H Σλοβενία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που κήρυξε το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού στην επικράτειά της!

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες στη χώρα καταγράφονται λιγότερα από 7 κρούσματα Covid19 καθημερινά γεγονός που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή αναγγελία.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι από δω και στο εξής όσοι φτάνουν στη Σλοβενία από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα για επτά ημέρες, όπως όριζε μέτρο που είχε επιβληθεί στις αρχές του Απριλίου ενώ η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας κηρύχθηκε στην επικράτεια της Σλοβενίας στις 12 Μαρτίου.

Το μέτρο της καραντίνας για τουλάχιστον 14 ημέρες συνεχίζει να αφορά αλλοδαπούς από κράτη εκτός ΕΕ, με εξαίρεση τους διπλωμάτες και όσους εργάζονται σε μεταφορές φορτίων. Από την άλλη, όσον αφορά τους αλλοδαπούς που παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση του Γιάνσα ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα.

Η χώρα που γειτονεύει με την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, έχει καταγράψει 103 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί του συνόλου 1.464 κρουσμάτων μόλυνσης.

«Η Σλοβενία τιθάσευσε την επιδημία τους τελευταίους δύο μήνες…. Σήμερα παρουσιάζει την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάνεζ Γιάνσα απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου νωρίτερα χθες.

Η αναγγελία του τέλους της πανδημίας έχει και άλλες παραμέτρους, καθώς παράλληλα σημαίνει ότι μέτρα όπως η οικονομική στήριξη στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση που προκάλεσε θα ολοκληρωθούν στα τέλη του Μαΐου.

Τέλος οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθούν να τηρούν κάποιους βασικούς κανόνες, να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου και να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, για να αποτραπεί ο κίνδυνος να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά ο κορωνοϊός, ανέφερε η κυβέρνηση.