Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του Μάρτη, έχοντας πλέον αφήσει πίσω μας για τα καλά, τον δύσκολο Φλεβάρη! Ουφ! Τι μήνας κι αυτός. Γρίπες, «Βαλεντίνοι», ετοιμασίες για μασκαρέματα αλλά και μπόλικο νερό, αφού ο χειμώνας κάνει αισθητή για τα καλά την παρουσία του με απανωτές βροχές. Άσε που ο μήνας αυτός μου χτυπά υπενθύμιση πως πλησιάζουν τα γενέθλιά μου. Τι ιστορία και αυτή κάθε χρόνο… Να σας πω την αλήθεια μου, ποτέ δεν ήμουν από εκείνους που τους κυριεύει η θλίψη στη θέα της ετήσιας τούρτας γενεθλίων με τα δεκάδες κεράκια. Τουναντίον! Γιορτάζω κάθε χρόνο περίτρανα τη μέρα αυτή, μετά τιμών, ποτών, φαγητών και φίλων! Όχι τόσο για το αυτονόητο, ότι δηλαδή είμαι για ακόμη έναν χρόνο εδώ μαζί σας υγιής και ευτυχισμένη, όσο για τα party μιας και από πιτσιρίκα δηλώνω φανατική υποστηρίκτριά τους!

Γιορτάζω πάντα με την πρώτη ευκαιρία και γιορτάζω με την ψυχή μου! Μια μέρα με ήλιο στο γραφείο, μια πανέμορφη αγκαλιά με λουλούδια που αγόρασα στον εαυτό μου ένα μουντό πρωινό, την επιτυχία της κολλητής μου στη δουλειά της, τον νέο έρωτα της αδερφής μου που την κάνει να λάμπει από χαρά, τις δικές μου καθημερινές μικρές στιγμές ευτυχίας με τον σύντροφό μου, ένα πρωινό χαμόγελο του πατέρα μου, μια σφιχτή αγκαλιά της μαμάς μου για καληνύχτα. Ναι. Ευτυχία είναι πληρότητα. Όχι γιατί τα έχεις όλα. Πληρότητα συναισθημάτων. Είναι μια στιγμή της μέρας σου, που είναι ικανή να σε κάνει να χαμογελάς. Ε, αν αυτή λοιπόν, τυχαίνει να συνοδεύεται από δώρα, τούρτες και χαμόγελα, τόσο το καλύτερο!

Πάρε βαθιά ανάσα και ζήσ’ το! Ύψωσε ανάστημα και κάνε τον απολογισμό σου για τη χρονιά που φεύγει αλλά και εκείνη τη νέα που έρχεται. Γιατί αν όχι εσύ, τότε ποιος άλλος ορίζει τα χρόνια σου;

  • Τους φόβους σου εσύ τους ορίζεις. Ζουν μέσα σου και είναι στο χέρι σου αν θα τους αφήσεις να μεγαλώσουν ή όχι. Ή, όπως λέει και ο Καβάφης, «Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις ,αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου».
  • Οι άνθρωποι που έχεις δίπλα σου να είναι λίγοι και καλοί. Μην αναλώνεσαι με ανθρώπους που δεν ξέρουν να δίνουν. Μην εξαντλείσαι «μέσα στην πολλή συνάφεια του κόσμου».
  • Εκείνα που δεν θες να παραδεχθείς ούτε στον εαυτό σου, τα απωθημένα και τα καταπιεσμένα σου ένστικτα θα έρθουν μια μέρα και θα σε πνίξουν. Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου. Ζήσε.
  • Πόθος. Έρωτας. Σεξ. Αγάπη. Οι μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις. Απόλαυσέ τες.
  • Δεν έχουν σημασία μόνο αυτά που έζησες. Ίσως μεγαλύτερη σημασία έχουν αυτά που δεν έζησες. Τα «σ αγαπώ» που τσιγκουνεύτηκες, τα «ευχαριστώ» που ποτέ δεν είπες. Ίσως τα «όχι» μας να μας διαμόρφωσαν ως χαρακτήρες περισσότερο από τα «ναι» μας. Ίσως.
  • Ό,τι αρχίζει, θα τελειώσει. Ίσως γι’ αυτό μας τρώει πάντα το ανεκπλήρωτο. Δεν πεθαίνει ποτέ γιατί δεν κατάφερε ποτέ να γεννηθεί.
  • Το να παραδεχθούμε ότι κάτι έκανε τον κύκλο του, ότι δεν είναι πια ό,τι ήταν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η μόνη λύση είναι, όμως, να αποχαιρετήσεις αυτό που φεύγει «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος». Τουλάχιστον «σαν». Μέχρι να μπορείς να είσαι κιόλας.