Κάθε χρόνο η πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου είναι αφιερωμένη στην μπύρα. Και καλά κάνει, για να είμαστε ειλικρινείς. Μόλις ανοίξει ο καιρός, όλοι μας θα πιούμε μία μπυρίτσα για το καλό, να συνοδέψει το φαγητό, να πάρουμε μαζί μας σε μία συναυλία, βρε αδερφέ! Ξεκίνησε ως τοπική γιορτή στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, αλλά από το 2007 άρχισε να διεθνοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς. Η γιορτή έχει τρεις διακηρυγμένους στόχους: 1) Να φέρει μαζί τους φίλους για μια μπύρα. 2) Να τιμήσει τους παραγωγούς μπύρας σε όλο τον κόσμο και τους διαμεσολαβητές της με τους καταναλωτές (μαγαζάτορες, σερβιτόρους κλπ). 3) Να ενώσει τον κόσμο κάτω από τη σημαία της μπύρας, ο οποίος είναι ήδη λίγο πολύ ενωμένος.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Για να τιμήσουμε την ημέρα, ψάξαμε να βρούμε τις πιο περίεργες μπύρες για όσους αρέσκονται στις δοκιμές, αλλά και για όσους απλά θέλουν να μάθουν αν έχουν ήδη πιει τη συγκεκριμένη μπύρα. Για ρίξτε μία ματιά!

Mamma Mia. Pizza Beer: Οι ερασιτέχνες ζυθοποιοί Σίφουρτ έφτιαξαν για πρώτη φορά pizza beer σπίτι τους, χρησιμοποιώντας ρίγανη, βασιλικό, ντομάτες, σκόρδο και ζύμη. Ιδανική για μαγείρεμα όπως καταλαβαίνετε. Πλέον η μπύρα δεν είναι διαθέσιμη στην αγορά ωστόσο αναζητούν νέα ζυθοποιία που θα αναλάβει την παραγωγή.

The end of history: Μία ξανθιά βελγική ale της σκωτσέτζικης BrewDog με 55%(!) αλκόολ, που κυκλοφόρησε το 2010 σε 12 συλλεκτικά μπουκάλια με 750€ έκαστο, τοποθετημένα σε ταρυχευμένα σώματα ζώων που σκοτώθηκαν στους δρόμους. Επανακυκλοφόρησε το 2016 μέσω crowdfunding.

Μπύρα Oyster Stout: Στρείδια και μπύρα, πόσα πράγματα είναι καλύτερα από τον παραπάνω συνδυασμό; Τι θα λέγατε για μια αλμυρή ένωση των δύο; Αρκετές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τη δική τους παραλλαγή στρειδο-μπύρας – ίσως με τις «σίγουρες» πλάτες της επιτυχίας της Clamato, ενός αντίστοιχου συνδυασμού ποτού. Μολονότι πολλές μπύρες που αυτοδιαφημίζονται σαν oyster stouts είναι απλώς φτιαγμένες για να πίνονται με γεύμα στρειδιών, η εκδοχή της ζυθοποιίας Harpoon είναι πράγματι «ψημένη» με στρείδια από το Island Creek της Μασαχουσέτης!

Μπύρα γάλακτος (Bilk): Όλοι γνωρίζουμε από παιδιά ότι το γάλα μας κάνει καλό. Αλλά μερικές φορές, δεν θέλεις κιόλας ένα λευκό ποτήρι με 2% λιπαρά. Προτιμάς μια μπύρα. Οι Ιάπωνες λοιπόν, έλυσαν το θέμα στο άψε σβήσε. Η Bilk είναι το αποτέλεσμα μιας καλής επιχειρηματικής ιδέας και μιας πλεονασματικής παραγωγής σε γάλα. Το μείγμα περιέχει 30% γάλα και σήμερα προσφέρεται μόνο στην Ιαπωνία.

Μπύρα Μπέικον: Η τρέλα για μπέικον εκτοξεύτηκε πραγματικά όταν η ζυθοποιία Brooklyn ξεκίνησε να παράγει απίστευτες ποσότητες μπύρας με μπέικον. Καφέ ale, «ενισχυμένη» με λίπος από μπέικον και «ωριμασμένη» σε βαρέλια για bourbon. Bourbon, μπέικον και μπύρα; Δηλαδή, πώς να αποτύχεις; 

Εμείς ευχόμαστε να γιορτάσετε την ημέρα όπως της αξίζει! Με πολλές μπύρες, κέφι και καλή παρέα!