Οι Ειδικοί συστήνουν να μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων από τις αρχές στα τέλη του Σεπτέμβρη, ανάλογα, βέβαια, και με την πορεία του διαφαινόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το in.gr, η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες οδήγησε την ομάδα των επιστημόνων να εισηγηθεί την καθυστέρηση της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Έτσι, η πολιτεία θα κερδίσει χρόνο, ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που θα αναχαιτήσουν τη νέα έξαρση του κορονοϊού και θα βελτιώσουν εκ νέου την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας.

Το σκεπτικό είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα θα αξιολογηθούν γύρω στα τέλη Αυγούστου, όποτε θα είναι η κατάλληλη περίοδος για τη λήψη των τελικών αποφάσεων σχετικά με τα σχολεία. Το ζήτημα είναι ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, οπότε το σενάριο να αργήσει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς είναι πολύ πιθανό. Η πρόταση συζητήθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε, ο κ. Σύψας έχει πρόσφατα ξεκαθαρίσει ότι τίποτα απ’ όσα ξέρουμε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο: «Έχουμε κουβεντιάσει με την υπουργό Παιδείας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση. Οι αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα. Τα σενάρια είναι δύο. Είτε να ακολουθήσουμε το στιλ του Μαΐου που λειτουργούσαν περιορισμένα, είτε να λειτουργούν κανονικά αλλά οι πάντες να φοράνε μάσκα – και οι μαθητές και οι δάσκαλοι.»

Προς το παρόν, το υπουργείο Παιδείας δίνει δύο εκδοχές για την επαναλειτουργία των σχολείων: είτε καθημερινά με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα αποστασιοποίησης και ενδεχομένως υποχρεωτικά μάσκες για όλους, είτε εκ περιτροπής.

Βεβαίως, αν και δεν επιθυμεί την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, εκτιμάται ότι αν τα κρούσματα του κοροναϊού εκτιναχθούν περαιτέρω, το υπουργείο θα αναθεωρήσει τη θέση του.

Σύμφωνα με το in.gr