Το καλοκαίρι καθημερινά κάνει αισθητή την παρουσία του, με τη ζέστη, τα instastories από καράβια, παραλίες, κοκτέιλ και λες εμείς πότε θα φύγουμε; Μετά ξανακοιτάς το πορτοφόλι και ψιθυρίζεις από μέσα σου “Δε βαριέσαι καλά είναι κι εδώ”. Κι όμως φίλες και φίλοι μου, υπάρχουν εναλλακτικές που δε θα σου κοστίσουν μία περιουσία, συν του ότι ξεφεύγεις από το στερεότυπο μπανιέρα, κρεβάτι και όλα τα συναφή. Ναι κι όμως υπάρχει το ελεύθερο κάμπινγκ και τόσα όμορφα μέρη για να στήσετε τη σκηνή σου.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

  1. Κάτω Κουφονήσι: Λίγα μίλια από το Κουφονήσι, βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος. Το κάτω Κουφονήσι είναι η προσωποποίηση της ηρεμίας. Με καταγάλανα νερά και παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, κάπου θα βρεις να στήσεις τη σκηνή σου. Για φαγητό θα πάς στου Βενετσάνου, μια απόκοσμη ταβέρνα, που μοιάζει με σκηνικό από τον “άρχοντα των δαχτυλιδιών” και γεύσεις που θα σου θυμίσουν μαμά.
  2. Πήλιο: Οι καταπράσινες ακτές του Πηλίου με τα καταγάλανα νερά διαθέτουν ακόμη ορισμένες παραλίες που δεν έχουν εκτεθεί ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Ανάμεσα σε αυτές και η Μελανή, μια μεγάλη αιγαιοπελαγίτη παραλία, κοντά στην Αργαλαστή, που αποτελεί παράδεισο για τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Στο βάθος της παραλίας βρίσκεται μία και μόνο ταβέρνα, που φροντίζει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατασκηνωτών.
  3. Σούγια: Το πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό στη νότια Κρήτη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος, αποτελεί επιλογή εκατοντάδων κατασκηνωτών κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω στη θάλασσα. Η τεράστια παραλία προσφέρεται για το στήσιμο αρκετών σκηνών κάτω από τα δεντράκια της παραλίας, ενώ δεν είναι λίγοι και οι γυμνιστές που επιλέγουν να στήσουν στην άκρη της. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες, περίπτερο και άλλα καταστήματα.
  4. Αγκίστρι: Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το Αγκίστρι αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όσους επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Μια εύκολη λύση, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για τις ολιγοήμερες αποδράσεις στο μικρό καταπράσινο νησί με τα καθαρά νερά. Σκληρή, Χαλικιάδα, αλλά και Δραγονέρα αποτελούν ορισμένες από τις επιλογές των κατασκηνωτών.
  5. Νίσυρος: Το λιλιπούτειο νησί των Μικρών Κυκλάδων, μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, με τις χρυσές αμμουδιές και τους απάνεμους κόλπους είναι ένας παράδεισος για τους κατασκηνωτές. Λιβάδι και Κέδρος αποτελούν τις παραλίες που προτιμώνται στο γνωστό για το ελεύθερο κάμπινγκ νησάκι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές.
  6. Σαμοθράκη: Εδώ η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, θάλασσες, βάθρες παντού και οι “καβάντζες” για να στήσεις τη σκηνή σου πάρα πολλές. Να επιλέξεις ποτάμι, τη θάλασσα τη βρίσκεις παντού. Χριστός, Παράδεισος και Γριά, είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Για φαγητό μην ανησυχήσεις, απλά δοκίμασε το ημιάγριο κατσίκι, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές, τα κολοκυθολούλουδα, και το γλυκό πραούστι. Μην κοιτάξεις Google maps, ρώτα τους ντόπιους για τα πάντα. Θα χαρούν να σε βοηθήσουν.