 10:30 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (παιδί), 5 ευρώ (συνοδός)

 Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια
 Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.
 Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
 Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 211 411 0044 και 690 72 92 002 έως και μια ημέρα πριν.
 Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

«Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας»
Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι,
10671, Αθήνα
T.: 211 411 0044
6907292002
Ε: info@kotsanas.com
kotsanas.com