Σαν σήμερα πέθανε ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος

0

Η διαβόητη κατάρα της οικογένειας Ωνάση λέγεται πως ξεκίνησε από το 1968, όταν και ο ζάμπλουτος Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι και «κόλλησε» από την κατάρα της αμερικανικής οικογένειας των πολιτικών. Ο πρώτος θάνατος, ένας θάνατος που ποτέ δεν ξεπέρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν του μοναχογιού του στις 23 Ιανουαρίου του 1973. Η συντριβή του αεροπλάνου του, αποδόθηκε σε λάθος χειρισμό, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργήθηκαν γύρω από το ατύχημα ήταν ουκ ολίγες.

Ο γιός του Αλέξανδρος γεννήθηκε το 1948, καρπός του γάμου του Ωνάση με την Αθηνά Λιβανού. Δυο χρόνια αργότερα, γεννήθηκε και η αδελφή του Χριστίνα Ωνάση, που και αυτή έφυγε νωρίς από την ζωή. Τον πατέρα του δεν τον έβλεπε και πολύ. Αγαπούσε πολύ την μητέρα του και ο χωρισμός των γονιών του τον πείραξε. Και ακόμα περισσότερο ο δεύτερος γάμος του πατέρα του.

Είχε πάθος με την ταχύτητα. Ερωτεύτηκε την κατά 16 χρόνια μεγαλύτερη του Φιόνα Κάμπελ – Τίσεν, μοντέλο από τη Νέα Ζηλανδία. Ο πατέρας του τον προόριζε για διάδοχό του, γι’ αυτό και τον έπαιρνε συχνά μαζί του στις δουλειές του. Μάλιστα, λίγο μετά που έκλεισε τα 20, ο Αλέξανδρος ανέλαβε την γενική διεύθυνση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Του άρεσαν τα αεροπλάνα. Αλλά αυτά έμελλε να τον σκοτώσουν. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε στις 22 Ιανουαρίου το 1973, κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου στις 7 το πρωί της 23 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 25 ετών.

Ο πατέρας του βρισκόταν στην νέα Υόρκη. Δεν μπόρεσε να δεχθεί τα άσχημα μαντάτα. Ήταν σίγουρος πως το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο κι ότι επρόκειτο περί εγκληματικής ενέργειας. Τα τρία πρίσματα που βγήκαν για τις συνθήκες του ατυχήματος επιβεβαίωσαν το ένστικτό του. Το αεροπλάνο δεν μπορούσε να υπακούσει στις εντολές του πιλότου επειδή τα πηδάλια κλίσεως είχαν τοποθετηθεί ανάποδα. Ο Ωνάσης είπε πως όποιος βρει τους δολοφόνους του γιού του θα αμειφθεί με 1.000.000 δολάρια. Η «επικήρυξη» αυτή κρατάει μέχρι και σήμερα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν και έπαιρναν. Ως δολοφόνοι παρουσιάστηκαν η CIA, ο Σταύρος Νιάρχος, η χούντα ακόαμ ακια οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Ο Αλέξανδρος τάφηκε στον Σκορπίο. Δυο χρόνια αργότερα την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο πατέρας του που δεν συνήλθε ποτέ ύστερα από τις 23 Ιανουαρίου του 1973. Στη μνήμη του μοναχογιού του, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνέστησε το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» με έδρα το Βαντούζ του Λιχτενστάιν και κεντρικά γραφεία στην Αθήνα. Από τα κέρδη της οικονομικής αυτοκρατορίας Ωνάση, το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί διάφορα έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.