Πολλές οικογένειες μπορεί να αποκτήσει μωρό που γεννήθηκε μέσα στη νύχτα. Με βάση διάφορες τέτοιες ιστορίες για μεταμεσονύχτιες γέννες, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι τα μωρά αποφασίζουν να δουν τον κόσμο όταν εμείς είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι, δηλαδή τη νύχτα.

Και επειδή αναρωτηθήκαμε αν οι επιστήμονες είχαν μια απάντηση στο γιατί οι γονείς ευλογούνται με ένα μωρό που αποφασίζει να εμφανιστεί όταν βραδιάσει, αποφασίσαμε να το ψάξουμε και ανακαλύψαμε μια έρευνα που μας δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. 

 Omar Lopez on Unsplash

Όλα ξεκινούν στην εποχή των ανθρώπων των σπηλαίων και των μαμούθ. Φαίνεται ότι ίσως υπάρχει ένας εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα μωρά δείχνουν να προτιμούν να γεννιούνται τη νύχτα. Μπορεί να ήταν πιο ασφαλές για τους προγόνους μας να γεννήσουν τη νύχτα, καθώς οι άνθρωποι της φυλής μαζεύονταν στις σπηλιές τους όταν έπεφτε το σκοτάδι και έτσι μπορούσαν να προσφέρουν στη νέα μαμά περισσότερη προστασία και βοήθεια. Η νύχτα μπορεί επίσης να ήταν μια ασφαλέστερη στιγμή για να γεννήσει μια γυναίκα τότε, χωρίς να φοβάται τα αρπακτικά.

Όμως, μάλλον και το σώμα μιας μαμάς έχει επίσης έναν λόγο που μπορεί να συμβάλλει στις βραδινές γεννήσεις, καθώς οι ορμόνες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο γιατί τα μωρά θέλουν να δουν τον κόσμο τη νύχτα. Η μελατονίνη, αυτή η ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε ήρεμα και ήσυχα, βοηθά επίσης στην έναρξη του τοκετού. Μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποκοιμηθεί μια έγκυος γυναίκα, αλλά η ποσότητα της μελατονίνης αυξάνεται μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτή η ορμόνη κάνει τις συσπάσεις ισχυρότερες όταν συνδυάζεται με την ορμόνη της γέννησης, την ωκυτοκίνη.

Επίση, ο τρόπος που μια γυναίκα γεννά το μωρό της μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτό το γεγονός. Σύμφωνα με ερευνητές, η πλειοψηφία των μωρών στις ΗΠΑ γεννιούνται μεταξύ 1 π.μ. και 7 π.μ. Και πολλά μωρά γεννιούνται στις 8:00 π.μ., αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λεπτό για να γεννηθούν. Οι επιστήμονες έχουν μια εξήγηση για αυτόν τον κανόνα. Τα μωρά που γεννιούνται φυσικά, χωρίς παρέμβαση, βλέπουν τον κόσμο σε ένα μοτίβο νύχτας/ημέρας. Τα μωρά, που γεννιούνται με καισαρική τομή, γεννιούνται πιο συχνά το πρωί και υπάρχουν πολύ λίγες γεννήσεις με καισαρική το βράδυ.

Τέλος, εκτός από την παρατήρηση για τις βραδινές γεννήσεις, υπάρχει και μια πιο δημοφιλής ημέρα της εβδομάδας όπου τείνουν να γεννιούνται τα περισσότερα μωρά.
Όπως δείχνουν έρευνες, η πλειονότητα των μωρών στις ΗΠΑ γεννιούνται περισσότερο τις Τρίτες και λιγότερο τις Κυριακές. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όμως, είναι το ότι οι γεννήσεις τα Σάββατα και τις Κυριακές είναι πιο πιθανό να συμβούν αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί, σε σχέση με τις γεννήσεις που γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή.