Το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα πρωταγωνιστήσει στη σημαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, τα Ποσειδώνια 2018. Από τους πλήρως αυτοματοποιημένους λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία μέχρι την πιο αξιόπιστη από ποτέ πρόγνωση καιρού βάσει τοποθεσίας και τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του πλοίου στο cloud (υπολογιστικό νέφος), στη σημαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, που θα λάβει χώρα στο Athens Metropolitan Expo από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 διεθνείς εταιρείες από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

60 εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη συμμετοχή ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εταιρειών από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ), που φέρνουν λύσεις σχεδιασμένες για τις προκλήσεις του ναυτιλιακού τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη μετάβαση από τις παραδοσιακές μεθόδους στο ψηφιακό μέλλον», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., διοργανώτριας της έκθεσης, που φέτος γιορτάζει την 50ή επέτειό της.

Στα φετινά Ποσειδώνια, οι εκθέτες από τον κλάδο της ΤΠΕ προέρχονται από 18 χώρες. Στην γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων τους περιλαμβάνονται λύσεις από τα πρωτοπόρα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, της διαχείρισης δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data) και του Αυτοματισμού, μέχρι τα πιο κοινότοπα πεδία της ΤΠΕ – την Προστασία στον Κυβερνοχώρο και τις Υπολογιστικές Εφαρμογές. Και ενώ οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις συμβάλλουν ήδη στην αναβάθμιση της ναυτιλίας σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι οι δορυφορικές επικοινωνίες, η παρακολούθηση μεταφοράς φορτίων, η πλοήγηση, η διαχείριση πληρωμάτων και η ενεργειακή απόδοση, κάποιες άλλες έχουν σχεδιαστεί με το βλέμμα στο μέλλον, φιλοδοξώντας να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που επιχειρούν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Εξειδίκευση στις επικοινωνίες

Ορισμένες από τις εταιρείες με εξειδίκευση στις επικοινωνίες και την τεχνολογία που θα λάβουν μέρος στα φετινά Ποσειδώνια είναι η SAP Ελλάς, η HP Hellas, η Fortune Technologies SA, αλλά και η ShipServ.

Επίσης θα συμμετέχουν η Smartbics από την Εσθονία, η Socius από τη Κροατία, ενώ τακτικός πλέον εκθέτης στα Ποσειδώνια είναι η Vodafone, ο προμηθευτής τηλεπικοινωνιακών και επιχειρηματικών λύσεων τεχνολογίας.

Η έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.