Βλάσσης ο μπαρόβιος, ο ζαμανφού, ο τυπάς, η φωνάρα. Μια φωνή που θα κουβαλάμε για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα όλοι στις μνήμες μας.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2004, η είδηση του χαμού του συγκλόνισε το πανελλήνιο. Βλέπεις, ο Βλάσσης είχε καταφέρει με το χαμόγελο και την σπιρτάδα του να αγγίξει την καρδιά του κάθε Έλληνα. Γιατί εκτός από τεράστιος καλλιτέχνης ήταν και ένας αιώνιος έφηβος. Έκανε πλάκα με όλες και με όλους. Αλήθεια, πως να ξεχάσω τις ατέλειωτες στιγμές γέλιου με τις τόσες φάρσες του; Τέτοιες που άλλοι δεν θα είχαν καν διανοηθεί ότι μπορούν να κάνουν… Ο Βλάσσης όχι μόνο τις σκεφτόταν αλλά τις έστηνε αριστοτεχνικά, ίσως γιατί ήξερε ότι κανείς από τους διάσημους και μη φίλους του δεν υπήρχε περίπτωση να του κρατήσει κακία. Πως να κακιώσεις τον Βλάσση;

Πρωτοεμφανίστηκε στα καλλιτεχνικά δρώμενα, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με το συγκρότημα Πελόμα Μποκιού. Ένα συγκρότημα που πήρε το όνομα του από… σκόρπιες συλλαβές των ονομάτων των μελών του:  Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου και που μας χάρισε ένα τραγούδι-σταθμό στην Ιστορία της ελληνικής μουσικής. Το περίφημο πια «Γαρύφαλλε», στο οποίο ο Βλάσσης ξεδιπλώνει αυτή τη βαθιά μεταλλική φωνή που έκανε τα τραγούδια του απλησίαστα από άλλους τραγουδιστές… Γιατί εκείνος δεν ερμήνευε απλά τα τραγούδια. Τα σφράγιζε με τη φωνή του…

Και να ΄ταν μόνο το ταλέντο… Ο Βλάσσης Μπονάτσος είχε πολλά ακόμη χαρίσματα. Ένα από αυτά φυσικά και ήταν η πέρασή του στις γυναίκες! Αμέ! Ο Βλάσσης με το… θανατηφόρο συνδυασμό γοητείας και χιούμορ, τις έκανε να παραληρούν. Όταν είσαι ο μεγαλύτερος έρωτας της Αλίκης τι άλλο «παράσημο» να ζητήσεις… Όταν έχεις αγαπηθεί όσο λίγοι από τη γυναίκα σου, αλήθεια, τι ομορφότερο πράγματα μπορεί να σκεφτεί κανείς;

Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά το φευγιό του, θυμόμαστε τέσσερα πράγματα που αξίζει να μάθεις για τη ζωή του…

“Αφήστε μας να παίξουμε δύο τραγούδια και θα πούμε και τον εθνικό ύμνο”
Κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας των Πολέμα Μποκιού στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Μπονάτσος δεν δίστασε να απαντήσει σε έναν αστυνομικό που πήγε να διακόψει τη συναυλία τους. Ο Βλάσσης ζήτησε να τους επιτρέψει να πουν άλλα δύο τραγούδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συναυλία και να μπορέσουν να πληρωθούν, για να γλιτώσουν το ξύλο από τους πατεράδες τους. “Μέχρι και τον εθνικό ύμνο θα παίξουμε αν θέλετε”. Η συναυλία κράτησε άλλα 25 λεπτά.

Πώς ξεκίνησε η σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Γνωρίστηκαν το 1981 με αφορμή την παράσταση “Εβίτα”. Ο ρόλος του Τσε Γκε Βάρα σύμφωνα με τον σκηνοθέτη έπρεπε δικαιωματικά να δοθεί στον Μπονάτσο. Έτσι η συνεργασία στη σκηνή γέννησε έναν μεγάλο έρωτα. Στην πρεμιέρα της παράστασης, όπως ομολόγησε αργότερα η Βουγιουκλάκη, ο Μπονάτσος δέχτηκε περισσότερο χειροκρότημα από εκείνη. Όπως ομολόγησε και η ίδια πρώτη φορά στη ζωή τη δέχτηκε λιγότερο χειροκρότημα. Η σχέση τους άρχισε λίγους μήνες μετά και διήρκεσε 5,5 χρόνια.

Τι σχέση είχαν ο Μπονάτσος, οι Απαράδεκτοι και οι Ψινάκης;
Το 1990 συμμετέχει σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης και γράφει ιστορία. Από τη σειρά έμειναν διάσημες ατάκες όπως το “καλά με συγχωρείς” ή το “φοβερό”. Τι σχέση έχει όμως με τον Ηλία Ψινάκη; Στον πρώτο κύκλο της σειρά υπάρχει το όνομα του ως ‘έκτακτος συνεργάτης”. Γιατί; Λίγο καιρό μετά τον χωρισμό του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Βλάσσης έμενε σπίτι του Ψινάκη. Πολλές λοιπόν από τις ατάκες της σειράς από τους διαλόγους του Βλάσση και του Γιάννη τους είχε γράψει ο ίδιος και ήταν εμπνευσμένες από την συγκατοίκηση του ηθοποιού με τον Ηλία Ψινάκη.

Ο θάνατος του Βλάσση και τα λόγια της κόρης του
Ο Βλάσσης απεβίωσε “Σαν σήμερα” πριν από 15 χρόνια, καθώς έπασχε από κληρονομικό αγγειοοίδημα. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ο θάνατος του οφείλεται σε αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα. Για τον θάνατο του ακούστηκαν πολλά. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως, προκαλούν τα λόγια της κόρης του σε συνέντευξη της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. «Με είχε πειράξει που ανέφεραν για τον πατέρα μου διάφορα. Για τις ουσίες, ότι παράτησε την οικογένεια του από επιλογή και ότι άφησε ένα παιδί και μια γυναίκα έτσι. Ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ένιωσα την ανάγκη να βγω και να απαντήσω πολλές φορές.Γιατί ο λόγος ήταν καθαρά ένα κληρονομικό Αγγειοοίδημα. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, σπάνιο. Το έχω και εγώ. Το έχω κληρονομήσει. Έγινε μπροστά μου όταν πέθανε. Δεν έχει σχέση καμία άλλη ουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζένια.