Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και της Νεβάδα, δίνοντας τέλος στο θρίλερ μιας εκλογικής αναμέτρησης που κράτησε για πέντε συνεχόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με το CNNi, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία της Πενσιλβάνια και τους 20 εκλέκτορες που δίνει, καθώς και την Νεβάδα με τους έξι εκλέκτορες, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 279, συνολικά, δίνοντάς του τη νίκη.

Η ανακοίνωσή του για την εκλογή

«Αισθάνομαι τιμή και ταπεινότητα για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία χτυπάει βαθιά στην καρδιά της Αμερικής», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Μπάιντεν.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική. Και να θεραπευτεί», συνέχισε.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμεν να κάνουμε, εάν το κάνουμε μαζί», κατέληξε.

Αλλά και σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι μεγάλη του τιμή που τον επέλεξαν «για να ηγηθεί της σπουδαίας μας χώρας».

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας θα είναι σκληρή, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι. Θα κρατήσω την πίστη που μου δώσατε», έγραψε.

Who is who του Μπάιντεν

Προτού γίνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος γερουσιαστής του Ντέλαγουερ. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο Τζο Μπάιντεν γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια πριν από 77 χρόνια, αλλά έχτισε την καριέρα του στο Ντέλαγουερ, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Πρωτότοκος οικογένειας Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, πήγαινε για χρόνια στην Ουάσιγκτον με το τρένo.

Έγινε δικηγόρος το 1969 και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Το 1972 εκλέχτηκε στη Γερουσία, ο 6ος τότε νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Επανεξελέγη έξι φορές και ήταν ο τέταρτος τη τάξει γερουσιαστής τη στιγμή της παραίτησής του.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας.

Διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ.

Η ζωή του σημαδεύτηκε από δύο τραγωδίες. Το 1972 η πρώτη του σύζυγός του Νίλια και η κόρη τους, σκοτώθηκαν σε τροχαίο. Και το 2015 πέθανε από καρκίνο, ο γιος του Μπο σε ηλικία 46 ετών.

Καμάλα Χάρις: Η πρώτη μαύρη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

Ιστορική χαρακτηρίζεται η εκλογή της Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η οποία δεσμεύτηκε στην ομιλία της, να «στρωθεί στη δουλειά», διαβεβαίωσε ότι «δε θα είναι η τελευταία» γυναίκα αντιπρόεδρος και παρατήρησε πολύ εύστοχα πως «η Δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη», «θέλει πράξεις, θυσίες». Γεγονός ωστόσο είναι ότι η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη γυναίκα, πρώτη έγχρωμη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου.

«Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε η Καμάλα Χάρις.

«Η Δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε την θέληση να την προστατέψουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, εσείς, οι πολίτες, φέρατε μία νέα μέρα στις ΗΠΑ» είπε στα πρώτα της λόγια η Χάρις και συνέχισε.

«Με αριθμούς ρεκόρ κάνατε τις φωνές σας να ακουστούν. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα τους τελευταίους μήνες. Και στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα. Στείλατε μήνυμα ενότητας και αλήθειας. Επιλέξατε για πρόεδρο της χώρας τον Τζο Μπάιντεν. Ένας άνδρας που καταλαβαίνει τι σημαίνει απώλεια. Και είναι πάντα δίπλα σε όλους. Αγαπάει τους ανθρώπους. Την γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του» υπογράμμισε.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Μάλιστα ανάρτησε και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται με αθλητική περιβολή να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Τζο Μπάιντεν και να του λέει: «Τα καταφέραμε Τζο. Τα καταφέραμε. Είσαι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ» ενώ χαμογελά διαρκώς.

«Άσχετα με το ποιον ψηφίσατε, θα δουλέψουμε σκληρά και τίμια για να προστατέψουμε εσάς και τις οικογένειές σας. Για να παλέψουμε ενάντια στην πανδημία, να φτιάξουμε την οικονομία, να σταματήσουμε τον ρατσισμό και να κλείσουμε τις πληγές της χώρας. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες. Το ίδιο κι εγώ και ο Τζο. Ο Τζο θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς» κατέληξε.

Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις

H Καμάλα Χάρις γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ο πατέρας της, Ντόναλτ Χάρις, είναι Τζαμαϊκανός οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετα-κεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά. Η μητέρα της, Σαϊαμάλα Γκοπάλαν, είναι ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, η οποία κατάγεται από την Ινδία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1960.

Η Καμάλα μεγάλωσε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας με τη μητέρα της και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια, η οποία σήμερα εργάζεται ως πολιτική αναλύτρια στο καλωδιακό κανάλι MSNBC. Η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλά γνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για μαύρους και προβάλλει ως ρητό του το σλόγκαν Veritas et Utilitas (Truth and Service) και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ από το 2014. Ο Έμχοφ έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.

Τον Φεβρουάριο του 1998, ο εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Τέρενς Χάλιναν ο οποίος υπήρξε και μέντοράς της, την πρότεινε ως βοηθό εισαγγελέα. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε από το 2002 να στραφεί εναντίον του και τελικά να εκλεγεί στη θέση του. Ως εισαγγελέας, τη συνόδευε η φήμη της «σκληρής». Έκτοτε ξεκίνησε η αναρρίχηση της έχοντας πολλούς υποστηρικτές εντός του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και πολέμιους που θεωρούν ότι είναι «προστάτης του status quo» και την κατηγορούν για τα πλούτη της καθώς η συνολική της περιουσία υπολογίζεται στα 60 εκατ. δολάρια.

Στις 21 Ιανουαρίου του 2019, η Χάρις ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών διεκδικώντας το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Στις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, έσπασε το ρεκόρ του Σάντερς απ’ το 2016 για τις περισσότερες δωρεές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε μια ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της.

Παρ’ όλα αυτά όπως ανακοίνωσε η ίδια περίπου ένα χρόνο αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου του 2019, η έλλειψη κεφαλαίων την ανάγκασαν να αποχωρήσει από την κούρσα για το χρίσμα, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020 εκδήλωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν.

Τελικά στις 11 Αυγούστου του 2020, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι επιλέχθηκε η Χάρις ως συνυποψήφια του.

Η αντίδραση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, λέγοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε μια δήλωση. «Το απλό γεγονός είναι πως αυτές οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ανεξάρτητα με τις δηλώσεις Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.