Για να ανάψεις μία καλή φωτιά πρέπει να ξέρεις τι να βάλεις μέσα για να κάψεις!

Η απότομη αλλαγή του καιρού, αλλά και ο ερχομός του χειμώνα, οδήγησε αρκετούς από εμάς να ανάψουμε ήδη το τζάκι μας. Τι πρέπει όμως να κάνουμε ώστε να επιλέξουμε την πιο συμφέρουσα αγορά ποιοτικών ξύλων; Ποια είναι κατάλληλα για το τζάκι; Ποια πρέπει να αποφεύγουμε; Γνωρίζουμε ότι το είδος του ξύλου που θα επιλέξουμε για το τζάκι μας παίζει βασικό ρόλο τόσο στη λειτουργία όσο και στην απόδοση του τζακιού; Είναι κατάλληλα όλα τα ξύλα για καύσιμη ύλη; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα μας απαντά η Χρυσούλα Δρακακάκη, ιδιοκτήτρια καταστημάτων καυσόξυλων δίνοντας μας όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε!

  • Άλλα είδη είναι κατάλληλα για «προσάναμμα» και άλλα είδη είναι κατάλληλα για «κύρια καύση» που θέλουμε να κρατήσει για πολλές ώρες. Επιπρόσθετα, η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κι από το μέγεθος των καυσόξυλων που επιλέγουμε, καθώς επίσης και από την υγρασία τους.
  • Διαλέγουμε τα καυσόξυλα, που επιθυμούμε και τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά.
  • Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο και καλά αεριζόμενο χώρο και η περιεχόμενη υγρασία τους να είναι κάτω από 20%.

Πάμε να δούμε τα ξύλα ένα – ένα, ξεκινώντας από το ιδανικότερο, πριν φτάσουμε στον συνδυασμό της επιτυχίας…

  1. Το πουρνάρι
    Ανάμεσα στα καταλληλότερα και καλύτερα ξύλα για τζάκι, ίσως μάλιστα και στην κορυφή τους, βρίσκεται το πουρνάρι. Κατάλληλο και για συμβατικά και αλλά και για ενεργειακά τζάκια, ανάβει εύκολα και διατηρεί τη φωτιά για πολλές ώρες. Λίγη ποσότητα ξύλων μπορούν να θερμάνουν ένα μεγάλο χώρο για αρκετές ώρες.
  2. Η ελιά
    Ομολογουμένως ένα από τα καλύτερα ξύλα για να βρεθεί στο τζάκι σου. Είναι πιο σκληρό ξύλο, με αποτέλεσμα να καίγεται αργά και να κρατάει περισσότερο από τα υπόλοιπα.
  3. Η βελανιδιά (δρυς)
    Μετά την ελιά είναι η αμέσως επόμενη επιλογή σε ξύλο που καίγεται αργά και μπορεί να μείνει αρκετή ώρα στο τζάκι σου, για να μην χρειάζεται να το τροφοδοτείς συνεχώς. Το πολύ καλό στοιχείο της βελανιδιάς είναι ότι κάνει πολύ καλό κάρβουνο, οπότε αν σκοπεύεις την φωτιά σου να την μετατρέψεις σε θράκα, διάλεξε βελανιδιά.
  4. Η οξιά
    Τρίτο κατά σειρά σε δυναμική και αναμφισβήτητα το ξύλο που θα επιλέξεις τελευταίο για να βάλεις στο τζάκι σου. Αφού και καίγεται πιο γρήγορα και δεν κάνει τόσο καλό κάρβουνο. Ότι κάνει περισσότερη φλόγα από την ελιά και την βελανιδιά, κάνει. Αλλά όχι και σαν το πεύκο.
  5. Το απαραίτητο πεύκο
    Είναι σύνηθες το λάθος πολλών να παίρνουν μόνο πεύκο. Κι αυτό γιατί κάνει υπέροχη και εντυπωσιακή φλόγα. Το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για να πάρουν και τα υπόλοιπα ξύλα και να έχεις ένα ωραίο τζάκι. Καίγεται βέβαια πολύ γρήγορα χάρη στο ρετσίνι που έχει και πρέπει να τροφοδοτείς πιο συχνά την φωτιά σου με αυτό.

Στα καταστήματα της Χρυσούλας Δρακακάκη θα βρείτε εκτός από καυσόξυλα, ξυλομπρικέτες, pellet, φιάλες υγραερίου και προπανίου, επαγγελματικά κάρβουνα, καρβουνομπρικέτες, δαδί φυσικό για προσάναμμα, ψησταριές, είδη τζακιού κ.α. Παράδοση κατ’ οίκον.

Κεντρικό κατάστημα: Φωτ. Κορυτσάς 255, Πειραιάς. Τ: 2104612232
Υποκατάστημα: Λ. Δημοκρατίας 141, Πέραμα. Τ: 2104411299
Mob: 6936788692-4 E-mail: drakakaki@outlook.com

www.drakakaki.wixsite.com/dxsk