Το μέλι manuka, κοστίζει 100 φορές περισσότερο από το κοινό μέλι!

Πρώτοι οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Ν. Ζηλανδίας ανακάλυψαν το μοναδικό παραδοσιακό γιατρικό, το μέλι Μανούκα. Οι Μαορί, εκτός από το μέλι χρησιμοποιούσαν τμήματα του κορμού και αποξηραμένα φύλλα του δένδρου, για να παρασκευάσουν τσάι δραστικό για κρυολογήματα, βρογχίτιδες, γαστρεντερίτιδες και ρευματισμούς.

Το τσάι προσφέρθηκε σαν τονωτικό στον Captain Hook, όταν έφτασε στο νησί και εκείνος με τη σειρά του το πρόσφερε στα μέλη του πληρώματος για τόνωση και προστασία του ανοσοποιητικού.

Για κάποιο διάστημα η θεραπευτική δράση του μελιού ξεχάστηκε, αλλά Νεοζηλανδοί κτηνοτρόφοι που τάιζαν τα ζώα τους με φύλλα και μέλι Μανούκα διαπίστωσαν πως τα ζώα δεν αρρώσταιναν. Έτσι, οι ιδιότητες του μελιού ξαναήρθαν στο προσκήνιο.

Τα δέντρα Μανούκα, ύψους 15 μέτρων, καλλιεργούνται στη Ν. Ζηλανδία και σε νησιά γύρω από αυτή, ακριβώς για την παρασκευή του πολύτιμου μελιού. Τα λουλούδια του δέντρου είναι όμορφα, λευκά με λεπτό άρωμα και η άνθιση διαρκεί μόλις 2-6 εβδομάδες. Το μέλι που παράγεται είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σάκχαρα. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας και έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση.

Ο τρόπος για να ξεχωρίσουμε το αυθεντικό μέλι Μανούκα είναι…

η περιεκτικότητα σε MGO και η προέλευσή του, καθώς το μέλι προέρχεται αποκλειστικά από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι σημαντικό για τον καταναλωτή να ελέγχει στην ετικέτα αυτούς τους δυο παράγοντες. Η περιεκτικότητα σε MGO ποικίλει από 30 έως 1000. Το μέλι MGO 100+ είναι εξαιρετικό, ενώ το MGO 550+ έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε methylglyoxal που διατίθεται στο εμπόριο και θεωρείται φυσικό θεραπευτικό. Η methylglyoxal (MGO) είναι φυσικό θεραπευτικό κατά των μυκήτων, εντερόκοκκων, σταφυλόκοκκων και βακτηρίων.

Το μέλι Μανούκα χρησιμοποιείται ως ίαμα εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά χρησιμοποιείται για: αμυγδαλίτιδες, βρογχίτιδες, βήχα, ιγμορίτιδες, φλεγμονές του στόματος, γαστρεντερίτιδες. Επίσης, χρησιμοποιείται σαν τονωτικό του ανοσοποιητικού και στη γηριατρική για πρόωρη γήρανση και την αύξηση της ενέργειας των ηλικιωμένων.

Εσωτερικά: Χορηγείται 1κ.γ. 3 φορές την ημέρα προ φαγητού. Μέσα σε χλιαρό τσάι ή σε smoothies με μπανάνα και τζίντζερ είναι άριστο ρόφημα για το ξεκίνημα της ημέρας. Δεν το προτείνουμε σε διαβητικούς τύπου Ι και ΙΙ.

Εξωτερικά: Το μέλι χρησιμοποιείται ως ίαμα διότι:

· Επουλώνει πληγές, θεραπεύει ακμή, αμβλύνει ουλές, ανακουφίζει τσιμπήματα, επουλώνει τα εγκαύματα και είναι πολύτιμο για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

· Περιποιείται και ενυδατώνει το δέρμα.

· Βελτιώνει τον τόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.

· Έχει αναπλαστική δράση.

· Αμβλύνει τις ρυτίδες.

· Πολύτιμο για την αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης.

· Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μάσκα προσώπου μόνο του ή σε ανάμειξη με άλλα φυσικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, αβοκάντο, λάδι ελιάς κ.ά. Η μάσκα παραμένει 10-20 λεπτά και αφαιρείται με χλιαρό νερό.

Γιατί είναι τόσο ακριβό;

“Το ίδιο το φυτό είναι πολύ σπάνιο. Το λουλούδι μένει ανοιχτό μόνο για 12 ημέρες και μερικές φορές πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερα για να συλλέξουμε το μέλι”  εξηγεί ο John Rawcliffe από το Mānuka Factor Honey Association σε συνέντευξή του στο Business Insider.