Επίσημα βρισκόμαστε σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, κυκλοφορίας άνευ λόγου, δηλαδή. Ωστόσο, ακόμα υπάρχει κόσμος, ο οποίος καλείται να βγει έξω.

Η εργασία αλλά και η φροντίδα συνανθρώπων, καθώς και η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων είναι οι πιο σοβαροί λόγοι που μπορεί κανείς να επικαλεστεί.

Ωστόσο, η έξοδος είναι αναγκαστική και η επιστροφή στο σπίτι θα γίνει σύντομα σε κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό πρέπει τώρα να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί με τα μέτρα πρόληψης, καθώς η εξάπλωση του ιού γίνεται πολύ εύκολα, όπως αποδεικνύεται καθημερινά. Τα ρούχα και τα παπούτσια λοιπόν, όσων βγαίνουν έξω χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας. Μην τα παίρνετε αψήφιστα και δώστε τους τη δέουσα προσοχή για να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις πιθανότητες της μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον με τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Charles Gerba, οι κορωνοϊοί μεταφέρονται πολύ πιο εύκολα στον άνθρωπο από επιφάνειες σκληρές, όπως οι μεταλλικές. Στα υφάσματα μένει μόνο το 1% των ιών στους οποίους έχει εκτεθεί, ενώ στις μεταλλικές επιφάνειες το 70%. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν στην παρούσα στιγμή.

Αρχικά, βγάζετε αμέσως τα ρούχα μόλις επιστρέψετε σπίτι. Ιδανικά πρέπει να πλυθούν αμέσως σε υψηλή θερμοκρασία για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες να επιβιώσει κάποιος ιός. Θυμηθείτε ότι πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, πρέπει να φορέσετε γάντια και να καθαρίσετε έπειτα πολύ καλά τις επιφάνειες του πλυντηρίου. Φορέστε γάντια κι όταν τα βγάζετε από το πλυντήριο κι έπειτα, πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας.

Στη συνέχεια, καλό είναι να φτιάξετε νέους χώρους αποθήκευσης των ρούχων, χωρίζοντάς τα σε δύο κατηγορίες: αυτά που φοράτε μόνο στο σπίτι κι αυτά που φοράτε εκτός. Αυτά που φοράτε εκτός, βρείτε έναν τρόπο να τα αποθηκεύετε εκτός σπιτιού και θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε γάντια κάθε φορά που τα πιάνετε.

Το κλειδί και σε αυτή τη διαδικασία είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, πριν και μετά από κάθε ενέργεια. Και φυσικά, προσπαθήστε να μην πιάνετε καθόλου το πρόσωπό σας.

P.S. Τα παπούτσια πρέπει να μένουν εκτός σπιτιού σε κάθε περίπτωση.

Πηγή: cdc.gov