Η Ελένη Κοκκίδου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος!

Η Ελένη Κοκκίδου ή αλλιώς «Βουλίτσα» όπως μας συστήνεται μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις την Μουρμούρα» στην οποία και θα συμμετέχει για φέτος για δέκατη χρόνια, έχει κατακτήσει τις καρδιές μας με το ταλέντο της!

0

Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με ζεστή καρδιά μα και ένα ον πολύ – πολύ ταλαντούχο. Η Ελένη Κοκκίδου ή αλλιώς «Βουλίτσα» όπως μας συστήνεται μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις την Μουρμούρα» στην οποία και θα συμμετέχει για φέτος για δέκατη χρόνια, έχει κατακτήσει τις καρδιές μας με το ταλέντο της! Μια από τις κυρίες του ελληνικού θεάτρου με Κ κεφαλαίο η οποία μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια στιγμές ατελείωτου γέλιου, απόλυτης συγκίνησης και σεβασμού μέσα από τις δουλειές της. Τη συναντήσαμε με αφορμή την παράσταση «Τι ζούμε, ρε;» στην οποία και συμμετέχει και πίνοντας έναν καφέ παρέα, κάναμε μία απολαυστική κουβέντα…

Γράφει η Φωτεινή Δημητριάδου

Συμμετέχεις στην παράσταση «Τι ζούμε, ρε;», μια δουλειά που θεωρείται highlight του καλοκαιριού… 

Πράγματι και είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη γι αυτό! Είναι μία εξαιρετική δουλειά από όλες τις απόψεις! Το σενάριο έχει γράψει η μοναδική Δήμητρα Παπαδοπούλου και αναφέρεται σε όλα αυτά που ζούμε, στην τρέλα που επικρατεί γύρω μας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά αλλά και στους ίδιους τους χαρακτήρες μας…

Πιστεύεις ότι το βάρος μιας θεατρικής παράστασης κατά κύριο λόγο στηρίζεται στον ηθοποιό ή πως οι βασικοί παράγοντες αυτού είναι ο σκηνοθέτης και ο σεναριογράφος;

Κατά τη γνώμη μου η επιτυχία έρχεται με όλα τα παραπάνω. Κι αυτό γιατί μία θεατρική παράσταση φυσικά και στηρίζεται σε ένα καλό σενάριο και μία επίσης καλή σκηνοθεσία. Παράλληλα όμως, ο καλός ηθοποιός είναι αυτός που θα ανέβει στην σκηνή και θα την αποθεώσει. 

Τι λαμβάνεις υπόψιν σου περισσότερο, την κριτική του κόσμου ή την κριτική των κριτικών θεάτρου;

Φυσικά και με ενδιαφέρει η κριτική του κόσμου και θέλω ο κοσμος να αγαπά τις δουλειές μου. Από εκεί και πέρα, εγώ την κριτική την έχω κάπως αλλιώς… στο μυαλό μου. Θα με ενδιέφερε δηλαδή πολύ για παράδειγμα, η κριτική των ανθρώπων που με διαμόρφωσαν στο χώρο, οι δάσκαλοί μου και οι σκηνοθέτες με τους οποίους δούλεψα… Γιατί αυτοί με κατευθύνουν σύμφωνα με ότι με έχουν διδάξει μέσα στα χρόνια. Τώρα όσον αφορά στους κριτικούς θεάτρου, νομίζω πως πλέον οι περισσότεροι κρίνουν υποκειμενικά. Σε αντίθεση με τους παλαιότερους που ήταν πιο μορφωμένοι και πιο… αντικειμενικοί!

Για εσένα τι έχει περισσότερη αξία στο θέατρο, η ποιότητα του έργου ή η εισπρακτική κίνηση;

Φυσικά και με ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα του θεατρικού έργου και η διαδρομή που διανύσαμε για να έχουμε ένα ωραίο και άρτιο αποτέλεσμα…

Ποια η άποψή σου για τα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Ελλάδος;

Μου αρέσουν γιατί μαθαίνουν στον κόσμο την έννοια του θεάτρου και γιατί πηγαίνουν και στις μικρές επαρχιακές πόλεις, αλλά και στα πιο απομακρυνσμένα χωριά. Με λίγα λόγια  μου αρέσει η αποκέντρωση! 

Πιστεύεις πως αν ζούσε η Μελίνα Μερκούρη θα στήριζε τον Πολιτισμό και ίσως τα πράγματα να ήταν γενικά… καλύτερα;

Η Μελίνα Μερκούρη έζησε σε άλλες εποχές… Τότε γεννιόντουσαν συνεχώς πράγματα, τώρ όλα έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με τότε. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα η Μελίνα Μερκούρη είχε κύρος, έντονη προσωπικότητα και επιβαλλόταν στα θέλω και στα πρέπει!

Σκέφθηκες ποτέ να δημιουργήσεις έναν δικό σου καλλιτεχνικό οργανισμό;

Όχι ποτέ, γιατί αυτό είναι ένα ταλέντο που δεν θεωρώ πως το έχω! Δεν συμβαδίζει κατά τη γνώμη μου εύκολα το να είσαι καλός ηθοποιός και επιχειρηματίας ταυτόχρονα.

Αλήθεια, διεθνή καριέρα θα ήθελες να κάνεις;

Μπα, όχι. Το μόνο που ας πούμε θα ήθελα ίσως είναι να δουλέψω στον κινηματογράφο στο εξωτερικό κι αυτό γιατί είναι άλλες οι δυνατότητες που έχει ένας ηθοποιός να εξελίξει τη δουλειά του, άλλα τα χρήματα που θα πάρει και άλλες οι παραγωγές γενικώς…!

Εκτός άπό το θέατρο υπάρχουν κι άλλου είδους τέχνες. Υπάρχει κάποια που να σε άντιπροσωπεύει;

Αγαπώ πολύ το τραγούδι! Έκανα live σε μουσικές σκηνές παλιότερα και μάλιστα έχω συνεργαστεί με την μοναδική Τάνια Τσανακλίδου στο «Ζυγό». Πλέον λόγω έλλειψης χρόνου δεν κάνω πράγματα… αλλά συνεχίζω να το αγαπώ πολύ! Το τραγούδι έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!

Ποιες οι εμπειρίες σου από το θέατρο σε ένα γενικότερο πλαίσιο; Είναι το πρόσημο… θετικό;

Ναι, είναι θετικό! Έχω πάρα πολύ καλές εμπειρίες από το θέατρο… Ήμουν τυχερή και γνώρισα στην ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους μέσα στο θέατρο…

Τηλεοπτικά; Τι να περιμένουμε από εσένα τη νέα σεζόν;

Θα συνεχιστεί για δέκατη χρονιά η τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» οπότε και θα συνεχίσουμε πυρετωδώς τα γυρίσματα! Είναι μία υπέροχη δουλειά πραγματικά που ο κόσμος έχει αγαπήσει πολύ και μόνο περήφανη μπορώ να είμαι που είμαι που συμμετέχω σε αυτή!

Αν μπορούσες να δώσεις μία συμβουλή στα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της υποκριτικής, ποια θα ήταν αυτή;

Πρέπει να το επιθυμούν πολύ γιατί είναι ένα αρκετά δύσκολο επάγγελμα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι το θέατρο δεν είναι μόνο η προβολή, η λάμψη και η αναγνωρισιμότητα, που ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν. Η υποκριτική είναι κατάθεση ψυχής. Αν λοιπόν το θέλουν πολύ και αν το έχουν ανάγκη, τότε να το ακολουθήσουν και καλή επιτυχία!