Μαμάδες μας, φυσικά και σας αγαπάμε και φυσικά η δική σας γιορτή είναι λίγο… πιο διαδεδομένη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε τους μπαμπάδες μας!

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Κάθε χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, έχει καθιερωθεί παραδοσιακά να εορτάζεται η Γιορτή του Πατέρα. Φέτος, γιορτάζεται στις 18 Ιουνίου.

Έχει ως στόχο να αναδείξει το ρόλο και τη συμβολή του πατέρα στην οικογένεια και στο κοινωνικό σύνολο, καθώς τις περισσότερες φορές έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η μέρα αυτή επιδιώκει να τονίσει τη σημαντικότητα της πατρότητας αλλά και να προβάλλει τη σχέση πατέρα- παιδιού που είναι ισάξιος με εκείνον της μητέρας.

Η γιορτή ξεκίνησε να εορτάζεται στην Αμερική του 20ου αιώνα, ωστόσο η αντίστοιχη γιορτή της μητέρας κέρδιζε διαρκώς σε δημοφιλία με αποτέλεσμα οι πατεράδες και η γιορτή τους να μείνει στο περιθώριο. Μετά από πολλές προσπάθειες καθιερώθηκε από τον πρόεδρο Νίξον το 1972.

Στα εγχώρια δεδομένα, η γιορτή καθιερώθηκε από τους διαζευγμένους μπαμπάδες εξαιτίας της απαξίωσης που ένιωθαν όταν τα δικαστήρια έδιναν την επιμέλεια των παιδιών στις μητέρες. Πλέον η γιορτή δεν έχει τόσο τυπικό και ιστορικό χαρακτήρα, γιορτάζεται στα πλαίσια της παράδοσης και της εθιμοτυπίας.

Μπαμπάδες όλου του κόσμου ενωθείτε!