Παρά την οικονομική κρίση που υφίσταται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καυχηθεί για έναν τουρισμό που ανθίζει. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες ωστόσο προτιμούν τα δημοφιλή νησιά και επιλέγουν να πάνε σε όσα προτείνονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Όμως «λίγη εξερεύνηση είναι ό,τι χρειάζεται για να σας οδηγήσει σε νέα μέρη». Εμείς  συγκεντρώσαμε, σύμφωνα με την Telegraph, 20 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις αν σχεδιάζεις διακοπές σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

  1. Ιθάκη. Η πατρίδα του μυθικού Οδυσσέα, φημίζεται για τις γαλαζοπράσινες παραλίες της και τα εκπληκτικά μονοπάτια ιδανικά για τους φίλους της πεζοπορίας. Αυτό όμως που αξίζει να ανακαλύψεις, είναι το εκκλησάκι του Ανώγη. Για να έχετε πρόσβαση στην εκκλησία, πρέπει να ζητήσεις το κλειδί της από το μοναδικό(!) καφενείο του χωριού.
  2. Κέρκυρα. Μένοντας στο Ιόνιο, η Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, είναι πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Αποφάσισε να δεις την λιγότερο τουριστική πλευρά στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας και θα συναντήσεις φλαμίνγκο στους υγροβιότοπους της Λευκίμης. Επίσης θα έχεις την ευκαιρία να να κολυμπήσεις στην παραλία Γαρδένου ή να κατευθυνθείς πιο νότια στον Αρκουδίλα. Εκεί θα βρεις κρυμμένο στο δάσος ένα μοναστήρι του 17ου αιώνα.
  3. Στους Παξούς και στους Αντίπαξους υπάρχουν δεκάδες μυστικοί κολπίσκοι όπου μπορείς να προσεγγίσεις με το δικό σου σκάφος.
  4. Κεφαλονιά. Τα Παλιά Βλαχάτα, είναι ένα χωριό φάντασμα, αφού μετά τους σεισμούς του 1953 δεν έχει καθόλου ζωή. Αυτό όμως δε συμβαίνει και τον Αύγουστο. Για 3 ημέρες 2-5 Αυγούστου πραγματοποείται ένα φοβερό φεστιβάλ.
  5. Σαντορίνη. Αν και δύσκολα μπορεί να μείνει κάτι “κρυφό” από τους εκατομμύρια επισκέπτες που καταφθάνουν στο νησί κάθε χρόνο, εντούτοις πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε το χωριό Πύργος και να γευτείς τοπικά – φημισμένα- κρασιά.
  6. Άνδρος. Στις αγαπημένες μας Κυκλάδες, εκτός από εξαιρετικές παραλίες και γραφικά σοκάκια, πρέπει να επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου δεσπόζει στην Άνδρο. Την ίδια στιγμή η Άνδρος διαθέτει 160 χλμ σηματοδοτημένων μονοπατιών.
  7. Τήνος. Στην Τήνο, τα μονοπάτια συνδέουν τα περίπου 60 χωριά του νησιού και 1.000 περιστερώνες. Απαραίτητη είναι και η επίσκεψη στο μουσείο Μαρμαροτεχνείας.
  8. Κίμωλος. Στην Κίμωλο, δε θα χρειαστείς αυτοκίνητο, αφού η εξερεύνηση της γίνεται με τα πόδια. Μη φύγεις από το νησί αν δεν επισκεφθείς το Σκιάδι ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο που μοιάζει με ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι.
  9. Κουφονήσια. Θες να αράξεις σε μία παραλία, χωρίς κινητό, χωρίς φωνές, μόνο με τον ήχο από τα τζιτζίκια; Η απάντηση είναι το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι, που είναι ο παράδεισος της απομόνωσης. Είναι περιττό να αναφέρουμε τα γαλαζοπράσινα νερά…
  10. Κύθνος. Θες η χαλάρωση των διακοπών να συνοδεύεται από διαλογισμό, ευεξία και νόστιμο, ποιοτικό φαγητό; Τότε επισκέψου την Κύθνο.
  11. Αμοργός. Η απάντηση αν σου αρέσει η παράδοση. Εφόσον θα βρεθείς στο νησί, είναι αδύνατον να μην πιεις ελληνικό καφέ σε ένα από τα πολλά παραδοσιακά καφενεία που διατηρούν την παλιά τους αίγλη.
  12. Η Μύκονος ενώ στο παρελθόν αποτελούσε στάση των επισκεπτών για να πάνε στη Δήλο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πλέον οι όροι έχουν αντιστραφεί και έγινε το επίκεντρο των Κυκλάδων.
  13. Αντίπαρος. Τα τελευταιά χρόνια, αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές, αφήνοντας πίσω τον εναλλακτικό τουρισμό που προσέφερε. Βέβαια, εσύ μπορείς να εξαφανιστείς αρκεί, να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό για να εξερευνήσεις το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα που ανακαλύφτηκε μόλις το 1997.
  14. Αλόννησος. Λίγο πιο μακριά από τις πολύβουες Κυκλάδες, η Αλόνησος προκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που χρονικά τοποθετείται περίπου το 425 πΧ.
  15. Λέσβος. Το στολίδι του Ανατολικού Αιγαίου σε περιμένει να ανακαλύψεις, το μουσείο Teriade. Οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα των Πικάσο. Μιρό, Σαγκάλ, Ματίς και Μιρό, δωρεές του συλλέκτη και τεχνοκριτικού Στρατή Ελευθεριάδη.
  16. Ικαρία. Αν έχεις ψάξει κάποια στιγμή για διακοπές στην Ικαρία, τότε σίγουρα έχεις διαβάσει πως φημίζονται για τα πανηγύρια μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Το επόμενο που θα έχεις ακούσει για τους ανθρώπους εκεί, είναι ότι μάλλον είναι αιωνόβιοι ή πως ξεχνάνε να πεθάνουν. Αν τελικά, βρεθείς κάποτε στην Ικαρία, πρέπει να ανακαλύψεις τα θεραπευτικά βότανα ή αλλιώς τα μυστικά της μακροβιότητας.
  17. Ύδρα. Η αρχόντισσα του Σαρωνικού, σημείο αναφοράς της Επανάστασης του 1821, αποτελεί και πηγή έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών. Αν αγαπάς την τέχνη οφείλεις να ξέρεις πως κάθε καλοκαίρι ο Δάκης Ιωάννου ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες τέχνης του κόσμου, προσκαλεί καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν installations στο παλιό σφαγείο του νησιού.
  18. Σπέτσες. Πόση αγάπη για αυτό το νησί, για τις παραλίες του, το φαγητό του, την αρχοντιά και την παράδοση που διατηρεί σε κάθε γωνία. Αν τύχει να βρεθείς φέτος στις Σπέτσες, να επισκεφθείς το θερινό σινεμά “Τιτάνια”.
  19. Μεγανήσι. Βρίσκεται στο Ιόνιο, ανάμεσα στα μικρά νησάκια Σκορπιός και Οξυά και αποτελεί πόλο έλξης πολλών μεγιστάνων και κραταιών προσώπων της οικονομίας.
  20. Κρήτη. Για το πολυαγαπημένο νησί της Κρήτης, πάντα θα υπάρχει κάτι ανεξερεύνητο. Σίγουρ ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου στο ψαροχώρι με το όνομα Σίσι αλλά και η επίσκεψη στον κόλπο του Μιραμπέλου.