Η προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο, ειδικά όταν πρόκειται για την πρώτη τους φορά, είτε ακόμη κι αν αφορά νέο σχολείο ή νέο δάσκαλο στην τάξη, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πως όμως, θα αντιληφθείτε εγκαίρως όταν κάτι δεν πάει καλά ή αντίστοιχα πως να μείνετε ήσυχοι ότι όλα πάνε ρολόι; Αυτές κι ακόμη τόσες απορίες μας λείνει η Ελευθερία Γεννούζη, ιδιοκτήτρια των χώρων Λογοθεραπείας – Ειδικών Θεραπειών και Μελέτης, «Ελευθερία Λόγου».

Το πέρασμα σε μία νέα κατάσταση, ειδικά όταν σε αυτή θα πρέπει να συνυπάρξουν σε καθημερινή βάση με άγνωστους ανθρώπους και να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες δεν είναι πάντα για τα παιδιά μία εύκολη διαδικασία. Κάποια απο αυτά μπορεί να προσαρμοστούν άμεσα, κάποια άλλα όμως να παρουσιάσουν «δυσλειτουργίες» στην ομαλή προσαρμογή τους. 

«Καμπανάκι κινδύνου» όταν δεν προσαρμόζεται

Σαφώς οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι όπως κάθε νέα αρχή: δύσκολες! Το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο είναι πάντα φυσιολογικές αντιδράσεις. Όμως, αν παρατηρήσετε ότι ο καιρός περνάει και το παιδί σας αντί να προσαρμόζεται παρουσιάζει αλλαγές στη συμπεριφορά του όταν επιστρέφει στο σπίτι, τότε πρέπει να ανησυχήσετε. Ενδείξεις όπως νευρικότητα, ιδρωμένες παλάμες, στομαχόπονος ή αίσθημα απογοήτευσης κάθε πρωί που ετοιμάζεται για να πάει στο σχολείο είναι μόνο μερικά από τα «καμπανάκια» κινδύνου που υπαγορεύουν στους γονείς να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους. Η ανάπτυξη μίας ισχυρής σχέσης με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας είναι ζήτημα θεμελιώδους σημασίας προκειμένου να έχετε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στο παιδί σας και άρα αν χρειαστεί, να μπορείτε να το βοηθήσετε. 

Υγιή σημάδια προσαρμογής

Αν παρατηρείτε ότι τα παιδιά σας σταδιακά διαμορφώνουν μία αυτόνομη προσωπικότητα, τότε αυτό είναι ένας πολύ καλός οιωνός. Το να φροντίζουν να πηγαίνουν με τη θέλησή τους νωρίς για ύπνο, προκειμένου να ξυπνήσουν και νωρίς τότε αυτό υποδηλώνει τον ενθουσιασμό τους για να πάνε σχολείο. Το να ετοιμάζονται με χαρά για να πάνε στις δραστηριότητές τους μέσα στην ημέρα, είναι επίσης ένα πολύ καλό σημάδι! Μη σταματάτε να τα ενθαρρύνετε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ώστε να οπλιστούν με αυτοπεποίθηση και να μάθουν μελλοντικά να παίρνουν πρωτοβουλίες. Ακόμα ένα θετικό σημάδι είναι η περιέργεια που αναπτύσσουν για τη μάθηση αλλά και ο ενθουσιασμός για τις νέες φιλίες που κάνουν. Ακόμα καλύτερα μάλιστα όταν παρατηρείτε πως υιοθετούν και αναπτύσσουν νέες δεξιότητες γιατί τότε αποδεικνύεται ότι καταλαβαίνουν και αφομοιώνουν όλα όσα διδάσκονται. 


Θουκυδίδου 81 & Θεοτόκη, Πειραιάς

ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ: Ακτή Θεμιστοκλέους 116, Πειραιάς

Τ: 2104537820

FB: Ελευθερία ΛΟΓΟΥ Κέντρο ειδικών θεραπειών – Μελέτης στον Πειραιά

Insta: eleutheria_logou_