Η μοναξιά είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, που συνδέεται με την επιθυμία μας για αγάπη, συντροφικότητα ή απλώς κατανόηση. Ένα παγκόσμιο θέμα, ζωτικής σημασίας το οποίο στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία μερικών από των πιο διαχρονικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου. 

Δες παρακάτω τις καλύτερες από αυτές που κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται να δεις εάν δεν το έχεις ήδη κάνει!

Summertime (1955)

Η Jane, μια μοναχική γυναίκα από το Οχάιο, φτάνει στη Βενετία για να κάνει τις διακοπές που χρόνια ονειρευόταν. Η Jane αγαπά την ανεξαρτησία της, αλλά δε μπορεί παρά να ζηλεύει τα αμέτρητα ζευγάρια που συναντά γύρω της. Περιπλανιέται άσκοπα με μόνη της συντροφιά μία κάμερα. Συναντά τυχαία το Renato και μεταξύ τους γεννιέται ο έρωτας. Η Jane είναι έτοιμη να υποκύψει στο φλερτ του Renato, όταν ανακαλύπτει ότι ο άνδρας αυτός είναι παντρεμένος.

Chungking Express (1994)

Δύο παράλληλες ιστορίες διαδραματίζονται στα Chunking Mansions, ένα λαβυρινθώδες εμπορικό σύμπλεγμα στο Χονγκ Κονγκ. Ένας αστυνομικός, βαθιά πληγωμένος αφού τον έχει παρατήσει η κοπέλα του, ερωτεύεται μια μυστηριώδη φεμ φατάλ, που φοράει ξανθιά περούκα και κρατάει όπλο. Την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός παραμένει βαθιά νυχτωμένος ως προς το ενδιαφέρον που του τρέφει μια σερβιτόρα φαστφουντάδικου, που ονειρεύεται την Καλιφόρνια και καταλήγει να αλλάζει τη διαρρύθμισή στο διαμέρισμα του, χωρίς αυτός να έχει ιδέα.

Leaving Las Vegas (1995)

Ο Ben φτάνει στο Λας Βέγκας με σκοπό να πεθάνει από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η Sera είναι μια πόρνη που θα σταθεί δίπλα του στην πορεία, τηρώντας μια αμοιβαία συμφωνία: κανείς δε θα ζητήσει από τον άλλον ν’ αλλάξει κάτι από τα «θέλω» του. Μέχρι τέλους.

The Truman Show (1998)

Ο Truman είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, που απολαμβάνει μια γαλήνια ζωή σε μια ήρεμη επαρχιακή πόλη. Εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρία, επιστρέφει σπίτι στην καλοσυνάτη σύζυγό του και οι σχέσεις του με τους γείτονές του είναι άψογες. Όμως, τώρα τελευταία, ο Truman δεν φαίνεται και τόσο ευτυχισμένος από τη ζωή του. Η επιθυμία του είναι να γνωρίσει τον κόσμο, δηλαδή να εγκαταλείψει τη φιλήσυχη «στέγη» του. Όταν ξαφνικά βάζει μπρος να το επιχειρήσει, τα πάντα θα ανατραπούν, καθώς ο Truman θα συνειδητοποιήσει πως η ζωή του δεν είναι και τόσο… «αληθινή» όσο νόμιζε μέχρι τώρα…

Lost in Translation (2003)

Ένας Αμερικανός ηθοποιός Bob, προσγειώνεται στο Τόκιο για μια διαφημιστική ταινία και καταλήγει να συναντά τη Charlotte, την οποία έχει αφήσει πίσω ο φωτογράφος σύζυγός της. Σταδιακά, οι δυο τους ανακαλύπτουν έναν φίλο ο ένας μέσα στον άλλον.

Medianeras (2011)

Ένας φοβικός σχεδιαστής ιστοσελίδων και μια γυναίκα που παλεύει με έναν οδυνηρό χωρισμό υποφέρουν από αστική μοναξιά. Ζώντας στην ίδια γειτονιά, ενώ σπάνια βλέπονται ο ένας τον άλλον, ο χωρισμός τους φέρνει κοντά.

Joker (2019)

Ο Arthur Fleck, ένας κλόουν πάρτι, ζει μια φτωχή ζωή με την άρρωστη μητέρα του. Ωστόσο, όταν η κοινωνία τον αποφεύγει και τον χαρακτηρίζει ως φρικιό, αποφασίζει να αγκαλιάσει τη ζωή του εγκλήματος και του χάους.