«Ώρες αργόσυρτες σαν φορτωμένα κάρα,

απ’ τα ηχεία ψιχαλίζει μια κιθάρα,

φυτρώσαν κάκτοι και λωτοί στην κορδιλιέρα και εσύ κλειστός σε μια καμπίνα φεύγεις πέρα»…

Της Δήμητρας Βγενά

«Έφυγε ο Θάνος», ήταν το μήνυμα που έλαβα στο κινητό μου το Σάββατο. Στην αρχή δεν κατάλαβα, μόνο για λίγο, για μια στιγμή, μέχρι που ξανάρχεται το επόμενο αστραπιαίο μήνυμα «Έφυγε ο μεγάλος» και τότε κατάλαβα…
Αλήθεια, πόσους ζήλεψε αυτή η χρονιά; Ήθελε πράγματι να μας αφήσει φτωχότερους καλλιτεχνικά; Ποια μοίρα τους ζηλεύει…;
Έφυγε ο Θάνος μονολογούσα και μαζί με αυτόν και ένα κομμάτι της παιδικής ηλικίας μου, τότε που ο πατέρας μου μας μάζευε γύρω από το πικάπ και μας έβαζε να ακούμε το δίσκο Σταυρός του Νότου. «Αυτά πρέπει να μάθετε να ακούτε, μας έλεγε. Είναι μεγάλος ο κοντός» έλεγε… Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω τι εννοεί αλλά και να συνειδητοποιήσω πως ο δίσκος που έπαιζε στο πικάπ, είχε «γράψει» μέσα μου!
Ο Θάνος, έσβησε μ’ένα φύσημα τα φώτα της σκηνής και μας άφησε στο δικό μας σκοτάδι…

Λάτρευε τις αποδράσεις και τους φίλους, με το φευγιό του θα απολαύσει και τα δύο! Πολλοί τον περιμένουν στου… Αιώνα την παράγκα για να στήσουν το δικό τους γλέντι… ένα γλέντι με όλους τους μεγάλους, σαν και τον ίδιο!

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξη του:
«Από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που πεθαίνουμε με νορμάλ τρόπο, περνάνε 4.160 Σαββατοκύριακα. Πενήντα δύο είναι τα Σαββατοκύριακα του έτους, επί 80 χρόνια που ’ναι ο μέσος όρος ζωής, 4.160 μας βγαίνει. Εσείς, που είστε νέος, δεν βλέπετε να φεύγουν σαν νερό τα Σαββατοκύριακά σας; Φανταστείτε εμένα, που πάω στα 69. Γεννιόμαστε, εν ολίγοις, για να παλέψουμε στο ρινγκ με έναν τύπο τρία μέτρα ψηλό, γεροδεμένο, φορμαρισμένο, ο οποίος είναι προδιαγεγραμμένο ότι στον πέμπτο γύρο θα μας βγάλει νοκ-άουτ. Το στοίχημα που έχω βάλει, και μέχρι τώρα τα ’χω καταφέρει, είναι σε κάθε γύρο να του γαμώ τη μάνα! Τον κερδίζω στα σημεία και με αυτό τον τρόπο τον φρενάρω! Τι θα κάνουμε, θα χεστούμε απάνω μας; Μετά από μια τέτοια ζωή, με όλα αυτά που έκανα στα προσωπικά και στα επαγγελματικά μου, να φτάσω να του λέω: «Σε παρακαλώ, δώσε μου δυο χρόνια ακόμα;». Μη σώσει και μου δώσει!»


Δεν παρακάλαγε, είχε τσαμπουκά και έφυγε με το κεφάλι ψηλά για να ταξιδέψει σε άλλες θάλασσες που τόσο αγαπούσε…
Ο Καββαδίας, ο Αλκαίος, ο Μητροπάνος είναι εκεί και τον περιμένουν και εμείς είμαστε εδώ και βάζουμε τα τραγούδια τους στη διαπασών για να μας ακούσουν όπως ακούσαμε και εμείς τον εκκωφαντικό απόηχο του φευγιού τους…

Λίγα λόγια για τον Θάνο Μικρούτσικο…
Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.
Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά επίσημα εμφανίστηκε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Συνέχισε την πορεία του ως στρατευμένος δημιουργός μελοποιώντας Γιάννη Ρίτσο, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μάνο Ελευθερίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ και άλλους. Οι δίσκοι του «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», είναι χαρακτηριστικοί του ριζοσπαστικού κλίματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Ειδικά η «Καντάτα για τη Μακρόνησο», έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, όπου ο συνθέτης πειραματίζεται πάνω στην ατονική μουσική, γνώρισε διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συνοδεύτηκε από την ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη.
Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνέχισε να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, είχε παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και είχε μελοποιήσει παραμύθια.
Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.