Μικροί, μεγάλοι πάντα σηματοδοτούμε τον ερχομό του καλοκαιριού με το πρώτο παγωτό που θα φάμε. Όσο περνάνε τα χρόνια τα καταστήματα που φτιάχνουν ή και πουλάνε παγωτά αυξάνονται. Όπως αυξάνονται μαζί τους και οι γεύσεις. Πλέον μπορούμε να βρούμε παγωτά σε γεύση μπουγάτσας, τσιχλόφουσκας, ή σοκολάτα bitter με πορτοκάλι. Οι γεύσεις παγωτού που μπορούμε πλέον να γευτούμε συνδυάζουν μοναδικά τα φρούτα με τα γλυκά και σίγουρα πριν κάποια χρόνια οι παραδοσιακοί παγωτατζήδες δεν μπορούσαν να το φανταστούν.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη


Ας κάνουμε όμως μία αναδρομή στο πως έφτιαχναν παλιά το παγωτό και σίγουρα θα εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το γλύκισμα. Παλιά τα παγωτά, φτιάχνονταν απλά και νόστιμα. Οι παγωτατζήδες έβραζαν το γάλα, προσθέτοντας ζάχαρη, αυγά, κακάο ή βανίλια. Όταν πλέον είχε βράσει το μίγμα τους, το τοποθετούσαν σε μεταλλικό κάδο ο οποίος ήταν μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι. Ανάμεσα στο βαρέλι και στον κάδο υπήρχε πάγος για να το κρατά κρύο. Συνέχιζαν να ανακατεύουν το μείγμα μέχρι να πήξει.


Έπειτα φόρτωναν το βαρέλι στη καρότσα τους και έπαιρναν δρόμο για να συναντήσουν τους πελάτες τους. Κατά διαστήματα έριχναν κομμάτια πάγου εξωτερικά για να μη λιώσει το παγωτό. Έτσι πήγαιναν από δρόμο σε δρόμο και από γειτονιά σε γειτονιά για να γεμίσουν τα χωνάκια τους με τη δροσερή νοστιμιά που όσοι είχαν προλάβει να φάνε, θυμούνται ακόμη…

Δείτε ακόμη: https://sugarfreepress.gr/?p=4824