Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των ελληνικών γηπέδων και μερικές από τις ατάκες του πέρασαν στην ιστορία… Χθες, Τρίτη (23/06), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε τη θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς ο πολύπειρος προπονητής ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του χώρου.

Ο αυθορμητισμός και ο εκρηκτικός χαρακτήρας του, μάλιστα, αρκετές φορές τον έφερναν στο επίκεντρο του Τύπου. Κυρίως για τις μεγάλες ατάκες που είχε πει και που έμειναν ανεξίτηλες στον χρόνο και στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου…

«Τιτίκες» και «μισοπλέμονοι»
Ως… τιτίκες, ο Νίκος Αλέφαντος συνήθιζε να χαρακτηρίζει τους πιο «ντελικάτους» ποδοσφαιριστές. Αυτούς που δεν ήταν αρκετά aggressive στο παιχνίδι τους και που ήταν περισσότερο λεπτεπίλεπτοι. Οι… μισοπλέμονοι από την άλλη, ήταν αυτή που δεν έτρεχαν διαρκώς, που κάποιες φορές περπατούσαν στο γήπεδο και που δεν είχαν ιδιαίτερα αυξημένες αντοχές

«Τα πάντα όλα»
Είναι ίσως η πιο γνωστή φράση που συνήθιζε να λέει ο Νίκος Αλέφαντος. Όταν ήθελε να δείξει πως κάποιος έχει αυξημένες ικανότητες, πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλά πράγματα, τότε χρησιμοποιούσε τη φράση «τα πάντα όλα». Μια ατάκα που πολύς κόσμος χρησιμοποιεί πια και στην καθημερινότητά του.

«Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα…»
Σε διάρκεια συνέντευξης, μια ερώτηση που έγινε από δημοσιογράφο προς τον Νίκο Αλέφαντο δεν ήταν… αυτή που του άρεσε. Αφορούσε έναν καυγά που είχε με έναν ποδοσφαιριστή του, με τον Αλέφαντο να αποφεύγει να απαντήσει και στη συνέχεια να απαντά σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το τεχνικό κομμάτι του αγώνα. «Ορίστε. Ωραίες ερωτήσεις. Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα…», είπε αρχικά ο Αλέφαντος για να ακολουθήσει και το «Βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα», όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε να πάρει απάντηση για τον καυγά!

«Καλώς τα παιδιά… Καλώς τα 3-0»
Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή, για να σχολιάσει έναν επικείμενο αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ. Σίγουρος για την «ερυθρόλευκη» επικράτηση, ο Αλέφαντος απάντησε πως μόλις οι Πειραιώτες δουν τους Θεσσαλονικείς θα πουν «Καλώς τα παιδιά! Καλώς τα 3-0». Το θέμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πως ο ΠΑΟΚ έφυγε νικητής από την τότε έδρα του Ολυμπιακού, τη Ριζούπολη!

«Γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο;»
Το 2004 ο Νίκος Αλέφαντος ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό στο τέλος της χρονιάς. Οι Πειραιώτες έχασαν πρωτάθλημα και Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, με τον έμπειρο τεχνικό να έχει παράπονα από τη διαιτησία του Γιώργου Δούρου στον αγώνα πρωταθλήματος με τους «πράσινους» στη Λεωφόρο.

Σε συνέντευξή του, λοιπόν, στην Έλλη Στάη αναρωτήθηκε πολλές φορές «γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τελέφωνο», όπως έλεγε χαρακτηριστικά:

«Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο. Βγες από την Κόρινθο να μιλήσεις με τον Αλέφαντο», έλεγε και ξαναέλεγε στη διάρκεια της εκπομπής ενώ έχει ειπωθεί και η ατάκα «με τον Δούρο τον καταραμένο να χάσω το πρωτάθλημα και τα σύμπαντα όλα»!