Γράφει η Λιάνα Μπουκουβάλα

Λίγο πολύ νομίζω πως όλοι νιώθουμε με το πέρασμα του 2020 ακριβώς όπως σε Menu βραδιές εστιατορίων. ΟΚ, το δοκίμασα, δεν θα προτιμήσω το πιάτο, πάμε στο επόμενο! Μεγάλο το δράμα του είναι αλήθεια και ακόμη μεγαλύτερο αυτό που άφησε πίσω του φεύγοντας, μιας και μετράμε στις 365 μέρες του, ουκ ολίγες απώλειες.

Το 2021 όμως ήρθε και μαζί με αυτό και ένα ψεγάδι ελπίδας. Σα να πετάξαμε από πάνω μας ένα βάρος ασήκωτο και ξαφνικά συνεχίζουμε το δρόμο, λιγάκι πιο… ξεκούραστοι! Και μπορεί αυτός ο δρόμος να έχει ακόμα πολλές ανηφόρες και κακοτοπιές, όμως να το φως… έρχεται ολοένα και πιο κοντά! Γι αυτό εγώ, όπως και κάθε χρόνο, φέτος έθεσα τους στόχους μου. Δεν ξέρω αν θα μου δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσω να τους επιτύχω (δυστυχώς είναι αρκετά αυτά που δεν περνούν από τα χέρια μας πλέον), δεν ξέρω αν καλά-καλά αυτοί οι στόχοι έχουν δόση ρεαλισμού όσον αφορά τις δικές μου δυνατότητες, όμως επειδή πάντα πίστευα πως η μαγεία κρύβεται στη διαδρομή, αξίζει στα σίγουρα η προσπάθεια!

Εσύ; Αποφάσισες ποιοι θα είναι οι δικοί σου για τη νέα χρονιά που ήρθε; Και για να σε βοηθήσω να τα βάλεις σε “σειρά”, ανάμεσα σε ατελείωτο σερφάρισμα, έπεσα πάνω στο παρακάτω άρθρο της Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπεύτριας, Έλενας Λεβεντάκη, η οποία αναφέρει το εξής:

Υπάρχουν δύο βασικά βήματα. Το ένα είναι να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και το άλλο είναι να δούμε τα εμπόδια που υπάρχουν και τι είναι αυτό που μέχρι τώρα μας κρατάει πίσω.

Αναθεώρηση στόχων

-Έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες;
-Οι στόχοι είναι δικοί μας πραγματικά; Συμβάλλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη, εξέλιξη και ισορροπία, ή ανήκουν σε αξίες που κατά βάθος δεν είναι δικές μας και μας πιέζουν;
-Είναι γενικοί και αφηρημένοι οι στόχοι μας, ή είναι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι;
-Τι μας κρατάει πίσω

Φόβος
-Έλλειψη αυτοπεποίθησης
-Η δυσαρέσκεια άλλων
-Το “ξεβόλεμα”
-Λανθασμένες σκέψεις ή πεποιθήσεις

Μην απογοητεύεστε αν μέχρι τώρα δεν έχετε πετύχει κάποιους στόχους σας, χρειάζεται υπομονή, επιμονή και κάποια στρατηγικά βήματα. Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips για να θέσετε στόχους και να τους πραγματοποιήσετε, με αφορμή και την νέα χρονιά. Παρόλ’ αυτά, αν εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε, μη διστάζετε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, γιατί ίσως αυτός να είναι ο σημαντικότερος στόχος σας προκειμένου να ακολουθήσει μια δημιουργική χρονιά.

Στρατηγικά βήματα

-Βάλτε στόχους που απαντούν στα θέλω σας και όχι στα πρέπει
-Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες
-Παρά τις δυσκολίες να είστε συναισθηματικά αισιόδοξοι
-Πιστέψτε στον εαυτό σας, δώστε τον καλύτερό σας εαυτό. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα ξέρετε ότι έχετε προσπαθήσει
-Ξεκινήστε από απλούς μικρούς στόχους προκειμένου να πάρετε δύναμη για τους μεγαλύτερους
-Καταγράψτε τους στόχους σας ή κάντε ημερολόγιο
-Επιβραβεύστε τον εαυτό σας
-Μοιραστείτε το με τους σημαντικούς άλλους
-Ζήστε τον ενθουσιασμό της διαδικασίας/εμπλοκής με έναν στόχο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα
-Φροντίστε τον εαυτό σας παραμένοντας πιστοί στον στόχο σας, μην ακυρώσετε την προσπάθεια σας ακόμα και αν κάνετε μικρά πισωγυρίσματα
-Αντισταθείτε στα αρνητικά σχόλια ή σε όσους προσπαθήσουν να σας παρασύρουν
-Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην κάνεις κάτι όμως υπάρχουν και πολλοί λόγοι για να κάνεις κάτι. Εστίασε στους δεύτερους
-Εντόπισε δυσλειτουργικές σκέψεις ή συναισθήματα που σαμποτάρουν την εξέλιξή σου

Μην ξεχνάς ότι η προσωπική μας εξέλιξη δεν είναι αντίθετη με τους υπόλοιπους ρόλους στην ζωή μας είτε είσαι γονιός, σύντροφος, επαγγελματίας. Η προσωπική σου ανάπτυξη θα δώσει ώθηση και στους άλλους τομείς.

Εξάλλου όσο σημαντικό είναι να βρούμε τον εαυτό μας, άλλο τόσο είναι και το να τον εξελίξουμε..