Πρωτοφανείς καταστάσεις, ζούμε γενικά αυτή την περίοδο, την ώρα που η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές όλων μας! Μία απρόσμενη για τους επιστήμονες και συγκεκριμένα τους γυναικολόγους εξέλιξη, ήταν η σημαντική αύξηση της κατάψυξης ωαρίων, την οποία παρατήρησαν ιδιωτικές κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης σε όλη την Αμερική.

Σύμφωνα με το εκτενές αφιέρωμα του TIME, το οποίο επικοινώνησε με 54 τέτοιες κλινικές, ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους έτσι κι αλλιώς αυξάνεται χρόνο με χρόνο. Το τελευταίο έτος, όμως και παρά το γεγονός ότι οι κλινικές αυτές παρέμειναν κλειστές για πολλές εβδομάδες, η αύξηση ξεπερνά ακόμα και το 50%! Σημειωτέον, το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας ξεκινά από 6.000 και μπορεί να αγγίξει τις 20.000 δολάρια!

Οι δε ψυχολόγοι που ειδικεύονται στο να κουράρουν γυναίκες που βρίσκονται στην -συχνά ψυχοφθόρα- διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν επίσης αυξήσει κατά πολύ τις ώρες εργασίας τους. Μια από αυτούς, η Sharon Covington, λέει, ότι οι γυναίκες που παρακολουθεί καταψύχουν τα ωάριά τους εξαιτίας της πανδημίας και όχι παρά αυτήν. Πρόκειται π.χ. για γυναίκες καριέρας, οι οποίες δεν κάνουν πια τα πολλά ταξίδια που έκαναν και πλέον έχουν χρόνο για τον εαυτό τους, για να σκεφτούν. “Όλοι μας αναγκαστήκαμε να φρενάρουμε απότομα τον τελευταίο χρόνο. Και νομίζω, ότι αυτό έδωσε στους ανθρώπους τον χρόνο και τον χώρο να επανεκτιμήσουν τις προτεραιότητές τους και τις κατευθύνσεις που παίρνουν στη ζωή τους.”

Πολλές single γυναίκες ένιωσαν ότι τελευταία έχασαν έναν χρόνο από τα πλάνα της ζωής τους. Το να βγουν ραντεβού και να γνωρίσουν ένα νέο πρόσωπο ήταν αδύνατον -και ακόμα είναι. Και όταν είσαι 35 ο ένας αυτός χρόνος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική σου ικανότητα. Γνωρίζοντας, ότι η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, με τις τυχόν παρενέργειες των ενέσεων, απαιτεί ενδεχομένως παραμονή στο σπίτι και ξεκούραση, οι εβδομάδες του lockdown βόλευαν ιδανικά για τον σκοπό αυτό.

Εξάλλου, δεν είναι και λίγες οι γυναίκες που ανησυχούν για την οικονομική τους κατάσταση μετά την πανδημία, π.χ. για το κατά πόσο θα έχουν δουλειά και ασφάλεια, οπότε επιλέγουν να κάνουν τυχόν κοστοβόρες επεμβάσεις τώρα που μπορούν.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πανδημία, ο χρόνος παραμένει καταλυτικός παράγοντας στον προγραμματισμό μιας εγκυμοσύνης. Ο γενικός κανόνας είναι πως όσο νεώτερη είναι μια γυναίκα, τόσο περισσότερα και καλύτερα ωάρια θα έχει, άρα τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι και η διαδικασία της κατάψυξης. Στα 35, λοιπόν, θα πρέπει ήδη να έχει ξεκινήσει η ωοληψία. Και η καραντίνα φαίνεται να βοηθά πολύ σε αυτό…