Γράφει η Λιάνα Μπουκουβάλα

Διανύουμε μία κατά κοινή ομολογία δύσκολη περίοδο. Έως και τρομακτική, αφού το μέλλον φαντάζει να είναι αβέβαιο, δεδομένης της περιορισμένης πληροφόρησής μας σχετικά με το τι πραγματικά είναι ο COVID-19, πως εμφανίστηκε στις ζωές μας, πόσο θα παραμείνει και πως μπορεί – εάν τελικά μπορεί- να αντιμετωπιστεί.

Ένα είναι σίγουρο. Κανείς μας δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά μία τόσο ραγδαία μεταδιδόμενη πανδημία σαν αυτή, για πολλά – πολλά χρόνια, οπότε ο φόβος μας αλλά και η ανασφάλειά μας για το τι να κάνουμε είναι μεγάλη. Όταν δε, δεν έχουμε και σαφή εικόνα για το πότε όλο αυτό θα αποτελεί παρελθόν ή για το αν τον επόμενο χειμώνα θα επανέλθει και μάλιστα πιο «δυνατό», όπως διαβάζουμε, τα συναισθήματα χειροτερεύουν.

Σχολεία, εμπορικά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια, ακόμη και παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα προσφάτως κλείνουν, αφού δεν λέμε με τίποτα να καταλάβουμε αυτό το περιβόητο #menoumespiti. Και αναρωτιέμαι, πραγματικά δηλαδή, εντάξει ΟΚ όλοι μας βιώνουμε την εμφάνιση του COVID-19 σε πλήρη τρέλα και απόγνωση, αλλά όταν ο κρατικός μηχανισμός έρχεται σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ραγδαία μετάδοση του ιού και λέει: μείνετε σπίτι σας, προκειμένου ο καθένας να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να «σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης» ή πιο ρεαλιστικά να επιβραδύνει η ταχύτητα με την οποία θα μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο στη χώρα μας, προκειμένου να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει, γιατί επιμένουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας;

Γιατί μέσα σε αυτό το χάος και τον πανικό που επικρατεί μέσα μας – και έξω μας κάποιες φορές-, ένα είναι σίγουρο. Γιατροί, νοσηλευτές, λοιμωξιολόγοι, και γενικότερα όλο το ιατρικό προσωπικό, αλλά και οι αναλυτές, ερευνητές κτλ που πασχίζουν να βρουν την άκρη σε αυτό το τόσο μπερδεμένο «νήμα» του ίου, παλεύουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή με όλα τους τα όπλα, προκειμένου να ξεπεραστεί η πανδημία. Πολλές φορές ακόμη και με κίνδυνο της ίδιας τους της υγείας και με ίσως σε περιπτώσεις, λιγότερα «όπλα» από όσα στην πραγματικότητα απαιτούνται.

Για αυτό, απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη για εμάς, αλλά και απεριόριστα δύσκολη συνάμα, κατάσταση, ας μείνουμε ενωμένοι και ας βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του. Οι γιατροί σώζοντας ζωές και εμείς με το να μένουμε σπίτι όπως μας έχουν υποδείξει, προκειμένου η πανδημία να περάσει από τη χώρα μας, όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα και με λιγότερα θύματα.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Είμαστε δυνατοί και θα τα καταφέρουμε!

#stayhome #stayhealthy

**Το υπέροχο αυτό σκίτσο έφτιαξαν οι @joseflee.stories