Έχετε ένα κατοικίδιο ζώο; Και αν όχι, θα πρέπει να έχετε ένα; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο «ναι», ειδικά αν έχετε παιδιά. Κι αυτό γιατί οι μικροί τετράποδοι φίλοι μας αποτελούν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου και το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ ζώου και ιδιοκτήτη είναι αξιοθαύμαστο. Ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο καθώς αυτή η συναναστροφή μόνο θετικά έχει να προσφέρει στο μεγάλωμά τους αλλά και στη διαπαιδαγώγησή τους εν γένει.

Υπέρ

Τα μωρά που ζουν με σκυλιά αρρωσταίνουν λιγότερο

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κουόπιο στη Φινλανδία, τα μωρά που ζούσαν με σκύλους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους ήταν λιγότερο ευπαθή στις ιώσεις. Ο λόγος είναι ότι τα μωρά που έχουν ζώο στο σπίτι έρχονται σε επαφή με περισσότερα μικρόβια και δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα παιδιά με σκυλιά έχουν λιγότερες αλλεργίες και άσθμα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical & Experimental Allergy, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκυλιά είναι 50% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αλλεργίες και άσθμα από εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς σκύλο.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν πιο υγιή καρδιά

Όντας μαζί με ένα σκυλί το άγχος μειώνεται, πέφτει η αρτηριακή πίεση και βελτιώνονται οι αρρυθμίες, με αποτέλεσμα μια πιο υγιή καρδιά και μακρύτερη ζωή.

Τα παιδιά που έχουν σκυλιά ασκούνται περισσότερο

Είναι αυτονόητο ότι τα ζώα θέλουν τη βόλτα τους, τον περίπατό τους και το τρέξιμο στη φύση οπότε και ο ιδιοκτήτης ασκείται μαζί τους.

Τα σκυλιά βοηθούν στη μείωση του στρες σε παιδιά με αυτισμό

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, οι ορμόνες του στρες παιδιών με διαταραχή αυτισμού μειώνονται δραματικά όταν ζουν με έναν εκπαιδευμένο σκύλο.

Τα σκυλιά βοηθούν τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση

Μεγαλώνοντας με ένα σκυλί τα παιδιά γίνονται πιο κοινωνικά και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους, ενώ μειώνονται οι ανασφάλειές τους.

Τα παιδιά με σκυλιά γίνονται πιο υπεύθυνα

Η καθημερινή δέσμευση της φροντίδας ενός ζώου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ευθύνη αλλά και υπευθυνότητα.

Κατά

Εδώ θα πρέπει να σας πω πως τα κατά, είναι κατά κοινή ομολογία μετρημένα στα δάχτυλα (του ενός χεριού! Χα,χα!) Μερικά από αυτά όμως, είναι:

  • Η επαφή με τα κατοικίδια ζώα πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια του παιχνιδιού και μπορεί να προκαλέσει κάποιους μικροτραυματισμούς.
  • Τι λέμε στο παιδί όταν το κατοικίδιο πεθάνει; Πολλές φορές οι γονείς δεν προχωρούν στην απόκτηση ενός κατοικίδιου για το παιδί τους, γιατί ακριβώς έχουν μεγάλη έγνοια για το τι θα γίνει αν αυτό πεθάνει. Αναμφίβολα η απώλεια ενός κατοικίδιου είναι πολύ δύσκολη και οδυνηρή, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τού πείτε την αλήθεια. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα μπορέσει να χειριστεί αποτελεσματικά τις ανησυχίες και τα άγχη του. Βέβαια λειτουργεί και αντίστροφα , μιας και βιώνοντας την απώλεια του ‘’μικρού’’ του φίλου είναι κατά ένα τρ’όπο και προετοιμασμένα για την απώλεια κάποιου αγαπημένου τους προσώπου (παππούς, γιαγιά)
  • Πριν να αποκτήσετε ένα ζώο, εκτός από την αγάπη που θα του προσφέρετε θα πρέπει να φροντίσετε και για τα απλά καθημερινά πράγματα που θα βοηθήσουν στην ομαλή διαβίωσή του. Τα 3 Χ είναι που θα πρέπει να πάρετε πολύ σοβαρά υπόψη σας (Χώρο , Χρόνο, Χρήματα ) . Άλλο χρόνο χρειάζεται να επενδύσουμε για ένα αθλητικό σκυλί εργασίας και άλλο για ένα μικρόσωμο ζώο που γενικά του αρέσει η ξάπλα… Παράλληλα θέλουμε τα 3πλασια χρήματα μόνο για την διατροφή ενός Alabai από ένα Yorkshire και αντίστοιχα χρειάζονται εντελώς διαφορετικό χώρο για να έχουν μια καλή ευζωία.
  • Τα παιδιά μπορεί να μην κατανοήσουν από την αρχή πως το σκυλάκι για παράδειγμα εξαρτάται από αυτά για να τραφεί, με αποτέλεσμα να αμελούν να το ταΐσουν ή να το βγάλουν βόλτα. Μαζί με τη ευθύνη του παιδιού είναι και η ευθύνη του γονιού, καθώς ένας ενήλικας οφείλει να κάνει όσα παραλείπει το παιδί, γιατί το κάθε ζώο έχει ανάγκες που δεν πρέπει να αγνοούνται. Αν λοιπόν, δεν είστε από αυτούς που έχουν την διάθεσή να το κάνουν, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κατοικίδια, αλλά και για το ποιο είναι ιδανικό για να προστεθεί στη δική σας οικογένεια επισκεφθείτε το Pet Pawse, όπου ο Θοδωρή Δημητρακόπουλος και η ομάδα του θα σας λύσουν όλες τις απορίες!


Αντ.Θεοχάρη 1-3 & Σαχτούρη, Πειραιάς. T: 2114061973, 6975021235,

 Facebook: PAWSE