Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) αποτελεί τη συχνότερη από όλες τις παθήσεις των αρθρώσεων. Προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, όλων των φυλών. Το γόνατο είναι η πιο συχνή από τις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος που εμφανίζουν Οστεοαρθρίτιδα. 

Τι είναι 

Η Οστεοαρθρίτιδα του γόνατος αποτελεί μια εκφυλιστική πάθηση της άρθρωσης του γόνατος που έχει προοδευτική εξέλιξη και επηρεάζει τις αρθρώσεις – αρθρικό θύλακα και υμένα και αποτελεί μια από τις συχνότερες νόσους των ηλικιωμένων κυρίως και ιδιαίτερα των γυναικών. Παρατηρείται μια προοδευτική εκφύλιση-φθορά των στοιχείων της άρθρωσης. Περίπου το 14% των ανδρών και το 23% των γυναικών άνω των 45 ετών στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη παρουσιάζουν ακτινογραφικά σημάδια Οστεοαρθρίτιδας γόνατος. 

Αίτια 

Η γήρανση, οι τραυματισμοί, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, γενετικές ανωμαλίες, (όπως η επιφυσιακή δυσπλασία ή η νόσος Parthes στην περίπτωση της οποίας εξασθενεί ο αρθρικός θύλακας) αποτελούν τα συνηθέστερα αίτια. 

Διάγνωση

Το ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και οι διαγνωστικές εξετάσεις θα διαγνώσουν την Οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Από τις τρέχουσες διαθέσιμες μελέτες, προκύπτει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και η σοβαρότητα της κατάστασης ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Η διάγνωση γίνεται με ακτινολογικό έλεγχο ενώ εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο ζητάει μαγνητική ή και αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Ο γιατρός δίνει την κατάλληλη αντιφλεγμονώδη αγωγή, παυσίπονη αγωγή και αποιδηματική. Πρόσθετα σε αρκετούς ασθενείς γίνονται ενέσεις υαλουρονικού, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούν την εξέλιξη της πάθησης. 

Τα τελευταία έτη γίνονται πρόσθετες τεχνικές με τη χρήση βλαστοκυττάρων ή της μεθοδου PRP.

Πρόσθετα σημαντικό ρόλο έχει η φυσικοθεραπεία η οποία έχει σκοπό την μείωση του οιδήματος, του πόνου και την βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης. 

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός θεραπείας φαρμάκου και φυσικοθεραπείας, δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν κάθε μέθοδος δεν αποδίδει και η ποιότητα ζωής του ανθρώπου συνεχώς γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τότε ο ορθοπεδικός ιατρός εκτελεί χειρουργική επέμβαση.