Κάποια στιγμή δεν θα είναι αρκετό απλώς να μη βλέπουμε ειδήσεις. Μπορεί να κλείνουμε τηλεοράσεις και να μην διαβάζουμε στα ειδησεογραφικά σάιτ το τι γίνεται εκεί έξω, αλλά οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν.

Αν νιώθεις άβολα, άσχημα, ενοχικά αυτές τις μέρες, να ξέρεις πως είναι δικαιολογημένο. Φρικτά πράγματα συμβαίνουν στους ανθρώπους και εσύ είσαι θεατής.

Ναι, πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που μας προσφέρουν χαρά. Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγάλες βόλτες και ζεστά μπάνια με κεριά για να χαλαρώσουμε. Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτό το 10000 επεισόδιο για το Friends για να νιώσουμε καλύτερα.

Αλλά πρέπει επίσης να κάνουμε χώρο για να νιώσουμε και άλλα πράγματα. Ο θυμός, η δίκαιη οργή και λύπη. Γιατί αυτά τα υλικά είναι εξαιρετικό καύσιμο για δράση και επίσης είναι η βάση για να αποκτήσουμε συναισθηματική ανθεκτικότητα. Και αυτή η αντοχή μας θα μας κάνει να δούμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι και να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε.

Είναι η ικανότητα να επανέλθουμε μετά τις αντιξοότητες ή ατυχίες ή το πώς διαχειριζόμαστε τις αντιξοότητες, το τραύμα, μια τραγωδία, ή ακόμα και σημαντικές πηγές άγχους. Όταν κάποιος αποδέχεται την πραγματικότητα της κατάστασης, το επόμενο βήμα είναι να οραματιστεί ένα ευνοϊκότερο μέλλον από το παρόν – και όχι το παρελθόν πριν την αλλαγή. Να δει ή να κάνει κάτι που θα φωτίσει το αύριό του.

Δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο, ούτε να σταματήσουμε τον πόλεμο. Αυτό όμως που μπορούμε είναι να κάνουμε μικρές προσπάθειες για αυτό, για όποιον σκοπό θέλουμε. Και να μην κρίνουμε όσους λειτουργούν διαφορετικά από εμάς.

Και να θυμάσαι, πάντα, πάντα νιώθουμε καλύτερα όταν μοιραζόμαστε το τι νιώθουμε με κάποιον άλλο.