Μπορεί να μην τραγουδάει το… «Θα σου φτιάξω μακαρόνια με κιμά για να φας» αλλά είναι ο άνθρωπος που τα φτιάχνει και με πολύ μεγάλη επιτυχία (απ’ ότι λένε όσοι τυχεροί δοκίμασαν!)

Ο Απόστολος Ρουβάς φέτος τον χειμώνα μας ξεσηκώνει τόσο με τις μαγειρικές του, όσο και με τα οδοιπορικά που κάνει παρέα με τη Δανάη Μπάρκα, στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!». Η εξωτερική ομοιότητα με τον αδελφό του, αδιαμφισβήτητα σοκαριστική, όμως σε αυτό, στέκεσαι μόνο τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας γιατί ο Απόστολος, είναι ένας… πραγματικά, πολύ ενδιαφέρον «τύπος»!

Λατρεύει τη Μεσογειακή κουζίνα, προσπαθεί να μαγειρεύει υγιεινά, αναπολεί τα Χριστούγεννα των παιδικών του χρόνων, ενώ μας μαρτυρά τι κοινό έχουν τον αδερφό του, Σάκη, αλλά και ποιος ήταν ο λόγος που τσακωνόντουσαν στην εφηβεία τους!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Σε γνωρίσαμε φέτος, μέσα από την εκπομπή «Πάμε Δανάη!» με οικοδέσποινα τη Δανάη Μπάρκα. Πες μου λίγα λόγια γι’ αυτή τη συνεργασία.
Ήρθε δίχως να το περιμένω και όπως λένε, τα ωραιότερα πράγματα έρχονται από εκεί που δεν τα περιμένεις. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα πολύ άνετα με τη Δανάη και όλη την ομάδα που βρίσκεται μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Είναι μια συνεργασία που μου έχει δημιουργήσει πολύ όμορφα συναισθήματα. Ένας νέος ρόλος, ένα διαφορετικό περιβάλλον και ένα μεγάλο στοίχημα. Καθημερινά δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, εξελίσσομαι, μαθαίνω και κάνω βήματα μπροστά.
Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση σου μόλις σου έκαναν την πρόταση; Είπες αμέσως το «ναι»;
Τη θυμάμαι ακόμα αυτή τη στιγμή. Το σκέφτηκα πάρα πολύ μέχρι να πω το «ναι», γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Η τηλεόραση έχει μία απίστευτη γοητεία και συνάμα σου δημιουργεί ένα φόβο, ειδικά όταν δεν έχεις εμπειρία. Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ανταπεξέλθω, διότι είμαι και ένας πολύ αυστηρός κριτής, πρωτίστως με τον εαυτό μου. Χαίρομαι όμως που πήρα αυτή την απόφαση και είμαι επιβάτης στο ταξίδι αυτό.
Το κομμάτι της τηλεόρασης ήταν κάτι που σε απασχόλησε στο παρελθόν; Σου είχαν ξανακάνει κάποια πρόταση;
Υπήρχαν διάφορες συζητήσεις αλλά δεν είχαν πάρει σάρκα και οστά. Άλλωστε, πάντα υπάρχει η σωστή και κατάλληλη στιγμή για το καθετί και απ’ ότι φαίνεται, ήρθε.
Η πρόταση από το πρωινό του Mega που σε βρήκε επαγγελματικά;
Ήμουν στην Πάρο για επαγγελματικούς λόγους, αφού εργαζόμουν σε ένα εστιατόριο για τη σεζόν. Όπως ανέφερα, ήταν κάτι που δεν περίμενα. Τελικά, είναι φοβερό πώς μία στιγμή μπορεί να αλλάξει όλη σου τη ζωή.
Η μαγειρική πως ήρθε στη ζωή σου;
Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με μία μαμά, απλά καταπληκτική. Η μαμά- Μαρία λοιπόν είναι μία εξαιρετική μαγείρισσα που για εμένα αποτέλεσε πρότυπο. Θυμάμαι να βρίσκομαι μέσα στην κουζίνα που ήταν γεμάτη μυρωδιές και αρώματα και να τη χαζεύω να μαγειρεύει για όλους εμάς. Και… μετά άρχισα να πειραματίζομαι και εγώ. Σήκωσα μανίκια, στάθηκα στο πλάι της και άρχισα να μαθαίνω αλλά και να δημιουργώ τις δικές μου συνταγές και εικόνες. Η μαγειρική για εμένα είναι ένα μεγάλο ταξίδι που με φέρνει πίσω σε όμορφες παιδικές αναμνήσεις με γεύσεις και αρώματα χαραγμένα ανεξίτηλα στο μυαλό μου.

Η Κερκυραϊκή κουζίνα ποιον ρόλο παίζει στα πιάτα σου;
Ως γνήσιος Κερκυραίος, έχω επηρεαστεί πολύ. Είμαι και υπέρμαχος της Μεσογειακής κουζίνας. Άλλωστε, αυτές οι δύο κουζίνες έχουν μεταξύ τους κοινή βάση. Η κερκυραϊκή κουζίνα δηλαδή είναι τυπικά μεσογειακή με κοινή βάση το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα ζυμαρικά. Προσπαθώ όμως να μαγειρεύω όσο το δυνατόν πιο υγιεινά δημιουργώντας απλές συνταγές, με όσο λιγότερα συστατικά γίνεται. Το καθημερινό και παραδοσιακό φαγητό στην πιο healthy εκδοχή του.
Αλμυρό ή γλυκό; Τι κερδίζει σε αυτή την μάχη;
Δεν υπάρχει μάχη. Το καθένα έχει τη θέση του και την ώρα του. Πάνε όμως και μαζί. Μην ξεχνάμε ότι το γλυκό με το αλμυρό είναι στο DΝΑ του λαού μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείουμε από τη διατροφή μας καμία γεύση, όλες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.
Αγαπημένο σου φαγητό;
Παραδοσιακή Κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα και νοερά… είμαι ήδη εκεί, στο νησί μου.
Αγαπημένη συνταγή που δεν κουράζεσαι ποτέ να φτιάχνεις;
Κοτόπουλο με πατάτες, το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μου χρόνων, που συνόδευε τα κυριακάτικα μας τραπέζια. Της μαμάς, φυσικά!
Ποιο φαγητό σου ζητάνε τα ανίψια σου να τους φτιάχνεις;
Ο,τιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Παρόλα αυτά, ό,τι ετοιμάζω είναι πολύ προσεγμένο και υγιεινό. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ γλυκαντικά πιο φιλικά προς τα παιδιά όπως το μέλι και το χαρουπόμελο. Δε θέλω να τους χαλάω χατήρι αλλά πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή των παιδιών.
Εκτός από το να μας χαρίζεις καθημερινά ωραίες συνταγές, σε βλέπουμε να κάνετε με την Δανάη και κάποια ταξίδια. Πως είναι η εμπειρία αυτή και τι είναι αυτό που κάνει τη Δανάη καλή παρέα;
Τα οδοιπορικά είναι μία καινούρια εμπειρία για εμένα. Ταξιδέψαμε σε νέα μέρη και ήρθαμε σε επαφή με παραδόσεις που δεν γνωρίζαμε. Πολλές όμορφες εικόνες και εξαιρετικό υλικό για να δημιουργήσουμε μοναδικά πιάτα. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό το concept και ανυπομονώ πολύ σύντομα να ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα μας και να ταξιδέψουμε σε νέους προορισμούς.
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή με… πολύ φαγητό και γλυκό. Από το δικός σας σπίτι, τι αναμνήσεις έχεις από την κουζίνα της μαμάς;
Τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μία γιορτή. Είναι η γιορτή των αισθήσεων, πολλά συναισθήματα μαζί. Τι θυμάμαι; Ένα αναμμένο τζάκι, δώρα πολλά, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κάλαντα και τη μητέρα μου να μαγειρεύει όλη μέρα. Το σπίτι γεμάτο μυρωδιές, παιδικές φωνές, γέλια και προσμονή για τα καλύτερα.
Με τον Σάκη η ομοιότητα είναι σοκαριστική και φαντάζομαι το ακούς πολύ συχνά. Σαν χαρακτήρες όμως θεωρείς ότι μοιάζετε; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας είναι κοινά;
Μοιάζουμε όντως εμφανισιακά αλλά είμαστε διαφορετικοί ως χαρακτήρες. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Έχουμε χαράξει διαφορετικούς δρόμους, έχουμε διαφορετικά θέλω και ενδιαφέροντα. Βέβαια, αγαπάμε και οι δύο το καλό φαγητό (γελάει). Ευτυχώς και τη γυμναστική και μπορούμε να «καίμε» ό,τι καταναλώνουμε.
Σαν πιτσιρικάδες ποιες ήταν οι αιτίες τσακωμού σας; Τι έχεις να θυμάσαι από τα εφηβικά σας χρόνια;
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Σάκη, που δεν δεχόταν με τίποτα ότι είμαι αριστερόχειρας και με έβαζε με το ζόρι να γράφω με το δεξί; Τελικά, πέρασε το δικό μου!(γελάει)
Ποια είναι τα όνειρα σου;
Θα ήθελα να εξελιχθώ σε αυτό που κάνω, να εκπαιδευτώ και να γίνω ακόμα καλύτερος. Μετά από λίγα χρόνια θέλω να είμαι σε θέση να πω πως ακολούθησα το όνειρο μου, ξεπέρασα τα εμπόδια, έμαθα από τα λάθη μου και τελικά…τα κατάφερα. Ακόμα, σε προσωπικό επίπεδο θέλω να χαμογελάω, να είμαι καλά, να είναι τα αγαπημένα μου πρόσωπα υγιή και να βιώνουμε όσο το δυνατόν πιο όμορφες και ουσιώδεις στιγμές.