Ιωσήφ Βουράκης
Επιχειρηματίας /
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό «Πειραιάς – Νικητής»

Ζείτε στον Πειραιά. Τι αγαπάτε εδώ;

Ο Πειραιάς έχει ένα καλό που δεν το βρίσκεις αλλού! Είναι γειτονιά! Όποιος έχει μεγαλώσει εδώ, όπου και να βρεθεί, σε όποια γωνιά της, θα έχει αναμνήσεις!

Έχετε δύο παιδιά. Πιστεύετε ότι έχουν μέλλον στην πόλη;

Το μέλλον των παιδιών μας είμαστε εμείς! Τα παιδιά μας θα βρούνε μπροστά τους αυτά που θα φτιάξουμε ή θα «χαλάσουμε» εμείς! Οπότε είναι στο χέρι το δικό μας να τα κρατήσουμε εδώ! Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, μείναμε από πείσμα. Ελπίζω τα δικά μου παιδιά, να μείνουν στον Πειραιά γιατί δεν θα υπάρχει κάπου καλύτερα να πάνε!

Τι σας ώθησε στην ενασχόληση με τα «κοινά»;

Εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης όλοι λέμε «κοίτα ποιος μας κυβερνάει», «κοίτα ποιος διοικεί το δήμο», «που δεν κάνουν τίποτα», «μας καταστρέψανε» και άλλα πολλά . Βρίζουμε αυτούς που μας κυβερνάνε, βρίζουμε αυτούς που έχουν στα χέρια τους εξουσία γιατί σχεδόν τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν πάει καλά. Εδώ έρχεται η δική μου άποψη, ότι όταν δεν σου αρέσει αυτό που γίνεται στη χώρα σου ή στην πόλη σου, είσαι υποχρεωμένος να πάρεις θέση, είσαι υποχρεωμένος να πεις ότι θα αναλάβω εγώ την ευθύνη να διοικήσω σωστά, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη να φτιάξω κάτι στην πόλη μου! Το να πεις ότι κατεβαίνεις υποψήφιος κάπου και να εκλεγείς, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, είναι μία τεράστια ευθύνη, είναι χρέος! Δεν είναι ότι απλά κάθομαι σε ένα γραφείο κάνω ρουσφετάκια και βγάζω ανακοινώσεις για οτιδήποτε απλά για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα ! Είναι αυτό που είχε γράψει ο Καζαντζάκης: Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω! Το να καθόμαστε πίσω και να κρίνουμε είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να βγεις μπροστά, να είσαι αυτός που θα γίνει πρωταγωνιστής, να αναλάβεις ευθύνες και να κριθείς για αυτές! Η απροθυμία που λέτε έχει προέλθει από το «ωχ αδερφέ» που έχουμε οι περισσότεροι από μας, από την κατάσταση του καναπέ, ότι δηλαδή θέλουμε να καθόμαστε στον καναπέ μας και να λύνονται όλα με ένα μαγικό τρόπο! Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της πόλης μας όπως και της χώρας! Σίγουρα στη δική μου περίπτωση υπάρχει και το μικρόβιο, καθώς ο πατέρας μου Βασίλης Βουράκης, ήταν ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά! Αυτός είναι έβαλε μέσα μου αυτό το αίσθημα ευθύνης, αυτός με έκανε να αγαπάω τόσο πολύ τον Πειραιά και να έχω ταυτίσει την ζωή μου με αυτή την πόλη!

Μπορούν οι επιχειρηματικές σας υποχρεώσεις να συνδυαστούν αρμονικά με τις πολιτικές;

Μόνο αν έχεις δική σου δουλειά μπορείς να πετύχεις στην τοπική αυτοδιοίκηση! Έχουν περάσει πολλοί «επαγγελματίες» δημοτικοί σύμβουλοι και «επαγγελματίες» αντιδήμαρχοι οι οποίοι κοιτούσαν μόνο να κρατάνε την θέση τους για να βγάζουν τα προς το ζην! Το αποτέλεσμα; Καταστροφικό για την πόλη μας! Και όταν λέω να έχεις την δική σου δουλειά, δεν εννοώ να έχεις μόνο τον τίτλο, π.χ. γιατρός, δικηγόρος ή τραπεζικός υπάλληλος. Εννοώ να βγάζεις τα προς το ζήν από την εργασία σου! Τώρα όσον αφορά στον χρόνο, αν αυτό που κάνεις σου αρέσει, τότε βρίσκεις χρόνο! Μην ξεχνάτε ότι η μέρα δεν αρχίζει στις 12 το μεσημέρι…

Γιατί με το Γιάννη Μώραλη;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Πειραιάς έχει μείνει πάρα πολύ πίσω εσύ όλα τα επίπεδα. Την τελευταία τετραετία υπήρξε μία ευτυχής συγκυρία, από την μια η επιθυμία του Βαγγέλη Μαρινάκη να στηρίξει την πόλη και από την άλλη, η ανάδειξη του Γιάννη Μώραλη σε δήμαρχο του Πειραιά! Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο δήμαρχος έδειξε την επιθυμία του να δουλέψει για την πόλη, τη διάθεσή του και την ικανότητά του με διαχειριστεί τα προτερήματα και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις και ο Πειραιάς να αποκτήσει σιγά-σιγά και πάλι τη χαμένη του λάμψη. Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτά που θα απογειώσουν ή που θα καταστρέψουν την πόλη μας. Οι βάσεις έχουν μπει τα μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει και με κάποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση θα ολοκληρωθούν. Το σίγουρο είναι ότι για να μπορέσει ο Πειραιάς να πάρει ξανά τη θέση που του αρμόζει πρέπει να γίνουν άλματα και για να γίνουν αυτά τα άλματα πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων. Στην τετραετία που πέρασε διαφωνήσαμε πάρα πολλές φορές με το δήμαρχο αλλά όσες φορές διαφωνήσαμε, υπήρχε ένας κοινός παρανομαστής, το καλό του Πειραιά. Το να υπάρξει λοιπόν μία συνεργασία με τον Γιάννη Μώραλη και τον συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ στις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι μονόδρομος.

Ποια είναι πιστεύετε τα κυριότερα κοινωνικά προβλήματα του Πειραιά;

Σε θέματα καθημερινότητας! Οφείλουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πειραιωτών! Και ποια είναι αυτά; Τα σπασμένα πεζοδρόμια τα ακλάδευτα δέντρα, το κυκλοφοριακό, οι θέσεις στάθμευσης, η περιποίηση των κήπων, τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, το τι ώρα περνάει το απορριμματοφόρο και άλλα μικρά πράγματα τα οποία όμως είναι τόσο σημαντικά για την καθημερινότητα των Πειραιωτών! Είναι πολύ σημαντικό για τον Πειραιώτη να γνωρίζει ότι το να περάσουν να μαζέψουν τα μπάζα από την γωνία ή το ότι θα φτιάξουν το σπασμένο πεζοδρόμιο έξω από την πόρτα του, δεν θα είναι ρουσφέτι αλλά κάτι αυτονόητο.