Ο καθένας από εμάς, είναι διαφορετικός και αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό. Ένα όμως, είναι το κοινό στοιχείο που έχουμε οι περισσότεροι και δεν το αλλάζουμε με τίποτα! Μοιράζονται ένα κοινό τελετουργικό κάθε πρωί… που δεν είναι άλλο, από ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ! Τι ξέρουμε όμως, πραγματικά για το πλέον αγαπημένο αυτό ρόφημα; Διαβάστε παρακάτω και θα εντυπωσιαστείτε…

Ήξερες ότι…

  • Ο καφές ήταν η πρώτη τροφή που μεταφέρθηκε από την Ευρώπη στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιήθηκε σε θρησκευτικές τελετές των Αζτέκων ή που ψήθηκε και φυτεύτηκε για να καταναλωθεί; Τίποτα από τα παραπάνω αφού ο καφές ήταν η πρώτη τροφή που καταψύχθηκε και αποξηράθηκε.
  • Αν θεωρείτε ότι η λέξη «cappuccino» προήλθε από την ομοιότητα του ροφήματος με του πιθήκους Capuchin, από την ιταλική λέξη «puccino» που σημαίνει «ελαφρύς καφές» ή από το μέγεθος του φλιτζανιού στο οποίο συνήθως σερβίρεται, τότε κάνετε λάθος. Η λέξη «cappuccino» προήλθε από την ομοιότητα του καφέ αυτού με τα καφετιά καπελίνα που φορούν οι μοναχοί Καπουτσίνοι.
  • Γνωρίζετε ποια είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ που αγγίζει το 40% της παγκόσμιας ποσότητάς του; Δεν είναι ούτε η Αφρική, ούτε η Τουρκία ούτε και η Νοτιοανατολική Ασία, αλλά η Κολομβία και η Βραζιλία.
  • Τα περισσότερα χαρμάνια καφέ προκύπτουν από τη μίξη κόκκων Arabica και Robusta κι όχι όπως πιστεύεται από πολλούς, ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρωμων κόκκων ή καφεΐνης και αιθέριων ελαίων.
  • Οι Java και Μόκα είναι ποικιλίες καφέ Arabica και πήραν τα ονόματά τους από τα λιμάνια προέλευσής τους κι όχι λόγω της γεύσης τους ή από το όνομα του παραγωγού που τις ανέπτυξε.
  • Πριν γίνει ρόφημα ο καφές τρωγόταν. Αφρικανικές φυλές έφτιαχναν μικρές μπάλες από καφέ και λίπος και τις έτρωγαν μια ή δυο φορές την ημέρα σαν πηγή ενέργειας.
  • Είναι πολύ εύκολο να εθιστεί κανείς στον καφέ. Συγκεκριμένα, 100 milligram καφεΐνης την ημέρα είναι αρκετά για να εθιστεί κανείς. Την ίδια ποσότητα καφεΐνης περιέχουν επίσης 2 φλιτζάνια τσάι ή 3 κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα. Αν σταματήσετε ξαφνικά τον καφέ θα βιώσετε διάφορες αρνητικές συνέπειες όπως πονοκεφάλους και πτώση της διάθεσης.
  • Η καφεΐνη δρα πολύ γρήγορα Αρκούν μόνο 10 λεπτά για να μπορέσει να σας γεμίσει ενέργεια.
  • Στην Αμερική καταναλώνεται η περισσότερη ποσότητα καφέ σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα καταναλώνουν 400 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα πράγμα που σημαίνει περίπου 146 δισεκατομμύρια φλιτζάνια τον χρόνο.
  • Η πρώτη webcam δημιουργήθηκε εξαιτίας του καφέ. Προφανώς η πρώτη webcam θα είχε δημιουργηθεί και για άλλους λόγους αργότερα αλλά αυτό το περιστατικό θα σας πείσει πως ο καφέ ευθύνεται για τη γρήγορη ανακάλυψη της κάμερας στους υπολογιστές. Ήταν το 1991 όταν στο Πανεπιστήμιο Cambridge οι άνθρωποι πήγαιναν να βάλουν καφέ και πολλές φορές ανακάλυπταν πως δεν υπήρχε έτοιμος. Έτσι δημιούργησαν την κάμερα για να μπορούν να βλέπουν αν η καφετιέρα είχε ή όχι καφέ πριν σηκωθούν από την καρέκλα τους.
  • Ο καφές λειτουργεί καλύτερα στον οργανισμό μας μεταξύ των ωρών 9.30-11.30 το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνες τις ώρες τα επίπεδα της κοριζόλης πέφτουν και η καφεΐνη αλληλεπιδρά με την κορτιζόλη. Αν πιείτε καφέ ακόμα πιο πρωί που τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι ψηλά, θα χρειαστείτε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Τι είναι ακριβώς ο Kopi Luwak;

Ο Kopi Luwak είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο και στοιχίζει μέχρι και 1200 δολάρια το κιλό. Ο τρόπος παρασκευής του είναι το χαρακτηριστικό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό, αφού πρόκειται για κόκκους καφέ που τρώγονται και στη συνέχεια αποβάλλονται από τις αγριόγατες στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Μια άλλη άποψη θέλει, ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο να παράγεται από περιττώματα ελεφάντων. Συγκεκριμένα κάποιοι ελέφαντες στην Ταϊλάνδη ταΐζονται με κόκκους καφέ οι οποίοι βγαίνουν στα περιττώματά τους και με την κατάλληλη επεξεργασία έχουν εκπληκτική γεύση.

Ποιο φυτό δίνει τους κόκκους του καφέ;

Τα φυτά που παράγουν τους κόκκους του καφέ δεν έχουν την μορφή αμπελιού, ούτε είναι δέντρα ή ρίζες. Είναι θάμνοι που δημιουργούν στρογγυλά πράσινα και κόκκινα μπαλάκια από όπου κατόπιν επεξεργασίας, φτιάχνονται οι παραδοσιακοί κόκκοι καφέ.

Γιατί οι Μουσουλμάνοι ηγεμόνες απαγόρευσαν τον καφέ τον 16ο αιώνα;

Κατά τον 16ο αιώνα οι Μουσουλμάνοι ηγεμόνες επέβαλαν την απαγόρευση του καφέ γιατί θεωρούσαν ότι έχει διεγερτικές ιδιότητες που επιδρούν άσχημα στον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι λόγω της μαύρης αγοράς που ξεπήδησε στο εμπόριο καφέ ούτε φυσικά, λόγω του τζόγου που αναπτύχθηκε σταδιακά στα καφενεία.

Όλα όσα θ’ αλλάξουν στον καφέ στο μέλλον…

H τιμή του καφέ θα αυξηθεί κατακόρυφα!

Ήδη στην Ασία η τιμή του καφέ έχει ανέβει πάρα πολύ και κοστίζει ήδη αρκετά, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν πως σύντομα αυτό θα συμβεί και στην αγορά της Αμερικής. Αν συμβεί στην αγορά της Αμερικής, τότε σειρά έχει και η Ευρώπη. Εν μέρει αυτό συμβαίνει γιατί ενώ η παραγωγή του είναι σταθερή, η ζήτηση έχει αρχίσει να αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Θ’ αλλάξει η γεύση του

Ο καφές στην πραγματικότητα είναι φρούτο και με τις ειδικές ψηστιέρες που τελευταία χρησιμοποιούνται στο καβούρδισμά του, η φρουτένια του γεύση θα είναι πιο έντονη από προηγουμένως. Αυτό σημαίνει πως η ελαφρώς πικρή γεύση του θα αλλοιωθεί και θα γίνει πιο γλυκιά όσο περνάνε τα χρόνια.

Το γάλα και η ζάχαρη χάνουν έδαφος!

Καθώς όλο και περισσότερες γεύσεις καφέ βγαίνουν στο προσκήνιο, ο κλασικός καφές που μέχρι πρότινος φτιαχνόταν με γάλα και ζάχαρη χάνει σιγά-σιγά έδαφος. Ο κόσμος νιώθει την ανάγκη να δοκιμάσει όλο και περισσότερες νέες γεύσεις καφέ βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το γάλα και τη ζάχαρη καθώς οι περισσότερες γεύσεις είναι ήδη ενισχυμένες με γλυκαντικά και σιρόπια.

Το πιο πρωτότυπο καφέ στον κόσμο είναι:

Το Ziferblat Café!

Ο λόγος; Τα café Ziferblat ξεκίνησαν από τη Ρωσία και έχουν μια μοναδική φιλοσοφία: Ό,τι παραγγείλεις δεν έχει χρέωση, αυτό όμως που χρεώνεται είναι ο χρόνος παραμονής σου. Έτσι, κατά την είσοδό σου παίρνεις ένα ρολόι από αυτά που υπάρχουν στον χώρο, σημειώνεις την ώρα που μπήκες και το κρατάς μαζί σου μέχρι να φύγεις. Στην Αγγλία, η χρέωση είναι 8p(πέννες)/λεπτό, συνεπώς αν κάτσεις μια ώρα να απολαύσεις τον καφέ και τη ζεστή ατμόσφαιρα, θα πληρώσεις απλώς 3 λίρες.

Cabmen’s Shelters: Αποκλειστικά για οδηγούς ταξί

Τα πράσινα Cabmen’s Shelters, όπως ονομάζονται, δεν είναι για όλους. Συγκεκριμένα, εξυπηρετούν αποκλειστικά τους οδηγούς ταξί, που φέρουν το αντίστοιχο πράσινο σήμα, και χρονολογούνται από το 1875, όταν τα αντίστοιχα μέσα μεταφοράς ήταν κάρα που τα έσερναν άλογα.

Τα πιο παράξενα είδη καφέ στον κόσμο

Καφές με αυγά, Φινλανδία

Και μάλιστα ολόκληρα αυγά, μαζί με τα κελύφη! Ο καφές αλέθεται μαζί με το αυγό, μετά διαλύεται σε βραστό νερό, φιλτράρεται και σερβίρεται!

Γνωρίζετε ότι ο αγαπημένος καφές των Ελλήνων έχει ανακαλυφθεί τυχαία;

Ο φραπέ είναι ο παγωμένος στιγμιαίος καφές που παρασκευάζεται με χτύπημα είτε σε shaker είτε με ειδικό μιξεράκι, δημιουργώντας αφρό. Το όνομά του, προέρχεται από την ομώνυμη γαλλική λέξη (frappe), που σημαίνει χτυπημένος.

Περίεργα γεγονότα για τον καφέ

  • Οι Ευρωπαίοι στην αρχή αποκαλούσαν τον καφέ «Αραβικό κρασί»

Λόγω της γλωσσικής ιστορία του τι ονομάσαμε τελικά «καφέ», οι Ευρωπαίοι αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε αυτό ως, «Αραβικό κρασί». Η λέξη «καφές» αρχικά προήλθε από την αραβική «qahhwat al-bun» ή «κρασί του φασολιού». Η φράση αυτή μετατράπηκε σε «qahwah», η οποία έγινε «kahveh» στην Τουρκία και τελικά έγινε «Koffie» στα ολλανδικά και «caffe» στην Ιταλία.

  • Η Coca-Cola φτιάχνει καφέ σε τενεκεδένιο κουτάκι και το ονομάζει «Georgia»

Η Coca-Cola έχει μια γραμμή παραγωγής καφέ σε τενεκεδένιο κουτάκι που την ονομάζει «Georgia» και είναι διαθέσιμη σε Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ινδία και Μπαχρέιν. Ωστόσο είναι αδύνατο να βρει κάποιος αυτό το προϊόν στην Ελλάδα και μόνο μία γεύση είναι διαθέσιμη στο Amazon.

  • Σύμφωνα με κάποιο μύθο, χρειάστηκε μόνο μια γουλιά καφέ για να πειστεί ένας Πάπας πως το ρόφημα αυτό σίγουρα δεν ήταν έργο του διαβόλου

Μερικοί φανατικοί θεωρούσαν τον καφέ, το ποτό του διαβόλου και ζήτησαν από τον Πάπα να τον απαγορεύσει. Μετά από μία γουλιά ο Πάπας λέγεται ότι αναφώνησε, «Αυτό το ρόφημα είναι τόσο νόστιμο που θα ήταν αμαρτία να αφήσουμε μόνο τους μη πιστούς να το πίνουν! Ας νικήσουμε τον Σατανά ευλογώντας αυτό το ρόφημα, το οποίο δεν περιέχει τίποτα απαράδεκτο για έναν χριστιανό». Πάντως είναι λίγο αβέβαιο εάν ειπώθηκε από τον Pope Clement VII ή από τον Pope Clement VIII, οι οποίοι υποτίθεται ότι ανέφεραν αυτή τη φράση.

Τα πιο ασυνήθιστα προϊόντα με καφέ

Jack Daniel’s Coffee

Δεν είναι σπάνιο για αρκετές εταιρείες που δεν ειδικεύονται στον καφέ, να εκμεταλλεύονται την δημοτικότητα του, κυκλοφορώντας τα δικά τους χαρμάνια, συνήθως σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες που παράγουν καφέ. Κάπως έτσι ίσως προέκυψε ο Jack Daniel’s Coffee: ο γνωστός κολοσσός του αμερικάνικου ουίσκι κυκλοφορεί, σε περιορισμένη έκδοση, ένα χαρμάνι από ποιοτικούς 100% Arabica κόκκους, οι οποίοι έχουν βυθιστεί για μερικές μέρες στο αγαπημένο αμερικάνικο bourbon. Ο συνδυασμός καφέ και αλκοόλ συνηθίζεται και  δίνει ενδιαφέρουσες γεύσεις, όμως το προϊόν της Jack Daniel’s είναι σίγουρα εξαιρετικά πρωτότυπο.

Clear Coffee

Ή όπως γράφεται στη συσκευασία του, CLR CFF. Μια αμερικάνικη εταιρεία, χρησιμοποιώντας Arabica καφέ και μια πατενταρισμένη αλλά άγνωστη μέθοδο, κατάφερε να αφαιρέσει το χρώμα από τον καφέ, κρατώντας το άρωμα και τη γεύση του. Ο CLR CFF διατίθεται εμφιαλωμένος, σύμφωνα με τους φανατικούς δε διαφέρει γευστικά σε τίποτα από έναν οποιοδήποτε Cold Brew καφέ, όμως είναι τόσο διάφανος όσο και ένα μπουκάλι νερό. Αρκετοί αμφιβάλλουν για την χρησιμότητα ενός προϊόντος όπως είναι ο CLR CFF, αλλά στην αγορά του καφέ υπάρχει χώρος για όλους.