Ήταν Πέμπτη απόγευμα όταν ο 18χρονος Παναγιώτης Μπραντίτσας από τη Γλυκόβρυση Λακωνίας, γόνος αγροτικής οικογένειας, ανέβηκε στον Πειραιά προκειμένου να ξεκινήσει τις σπουδές του στην σχολή εμποροπλοιάρχων στον Ασπρόπυργο. Δυο μέρες μετά, δηλώνει στο nou-pou.gr, αποφάσισε να αλλάξει εντελώς ‘ρότα’ και να σπουδάσει χορό.

“H πρώτη φορά που θυμάμαι τον εαυτό μου να χορεύει ήταν, στην τρίτη δημοτικού, στο σύλλογο παραδοσιακών χορών. Το έκανα για να αποφορτίζομαι από τον αθλητισμό που έκανα επί χρόνια σε καράτε, βόλεϊ και άλμα εις μήκος. Χορευτής-Χοροδιδάσκαλος αποφάσισα να γίνω εντελώς ξαφνικά μέσα σε ένα ΣΚ. Δεν είχα ιδέα τι εστί ρούμπα, φοξτροτ και τα λοιπά.Ήθελα να κάνω αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση στις ταινίες του Φρεντ Αστέρ”.

Εκπλήσσοντας τους πάντες, ακόμη και τον εαυτό του.

”Το όνειρο της μάνας μου ήταν να με δει να κατεβαίνω από το ΚΤΕΛ φορώντας την λευκή στολή του πλοιάρχου με την ξιφολόγχη στο πλάι. Όταν τους ανακοίνωσα την απόφασή μου, ο πατέρας μου, μου είπε ‘Αφού το αποφάσισες, εντάξει. Αλλά δεν θα ξανακατέβεις στο χωριό, παρά μόνο αν είσαι πρώτος’ Ήταν ο δικός του τρόπος να μου δείξει ότι πρέπει να είμαι στη ζωή μου ο καλύτερος και να μη συμβιβάζομαι ποτέ με την μετριότητα”.

Kαι κάνοντας το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς αυτό που ήθελε πραγματικά.

“Δεν ήθελα να παίρνω ποτέ χαρτζιλίκι από τους δικούς μου. Για αυτό -πέρα από ότι βοηθούσα τον πατέρα μου στα θερμοκήπια μας- έκανα κανονικά μεροκάματο. Ως σερβιτόρος σε ψησταρία, σε πομόνες (γεωτρήσεις αντλιών βαθέων φρεάτων) και ως τελαριαστής (βλέπε αυτός που στοίβαζε τα λαχανικά στα καφάσια). Τα δίδακτρα, όμως, για την σχολή, ήταν πολλά. Οπότε δανείστηκα αναγκαστικά τα λεφτά από τη γιαγιά μου. Εκείνη έπαιρνε τότε 99.000 δρχ. σύνταξη το μήνα. Δανειζόταν άλλες 1.000 δρχ και μου τις έδινε για να πληρώσω”

Εκεί, στη σχολή, όπου ο Παναγιώτης ανακάλυψε τους δυο μεγάλους έρωτες της ζωής του. Τόσο δηλαδή τον χορό, σε όλες τις εκφάνσεις του, όσο και την μετέπειτα γυναίκα του Αγγελική (ήταν συμμαθητές στη σχολή), το όνομα της οποίας αποτέλεσε και την έμπνευση για την Angel Dancesport Academy (της οποίας είναι συνιδρύτρια και καταξιωμένη καθηγήτρια).

Οχτώ μόλις μήνες μετά, και με το κύπελλο στους latin χορούς στο χέρι, ο -βαθιά ανταγωνιστικός και απίστευτα στοχοπροσηλωμένος- Παναγιώτης παίρνει τηλέφωνο τον πατέρα του και του ανακοινώνει πως επιστρέφει στο χωριό.

”Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα. ‘Πες στον ταξιτζή να έρθει να με πάρει. Εμένα και το κύπελλο’. Και μετά του έκλεισα το τηλέφωνο στην μούρη”.

Η πρώτη πράξη σε μια καριέρα 25 χρόνων που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- πολλές νίκες, σημαντικές διακρίσεις, παρουσία στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θέση κριτή σε διεθνή διαγωνισμούς, θέση λέκτορα (με την σύζυγό του) το 2013 στο London Congress IDTA στο Αργεντίνικο τανγκό και την ίδρυση της δικής του σχολής το 2004 στον 3ο όροφο στην γωνία Βασιλέως Γεωργίου & Κουντουριώτη στον Πειραιά.

“Εκείνη την εποχή ήξερα ότι είχα δυο επιλογές μπροστά μου. Ή να επιστρέψω στο χωριό μου. Ή να ανοίξω τη δική μου σχολή στο πιο κεντρικό σημείο του Πειραιά. Δανείστηκα τα χρήματα από ένα θείο μου. Έψαξα και βρήκα τον χώρο ακριβώς στην διεύθυνση που ήθελα”.

Όπως καταλαβαίνεις, το να αποκαλέσεις τον Παναγιώτη αποφασιστικό, δεν μοιάζει αρκετό για να περιγράψεις τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί. Ένας άντρας αδιαμφισβήτητα παλαιάς κοπής (που απλώς, πέρα από ζεϊμπέκικο, χορεύει ‘μάγκικα’ και όλα τα υπόλοιπα), με καθαρό βλέμμα και εμμονή για καθαρές εξηγήσεις. Ο λόγος του είναι ξεκάθαρα συμβόλαιο.

“Την πρώτη χρονιά διδάσκαμε στη σχολή εγώ και η γυναίκα μου. Πλέον έχουμε φτάσει να έχουμε 41 καθηγητές και στα δυο παραρτήματα, Πειραιά και Αργυρούπολης”

Εξού και όταν, ως γονιός, σου λέει ότι το παιδί σου, από τη στιγμή που θα πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του εντός της Angel Dancesport Academy (είτε στον Πειραιά, που πλέον εκτείνεται σε 600 τ.μ. και τρεις ορόφους, είτε στην Αργυρούπολη σε 350 τ.μ.), θα είναι ασφαλές και χαρούμενο, απλά εμπιστέψου τον.

“Η Angel Dancesport Academy αυτή τη στιγμή εξειδικεύεται σε τρία πράγματα. Στα επαγγελματικά διπλώματα, με φίλους δασκάλους που έρχονται για να πάρουν το επόμενο δίπλωμα, τον αθλητικό χορό, με τα ζευγάρια και τις ομάδες που έχουμε να είναι πρωταθλήτριες και, τέλος, στα παιδικά τμήματα από προσχολική ηλικία μέχρι και τρίτη λυκείου. Είναι μέσα στις δέκα σχολές στην Ελλάδα που είναι αδειοδοτημένη από κρατικό φορέα ως κέντρο δια βιου μάθησης με ειδίκευση το χορό και αναγνωρισμένη από την Παγκόσμια Ακαδημία Χορού IDTA”.

Και στο λέω εγώ που είμαι εντελώς ψυχαναγκαστικός όσον αφορά τα πάντα γύρω από την 9χρονη κόρη μου. Η οποία, παρότι γενικώς είναι γκρινιάρα και βαριέται εύκολα, λατρεύει τόσο τη σχολή στην Αργυρούπολη (στην οποία κάνει latin, hip hop, μοντέρνο και γενικώς τα πάντα όλα εκτός από belly dancing) όσο και τους καθηγητές της (την Κλαίρη, τον Μάρκο -που είναι επίσης πρώην μαθητές και νυν συνιδιοκτητές της σχολής Αργυρούπολης- και τα υπόλοιπα παιδιά).

Μια ποιότητα των καθηγητών την οποία εκτιμώ όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων, αλλά και σε επίπεδο ήθους και χαρακτήρα.

“Γιατί με εμπιστεύεται τόσα χρόνια ο κόσμος; Επειδή, πέρα από ότι ξέρω τι κάνω, είμαι πολύ ειλικρινής. Επίσης θέλω να παίρνεις πάντοτε πίσω περισσότερα από ότι πληρώνεις. Εξού και φροντίζω -σε αντίθεση με ότι γίνεται συνήθως- οι αίθουσες να είναι πολλές, ώστε να κάνεις μόνος σου μάθημα χωρίς να σε ενοχλεί ο άλλος, να υπάρχουν δυο και τρεις δάσκαλοι σε κάθε τμήμα, η αίθουσα αναμονής για τους γονείς να είναι αναπαυτική και τα πάντα να είναι πεντακάθαρα. Για μένα πάνω από όλα είναι ο σεβασμός, τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς που μας επιλέγουν”

Ενώ, επίσης από την πρώτη στιγμή, μου έκανε θετική εντύπωση το ότι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στην Angel Dancesport Academy είναι αυθεντική και ουσιαστική. Λογικό αν σκεφτείς ότι, μεταξύ άλλων, ήδη από την ίδρυσή της, είχε ως φιλοσοφία να προσλαμβάνει τους απόφοιτους των επαγγελματικών πτυχίων σε ρόλο καθηγητών. Να τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν το όνειρό τους.

Ένα όνειρο που βιώνουν και τα ίδια τα παιδιά, τα οποία ζουν και αναπνέουν για τη μεγάλη καλοκαιρινή παράσταση, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται στην κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’. Ένα -οργανωμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια- υπερθέαμα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια κανονική παραγωγή. Τόσο πάνω στη σκηνή όσο και πίσω, με τα παιδιά -υπό την επίβλεψη των καθηγητών- να ζουν όλη την ατμόσφαιρα στα παρασκήνια, ασφαλή, χαρούμενα και προστατευμένα.

Όσον αφορά το δικό του όνειρο; Απρόσμενο -και ταυτόχρονα συγκεκριμένο- όσο και ο ίδιος. Ένα όνειρο το οποίο, γνωρίζοντάς τον, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρει να κάνει πραγματικότητα.

“Θα ήθελα να δημιουργήσω, όπως βλέπεις στο χάρτη την Αττική, ένα σταυρό σχολών. Ιδρύοντας παράρτημα της Angel Dancesport Academy, πέρα από τον Πειραιά και τα νότια προάστια, στα βόρεια και τα δυτικά”.

Angel Dancesport Academy

Πειραιάς
Βασιλέως Γεωργίου & Κουντουριώτου 147
2ος, 3ος & 7ος όροφος
τηλ: (+30)2104119163 – 4

Αργυρούπολη 
Τεγέας 17 & Λαμίας
1ος όροφος
τηλ: (+30)2109959993

http://www.angeldance2004.gr