Στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα βρεθούν τόσο κοντά μεταξύ τους για πρώτη φορά από τον Μεσαίωνα.

Το σωτήριο έτος 1614, ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ διατύπωσε μια τολμηρή θεωρία: Το άστρο λαμπρό που οδηγεί τους Τρεις Μάγους στη σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Χριστός στη Βηθλεέμ, δεν ήταν ένα άστρο. Ούτε ένα θαύμα. Ήταν η σύνοδος του Δία και του Κρόνου, των δύο μεγαλύτερων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, που πλησιάζοντας τόσο κοντά μεταξύ τους έδιναν την εντύπωση ενός γιγάντιου, υπέρλαμπρου άστρου στον νυχτερινό ουρανό.

Φέτος, την χρονιά που έχουν συμβεί όλα, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται, και μάλιστα για πρώτη φορά εδώ και 800 χρόνια. Στις 21 Δεκεμβρίου, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν είναι ένας διπλός πλανήτης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που είδε η ανθρωπότητα κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι. Στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Εκείνο το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

Το φαινόμενο δεν θα επαναληφθεί παρά σε 60 χρόνια από σήμερα, το 2080, με την επόμενη φορά να έρχεται το 2400.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ