Πόσο χρόνο έχει ακόμη ο πλανήτης, μας υπενθυμίζει το Ρολόι για το Κλίμα!


Από τις 25 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση του Climate Clock στην Νέα Υόρκη, η προθεσμία είναι περίπου επτά χρόνια και 97 ημέρες. Το Climate Clock είναι μία πρωτοβουλία καλλιτεχνών με σκοπό να αφυπνίσουν τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή. Σ’ ένα περίφημο κτίριο του Μανχάταν εγκαταστάθηκε, για να υπενθυμίζει στον κόσμο ότι, εκτός από την πανδημία, υπάρχει και αυτή η τεράστια κρίση.

Το ψηφιακό ρολόι «Metronome» που τοποθετήθηκε σε ένα κτίριο της 14ης οδού, βλέπει στην Union Square. Το «Ρολόι για το Κλίμα» μετρά το χρόνο που απομένει μέχρι την ολοκληρωτική κλιματική καταστροφή. Δημιουργοί της εγκατάστασης είναι οι Gan Golan και Andrew Boyd και το έφτιαξαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλίματος.

Το «Climate Clock» μετράει τα χρόνια, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα που απομένουν για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων, ώστε να δώσουν στη Γη 67% πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι επιστήμονες, εάν θέλουμε να αποφύγουμε κάποιες από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων της μη βιώσιμης ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών, της απώλειας κοραλλιογενών υφάλων, των πυρκαγιών και άλλων καταστροφών. Η προθεσμία βασίζεται σε δεδομένα από το Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change (MCC), δημιουργό του «Carbon Clock».

Παρά το επείγον μήνυμα, οι δημιουργοί του ρολογιού λένε ότι η τρέχουσα πορεία του πλανήτη δεν είναι ασταμάτητη. Το ρολόι μας δείχνει δύο αριθμούς. Ο κόκκινος αριθμός είναι ο χρόνος που απομένει για τη λήψη αποφασιστικής δράσης και ο πράσινος, παρακολουθεί το αυξανόμενο ποσοστό της παγκόσμιας ενέργειας που παρέχεται σήμερα από ανανεώσιμες πηγές.

Ποιος είναι ο στόχος;

Δεν είναι άλλος από το να αυξηθεί αυτό το ποσοστό σε 100% προτού το ρολόι αντίστροφης μέτρησης φτάσει στο μηδέν. Το «Climate Clock» καταλαμβάνει προσωρινά τη θέση του έργου «The Passage» που δημιούργησαν το 1999 οι Kristin Jones και Andrew Ginzel, αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου δημόσιου έργου με επωνυμία «Metronome». Η εγκατάσταση ωστόσο ήταν ορατή για το κοινό μόνο μέχρι και την Τετάρτη, οπότε και έληξε και η εβδομάδα κλίματος.

Σύμφωνα με το Forbes/CBS