Συνέντευξη στη Φωτεινή Δημητριάδου

Σε μία ζεστή και φιλική κουβέντα, ο Γιάννης Μαρωνίτης, Πρόεδρος του Ομίλου της «UNESCO-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ» και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων μας μιλά για όλα! Πάντα χαμογελαστός και γεμάτος όρεξη και μεράκι, αναφέρεται στις δραστηριότητες της, στον σκοπό της, στην προσφορά της, στην ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς Οργανισμούς και φυσικά στις δραστηριότητας που ετοιμάζουν ακόμη μέσα στο 2017.

Είστε Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Πείτε μας δύο λόγια για αυτή σας τη δραστηριότητα…

Ο Όμιλος έχει ιδρυθεί πριν 15 χρόνια και έχει ασχοληθεί με θέματα Πολιτισμού στην περιοχή μας. Στηρίζουμε καλλιτέχνες, γλύπτες, νέους δημιουργούς, συγγραφείς, ποιητές, και ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Παίρνουμε αποφάσεις και εγκρίνουμε ή απορρίπτουμε προτάσεις. Σημειωτέων ότι δεν ήμαστε «ΜΙΚΙΟ», αλλά Σωματείο! Έχουμε ιδρύσει σπίτια για τους άστεγους και έχουν εγκατασταθεί εκεί οι άνθρωποι, με την μέριμνα και την φροντίδα την δική μας ως προς όλους τούς τομείς. Να τρώνε, να κοιμούνται, να πηγαίνουν σε γιατρούς, να δουλεύουν, και γενικά να καλύπτονται όλες οι ανάγκες τους.

Είστε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO -και για την Ευρώπη και την Β. Αμερική. Ποιά η εμπειρία τόσων χρόνων και τί έχετε αποκομίσει;

Είναι η τρίτη φορά που εκλέγομαι σε αυτήν την θέση, δηλαδή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο. Είναι μια πολύ καλή εμπειρία γιατί συνεργάζεσαι με ανθρώπους από όλον τον κόσμο με διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικούς Πολιτισμούς, αλλά και με κοινή αγάπη για την καλλιέργεια ενός Πολιτισμού Ειρήνης και Ευημερίας!

Τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Β. Αμερική;

Η UNESCO ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όταν οι άνθρωποι ήθελαν να δημιουργήσουν κάποιον οργανισμό για την Ειρήνη και την Αγάπη, σε όλον τον κόσμο. Οι απλοί άνθρωποι δημιούργησαν το «Club» και η κυβέρνηση το «Κυβερνητικό Club». Τo πρώτο έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και το δεύτερο αποτελείται από υπουργούς, πρέσβεις κτλ και λειτουργεί με μισθωτούς…

Το κράτος σας βοηθάει σε αυτήν σας την προσπάθεια;

Υπάρχει τρομερή γραφειοκρατία και αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε βοήθεια μόνον από την Ε.Ε….

Ποιος ο σκοπός σας;

Η προώθηση και η καλλιέργεια ενός καλύτερου Πολιτισμού σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη. Η ανάπτυξη των δεσμών, της φιλίας και αλληλεγγύης με τα κράτη σε ένα γενικότερο πλαίσιο…

Ποιες οι δραστηριότητες μέσα στο 2017;

Ετοιμάζουμε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις, θεατρικές παραστάσεις περίπου 25 στον αριθμό και κάποιες εκδηλώσεις το καλοκαίρι σε συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Κλείνοντας, πιστεύετε ότι η κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα έχει επηρεάσει το θεάρεστο έργο σας;

Στην κρίση της Ελλάδος, εμείς αναπτυχθήκαμε περισσότερο. Κάτι που σημαίνει ότι «ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»!