Γραφεί η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου (@kati_kon)

Πριν από αρκετό καιρό είχα την τύχη και την χαρά να ζήσω για περίπου 2,5 χρόνια στο μαγευτικό Παρίσι. Γιατί ναι, το Παρίσι όταν το ζείς καθημερινά είναι ακόμα πιο μοναδικό και μαγευτικό από ότι αν το επισκεφτείς λίγες μέρες ως τουρίστας. Μία από τις μεγάλες διαφορές είναι φυσικά ότι γνωρίζεις και περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου αλλά και της νύχτας σου με ντόπιους, Γάλλους και μή που θα σε “συστήσουν” σε μέρη για την διασκέδαση σου που κανένας ή σχεδόν κανένας ταξιδιωτικός οδηγός δεν αναφέρει. Όχι γιατί δεν αξίζουν φυσικά, ίσα ίσα το αντίθετο. Απλά γιατί μόνο ας είσαι local -ναι θα χρησιμοποιήσω αυτή την λέξη- είναι πιθανόν να τα γωνρίζεις. Αυτό λοιπόν είναι το δικό μου top 5, τα δικά μου στέκια για όσο καιρό ήμουν και εγώ προσωρινά μία “παριζιάνα”, οι δικές μου προτάσεις για όλους εσάς που όταν θα επισκεφτείτε για πρώτη φορά ή… για ακόμα μία φορά το Παρίσι θα θελήσετε να αναλύψετε και μία άλλη πλευρά του. Το δικό μου top 5 δεν είναι απλές προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό αλλά είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία, είναι 5 μέρη που έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και που κάθε φορά που θα γυρνάω πίσω θα την κάνω την βόλτα μου σε αυτά…

  1. Για βάσκικες ονειρεμένες γεύσεις στο Chez Gladines

Στο μικρό αυτό “ταβερνάκι” που θα ανακαλύψετε στην περιοχή Butte aux Cailles στο 13ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, όχι μόνο θα φάτε τα πιο νόστιμα παραδοσιακά πιάτα βάσκικης κουζίνας, αλλά θα κάνετε νέες φιλίες, θα τραγουδήσετε και θα διασκεδάσετε! Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να περιγράψεις την ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου μαγαζιού με λέξεις, πρέπει απλά να ζήσει την εμπειρία και όταν λέω εμπειρία δεν εννοώ μόνο την γαστρονομική…Το Chez Gladines δεν δέχεται κρατήσεις και έχει πολύ λίγα τραπέζια με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένεις κάποιες φορές μέχρι και μία ώρα για να καθίσεις, στον πεζόδρομο που βρίσκεται ακριβώς απέξω από το μαγαζί. Αλλά μεταξύ μας αυτή είναι και η χάρη αυτού του, και όσοι το ξέρουν το αγαπάνε ακριβώς για αυτό τον λόγο. Γιατί όση ώρα περιμένεις μπορεί να βρεθείς με άλλα 10 άτομα -που κυριολεκτικά έχεις γνωρίζει μισή ώρα πρίν- και να πίνετε παρέα μπύρες ή κρασί ενώ παράλληλα παίζετε παντομίμα, τραγουδάτε, κανονίζετε για το πού θα πάτε μετά για ποτό-ουκ ολίγοι έρωτες έχουν δημουργηθεί στο πεζούλι του μαγαζιού αναμένοντας τον σερβιτόρο να φωνάξει το όνομα της επόμενης παρέας που ήρθε η ώρα να περάσει το κατώφλι του-.

Ναι λοιπόν, “έξω” από το Chez Gladines όλα είναι πιθανά. Παρείστικη και οικεία ατμόσφαιρα με όλη την σημασία των λέξεων, κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα που διαμορφώνουν ένα γραφικό σκηνικό, μυρωδιές που αναστατώνουν, γεύσεις σπιτικές, φαγητά που ληγώνεσαι και μόνο που τα κοιτάς, μερίδες τεράστιες, τιμές εξαιρετικές… είναι λίγοι από τους λόγους που θα το λατρέψετε. Από το δικό μας πάντως τραπέζι κάθε φορά που πηγαίναμε δεν έλειπαν ποτέ η Salad Complete, μία σαλάτα που περιέχει μέχρι και τηγανιτές πατάτες και σερβίρεται σε ένα τεράστιο μπολ, το Cassoulet Basque, η Bavette au poivre vert, το Ajuallero και το Poulet Basquaise.

Info: 30, rue des Cinq Diamants, 75013 / Στάση Metro: Place d’Italie

2. Μύδια και μπύρες στο L’Academie de la Biere

Μέχρι να επισκεφτείς την συγκεκριμένη brasserie στο 5ο διοικητικό διαμέρισμα του Παρισιού, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί με πόσους πολλούς και πρωτότυπους τρόπους μπορούν να σερβιριστούν τα μύδια αλλά και πόσο ταιριάζουν γευστικά με την μπύρα. Ε ναι λοιπόν, εδώ θα έρθεις για να φας μύδια και να πιείς μπύρα. Α! Ξέχασα να σας πώ ότι και τα δύο σερβίρονται μέσα σε τεράστια μπόλ-ποτήρια αντίστοιχα. Η επίσκεψή σας σε αυτό το εστιατόριο είναι μία ολόκληρη εμπειρία, από τις ιδιαίτερες επιλογές στο μενού μέχρι και τον τρόπο σερβιρίσματος. Η βάση λοιπόν είναι τα μύδια βρασμένα, οι επιλογές που έχετε σε σάλτσα όλες τους υπέροχες, για όλα τα γευστικά γούστα. Προσωπικά είχα βάλει στόχο να τις δοκιμάσω όλες. Σάλτσα με μαύρο πιπέρι, με κάρι, με ροκφόρ, με μπύρα, με κρέμα γάλακτος, με μουστάρδα, με μαγιονέζα και πολλές ακόμα…που πάντα θα σερβιριστούν στο πλάϊ με ένα πιάτο από τηγανιτές πατάτες. Όσον αφορά τις μπύρες, υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος που για να τις δείς όλες και να επιλέξεις θα χρειαστείς το λιγότερο είκοσι λεπτά καθώς διαθέτει 150 ετικέτες, Γαλλικές, Βέγλικες, Γερμανικές, Τσέχικες -ειλικρινά κάποιες δεν τις είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου-. Από τις αγαπημένες μου του καταλόγου ήταν οι βέλγικες μοναστηριακές ενώ ένα από τα highlights του μαγαζιού είναι το ποτήρι-βάζο, θα έλεγα χαριτολογώντας, στο οποίο σου σερβίρουν την μπύρα όταν θα επιλέξεις το πολύ μεγάλο μέγεθος (ότι πρέπει για μια εξαιρετική φωτογραφία στο instagram).

Info: 88B, boulevard de Port Royal, 75005 / Στάση RER B: Port Royal

3. Ποτό και χορός με θέα το Canal Saint Martin στο Point Ephémère

Το Point Ephémère είναι ένα ξεχωριστό μέρος, η καλύτερη περιγραφή του είναι πολυχώρος διασκέδασης-τέχνης. Την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα μας το είχε συστήσει ένας φίλος Γάλλος για να πιούμε ένα ωραίο ποτό, να χορέψουμε -παίζει κυρίως ηλεκτρονική μουσική- και να περάσουμε ωραία έχοντας ως θέα τα ήρεμα νερά του καναλιού Saint Martin. Αυτό όμως που δεν μας είχε αναφέρει είναι ότι ενώ εσύ απολαμβάνεις το ποτό σου και λικνίζεσαι στους ξέφρενους ρυθμούς της μουσικής -δεν είναι ένα απλό μπαρ είναι ένα κλασικό club- κάποιες παρέες πιο δίπλα θα τρώνε τα εκπληκτικά burgers που σερβίρει καθισμένοι σε κάποιο από τα τραπέζια του εστιατορίου που διαθέτει, κάποιοι άλλοι θα έχουν έρθει για να δούν την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενεί ενώ κάποιοι άλλοι για να παρακολουθήσουν μία από τις πολλές συναυλίες που πραγματοποιούνται ανά διαστήματα.

Το Point Ephémère βρίσκεται στην πολυσύχναστη 10η συνοικία και όπως θα έχετε ήδη καταλάβει φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής, workshops ενώ διαθέτει εστιατόριο, αίθουσα συναυλιών, στούντιο ηχογράφησης αλλά και αίθουσα για πρόβες χορού και μαθήματα yoga. Πρέπει να το επισκεφθείτε πολλές φορές είναι η αλήθεια για να ανακαλύψετε όλες τις διαφορετικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις που οργανώνουν.Από τα highlights του μαγαζιού είναι το “ Le Top”, το cafe restaurant που βρίσκεται στην ταράτσα και αποτελεί μία μικρή όαση με καταπληκτική θέα. Είναι ανοιχτό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες από το απογεύμα μέχρι τις 12 το βράδυ και είναι από τα καλύτερα spots στο Παρίσι για early cocktails και brunch.

Info: 200 Quai de Valmy, 75010 / Στάση Metro: Jaurès

4.  Kir Royal και κοσμοπολίτικος αέρας στο Cafe Étienne – Marcel

Ακόμα θυμάμαι κάτι υπέροχα Σαββατιάτικα μεσημέρια που είχε καλό καιρό και ήλιο και σήκωνα το τηλέφωνο για να πάρω την αγαπημένη μου φίλη Ιωάννα για να δώσουμε ραντεβού στο γνωστό μας στέκι. Δεν χρειαζόταν να πούμε τι και πώς, ξέραμε ότι οι συνθήκες οδηγούσαν στην καθιερωμένη μας συνήθεια… Ένα ή δύο ποτήρια κρασί Chablis στο στέκι μας το Cafe Étienne – Marcel, σε ένα μικρό στρογγυλό εξωτερικό τραπεζάκι που ίσα ίσα χόραγε τα πράγματα μας, να απολαμβάνουμε τον ήλιο, τις όμορφες κουβέντες μεταξύ μας, να χαζεύουμε τον καλοντυμένο κόσμο που πηγαινοερχόταν πάνω κάτω αλλά και τις βιτρίνες από τις ακριβές boutique που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι μας και να γινόμαστε ένα με τον κοσμοπολίτικο αέρα που κυριαρχούσε την ατμόσφαιρα.

Οι ώρες περνούσαν και το ποτήρι Chablis γινότανε μπουκάλι που το συνοδεύαμε μαζί με τα συγκλονιστικά gourmet cheese burger του μενού. Όλα σε αυτό το cafe bar restaurant είναι μοναδικά και ιδιαίτερα…. Αξίζει να το επισκεφτείτε για να δείτε τον εσωτερικό χώρο του, διακόσμηση εμπνευσμένη από τα ‘70s με έντονα χρώματα και διάθεση – το εξωτερικό του μαγαζιού δεν σε προειδεάζει για το τι θα δείς μέσα είναι η αλήθεια- και να πιείτε cocktails ακούγοντας jazz, electro και disco μουσικές επιλογές.

Info: 34 rue Etienne Marcel, 75002 / Στάση Metro: Étienne Marcel

5. Παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα στο Au Père Louis

Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Παρίσι και να μην γευτείς μία παραδοσιακή κρεμμυδόσουπα. Ή μάλλον να αναδιατυπώσω. Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Παρίσι και να μην δοκιμάσεις την διάσημη κρεμμυδόσουπα του Bar à vins – Restaurant  “Au Père Louis”.  Αυτή η κρεμμυδόσουπα είναι ένας από τους λόγους που θα θέλεις να ξαναπάς στο Παρίσι. To εξαιρετικής αισθητικής κλασικό παραδοσιακό γαλλικό bistrot στην περιοχή Quartier Latin, στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού, είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για κρασί και φαγητό με την παρέα μία ωραία Κυριακή μεσημέρι. Μια ατμόσφαιρα φιλική και οικεία, ένα προσωπικό που θα σε κάνει να νιώσεις σαν στο σπίτι σου, μία κάβα κρασιών με μεγάλη ποικιλία από ετικέτες και ένα μενού που θα θές να δοκιμάσεις όλα τα πιάτα του.

Εδώ θα δοκιμάσεις όλα τα διάσημα γαλλικά πιάτα στην πιο γευστική εκδοχή τους, όπως φιλετό πάπιας με σως από μέλο και πουρέ πατάτας, το γνωστό Tartare με σπιτικές τηγανιτές πατάτες, ψητό κοτόπουλο από τη νοτιοδυτική Γαλλία και πατάτες πουρέ, το επίσης διάσημο Cassoulet αλλά και μοσχαρίσια μπριζόλα με σάλτσα blue cheese και πατάτες gratin dauphinois. Κάποιες φορές όταν ήμασταν μικρή παρέα και θέλαμε να πιούμε απλά ένα ωραίο ποτήρι κρασί καθόμασταν στο μπάρ του μαγαζιού και συνοδεύαμε την επιλογή μας με ένα απο τα εξαιρετικής ποιότητας πλατό με τυριά και αλλαντικά.

Info: 38, rue Monsieur le Prince, 75006/ Στάση Metro: Odeon ή Luxembourg