Βιταμίνες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, κρεατίνη, αμινοξέα, λιποδιαλύτες, μπάρες και ενεργειακά ποτά. Συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από το όνομά τους, τις ευεργετικές τους ικανότητες, αλλά και τις πιθανές παρενέργειές τους. Μύθοι ή αλήθειες; Ο ειδικός, Δημήτρης Δαμίγος, απαντά.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που ακολουθεί ένα σωστό διαιτολόγιο να φτάσει ποιο γρήγορα στα επιθυμητά αποτελέσματα;

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θέλει ο κάθε διαφορετικός άνθρωπος να πετύχει, δεν θα μπορέσει να το πετύχει μονομερώς. Η διατροφή και η άσκηση είναι αλληλένδετες έννοιες. Εφόσον, προσέχουμε τη διατροφή μας και ασκούμαστε, έστω και ελάχιστα, τότε τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να έρθουν την κατάλληλη στιγμή για να δώσουν έξτρα «boost» στον οργανισμό μας και να έρθουμε πιο κοντά χρονικά σε αυτό που επιθυμούμε».

Ποιος είναι ο στόχος τους;

«Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν βοηθητικό ρόλο και είναι ικανά να παρέχουν στοιχεία στον οργανισμό με περισσότερη αποκλειστικότητα».

Οι γυναίκες μπορούν να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής όπως και οι άντρες;

«Χωρίς καμία διαφορά, οι γυναίκες σε πιθανή χρήση συμπληρωμάτων θα έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τους άνδρες».

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τους λιποδιαλύτες; Είναι όντως αποτελεσματικοί ή πρόκειται περί μύθου;

«Οι μόνοι λιποδιαλύτες που θα προτείναμε είναι οι φυτικοί, όπως το CLA και η Καρνιτίνη, όπου βοηθούν τον μεταβολισμό να επιταχύνει τις διαδικασίες του. Τα περισσότερα είδη λιποδιαλιτώνανήκουν στην κατηγορία των αναβολικών και δεν θα τα συστήναμε σε παρθένους οργανισμούς, αλλά και γενικά».

Τι απαντάτε σε εκείνους που μπερδεύουν τα συμπληρώματα διατροφής με τα αναβολικά στεροειδή;

«Πριν την χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος, προτείνουμε την ατομική αναλυτική έρευνα πριν από τη χρήση του, καθώς και την συμβουλή κάποιου ιατρού. Πολλές φορές, στεροειδή κυκλοφορούν με τον μανδύα του συμπληρώματος διατροφής».

Πως μπορεί κανείς να βρει το συμπλήρωμα διατροφής που χρειάζεται ο οργανισμός του;

«Πέρα από τα εμφανή, δηλαδή συμπληρώματα για αύξηση όγκου ή αδυνατίσματος, οι αναλυτικές εξετάσεις (π.χ αίματος) δίνουν μια ιδέα στο κάθε άτομο, για τα είδη συμπληρωμάτων που πρέπει να λαμβάνει».

Που μπορεί να το προμηθευτεί;

Από το σπίτι του με ένα κλικ στο «www.supplementstore.gr»

Τι γίνεται με τα κόστη; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι ακριβά…

«Υπάρχουν πολλών ειδών συμπληρώματα. Θεωρώ από προσωπική εμπειρία ότι τα ακριβότερα είδη προσφέρουν πιο ποιοτικό αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να δώσεις περισσότερα χρήματα για ένα προϊόν και να πάρεις ως ανταμοιβή το αποτέλεσμα που θέλεις άμεσα, παρά να πάρεις ένα κακής ποιότητας προϊόν και να μη δεις εξέλιξη».