Συχνά ακούμε πως τα πρώτα δοντάκια του μωρού μας δεν είναι και τόσο σημαντικά είναι αυτό αλήθεια ή μύθος; Πότε πρέπει να πάει πρώτη φορά στον οδοντίατρο; Μπορούν να αναπτύξουν τερηδόνα; Αυτά και άλλα πολλά σας τα απαντάμε για να γνωρίζετε τι ισχύει και τι όχι.


Tα πρώτα δοντάκια είναι σημαντικά;
Ναι, πράγματι, κάποια στιγμή θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς. Όμως ένα νεογιλό που αποχαιρετά πριν την ώρα του τον μάταιο τούτο κόσμο, δυσκολεύει την μάσηση και μπορεί να παρεμβληθεί στην ικανότητα του παιδιού να τραφεί σωστά – κάνοντας, για παράδειγμα, την κατανάλωση κρέατος πραγματικό άθλο! Ακόμη, τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν τη σωστή δομή του προσώπου καθώς το μικρό σας αναπτύσσεται και… κρατάνε τη θέση για τα κανονικά δοντάκια που θα έρθουν στο μέλλον. Πολλές φορές μετά από μια εξαγωγή δοντιού, εκείνα που συνόρευαν μέχρι τότε μαζί του, μετακινούνται προς το κενό που έχει δημιουργηθεί, στερώντας το χώρο από το ενήλικο δόντι που μεγαλώνει από κάτω.

Έχουν σοβαρές παρενέργειες
Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου για διάρροιες, εμετούς και 40 πυρετό. Στην πραγματικότητα, τα μόνα συμπτώματα που θα πρέπει να περιμένετε είναι ερεθισμός των ούλων, σάλια, εκνευρισμός και ίσως μερικά δέκατα. Αν ανεβάσει υψηλό πυρετό ή εμφανίσει άλλα συμπτώματα, η αδιαθεσία του δεν θα συνδέεται με τα δοντάκια. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας.

Μια φορά την ημέρα αρκεί
Το ότι προς το παρόν τρέφεται αποκλειστικά με γάλα ή με τροφές που έχουν περαστεί από το μπλέντερ, δεν σημαίνει ότι το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών (ή του δοντιού) του αρκεί! Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη κομματάκια τροφών που σφηνώνουν ανάμεσα στα δόντια, όμως κάθε υπόλειμμα, ακόμη και αν δεν είναι στερεό ή ορατό, συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλμ βακτηρίων (κοινώς: πλάκας), το οποίο μέσα σε ένα 24ωρο έχει γίνει αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δημιουργήσει κουφάλες στα δοντάκια του. Δυστυχώς, όσο διεξοδικοί και αν είστε, ένα βούρτσισμα την ημέρα δεν είναι αρκετό για να απομακρύνετε την πλάκα αποτελεσματικά! Εξάλλου, τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα. Όσο πιο γρήγορα συνηθίσει στις (τουλάχιστον) δύο φορές πλυσίματος των δοντιών την ημέρα, τόσο το καλύτερο.

Τα νεογιλά δοντάκια δεν χαλάνε
Η μόνη προϋπόθεση για να αναπτύξει κανείς τερηδόνα, είναι να… διαθέτει δόντια! Εκτός από τα όσα προαναφέραμε για τη σημασία των βρεφικών δοντιών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι να προστατεύσετε το μικρό σας από τα χαλασμένα δοντάκια. Κατ’ αρχάς, όλοι ξέρουμε πόσο άσχημος μπορεί να γίνει ο οδοντικός πόνος. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μια κουφάλα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει και στη δημιουργία αποστήματος, δηλαδή στη συγκέντρωση πύου κάτω από το δοντάκι, πράγμα που μπορεί να γίνει έως και απειλητικό για την υγεία του παιδιού. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έπειτα, κάτω από τις ρίζες των νεογιλών αναπτύσσονται τα ενήλικα δόντια. Επομένως, η μόλυνση μπορεί εύκολα να περάσει και σε αυτά και να τα φθείρει. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εμφάνισαν τερηδόνα στα νεογιλά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίστοιχα προβλήματα και ως ενήλικες.

 

Όταν γίνει τριών, κανονίστε το πρώτο ραντεβού στον οδοντίατρο
Μόλις βγάλει το πρώτο του δοντάκι ή μόλις γίνει ενός έτους, είναι μια καλή στιγμή για την πρώτη του επίσκεψη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, το 60% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει τερηδόνα πριν γίνουν πέντε ετών, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζεται ακόμη και σε βρεφικά στοματάκια! Ο οδοντίατρος θα κοιτάξει το μωράκι σας, θα αξιολογήσει τι πιθανότητες έχει να αναπτύξει τερηδόνα και θα σας προτείνει λύσεις και μέτρα πρόληψης. Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να το βλέπει κάθε έξι μήνες – ακριβώς όπως και εσάς!