Γράφει η Λιάνα Μπουκουβάλα

Αχ, τι να σας πω που να μην σας το έχουν ήδη πει, και πώς να συμβουλέψω υπομονή, όταν πρώτη από όλες η δική μου έχει αρχίσει να εξαντλείται… Είναι βλέπεις αυτό το συναίσθημα του εγκλεισμού και του περιορισμού γενικότερα, που τα παίρνει όλα «σβάρνα» και αφήνει στην άκρη κάθε είδους λογική. Ωστόσο, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο αρχικά για να «τα ακούσω και εγώ», αφού αυξάνονται οι στιγμές που νιώθω να με παίρνει από κάτω, αλλά και γιατί παίρνω αρκετά μηνύματα τελευταία από κόσμο που υποφέρει από θλίψη, στενοχώρια, μελαγχολία εξαιτίας της κατάστασης που βιώνουμε.

Λοιπόν, παιδιά… ψυχραιμία!

Μπορεί να πέρασαν ήδη οκτώμισι μήνες από τότε που ο Covid-19 έκανε την έμφανισή του στην χώρα μας, ωστόσο με βάση την ενημέρωση που έχουμε από τους ειδικούς, τώρα βιώνουμε την μεγαλύτερη έξαρσή του. Με αποτέλεσμα τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι.

Και από τη μία σου ‘ρχεται να ανοίξεις την πόρτα και να τρέξεις στου δρόμους, αγνοώντας τις κρατικές οδηγίες αφού μία σκέψη του τύπου «όλα είναι ένα ψέμα» φαντάζει πολύ βολική, από την άλλη όμως, κοιτάς την φωτογραφία των δικών σου στο κομοδίνο και κάνεις πίσω ευθύς και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να τους κολλήσεις γυρνώντας. Και εκείνους και όποιον άλλο βρεθεί μπροστά σου στο δρόμο προς την «ελευθερία». Και οι ίδιες σκέψεις, ξανά και ξανά. Με την ίδια σειρά ή και αντίστροφα. Ξέρω…

Όπως όμως ξέρω, πως η πανδημία είναι εδώ για τα καλά, είτε την αντιμετωπίσεις κατάματα είτε όχι. Είναι εδώ και γελάει μαζί σου καθημερινά, όσο και αν αγνοείς την ύπαρξή της ή προσποιείσαι ότι δεν υπάρχει. Γι αυτό παιδιά, πάρτε τα πάνω σας και ανασυνταχθείτε! Ο αγώνας με τον ύπουλο και δύστροπο αυτό ιό, ακόμα καλά κρατεί! Έχουμε μπροστά μας μέλλον…

Πάρτε δυνατές ανάσες, οπλιστείτε με υπομονή αλλά και επιμονή και ας πράξουμε όλοι τα δέοντα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπας και δούμε φως στην άκρη του τούνελ πριν μας βρει ξανά το Πάσχα να ψήνουμε αρνί μόνοι, στα μπαλκόνια μας! Γιατί, μη σας χαλάσω το όνειρο, αλλά για Χριστούγεννα με γλέντια και ξενύχτια, ούτε λόγος.

Αλλά μωρέ, να σας πω και κάτι; Σκεφτείτε, θα μας δοθεί ποτέ ξανά στα όσα χρόνια ζήσουμε άραγε η ευκαιρία να έχουμε τόσο χρόνο με τους αγαπημένους μας; Ή ακόμα, θυμηθείτε εμείς δεν ήμασταν που γκρινιάζαμε συνεχώς γιατί δεν έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας; Ε, ορίστε! Τώρα έχουμε! Ίσως ο τρόπος που μας δίνεται να μην είναι και ο ιδανικός, αλλά κοιτάξτε την ουσία!

Αφού το #μένουμεσπίτι πλέον είναι μονόδρομος, αξιοποιήστε το χρόνο σας εποικοδομητικά. Αποτάξτε από πάνω σας κάθε ίχνος μιζέριας και αφιερώστε τις μέρες αυτές σε «εσάς»! Αγκαλιαστείτε, ξεκουραστείτε, διαβάστε, γυμναστείτε, κάντε τα διαδικτυακά μαθήματα που πάντα θέλατε, μαγειρέψτε μα κυρίως, αποφύγετε να βλέπετε μανιωδώς ειδήσεις! Με το να σερφάρετε ολημερίς και ολονυχτίς ψάχνοντας για αυτό που κρύβεται πίσω από τη συνομωσία του covid-19 αφενός πιθανότητα χάνετε τον χρόνο σας – αφού ακόμα και αν υπάρχει, δύσκολο να το βρείτε- και αφετέρου, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ρίχνετε την διάθεση σας στα τάρταρα και άντε μετά να την ξανανεβάσεις…!

Για αυτό:

  • Goodbye στις εμμονές!
  • Αγαπάμε τον εαυτό μας και του το δείχνουμε!