«Η προσφορά γεννά την αποδοχή και η αποδοχή την προσφορά.  Όσο περισσότερα προσφέρεις τόσο περισσότερα θα πάρεις. Και καθώς θα δέχεσαι περισσότερα, θ’ αυξάνει και η δυνατότητά σου να δίνεις περισσότερα.»

Ι.Δ.Ε.Α

Η Ι.Δ.Ε.Α είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που εδρεύει στην Ελλάδα και διεθνώς. Επικεντρωμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων, σταδιακά δημιουργούμε έναν κόσμο με περισσότερη αλληλεγγύη. Η καινοτομική μέθοδος οργανωτικής και χρηματικής διαφάνειας που εφαρμόζουμε λειτουργεί σαν γέφυρα εμπιστοσύνης, ενδυναμώνοντας τους πολίτες να συνεργαστούν για το κοινό όφελος.

.

Οι δράσεις μας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Όλες μας οι δραστηριότητες είναι εμπνευσμένες από ενεργούς πολίτες. Η Ι.Δ.Ε.Α. λειτουργεί σαν όχημα και καθοδηγητής για τον κάθε πολίτη, στο να υλοποιήσει την κοινωνική του δράση. Έχουμε 12 χρόνια εμπειρίας και έχουμε υλοποιήσει +500 δράσεις αλληλεγγύης.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Στην Ι.Δ.Ε.Α. καθοδηγούμε τον κάθε πολίτη στο να δημιουργήσει μια δράση για να βοηθήσει τον σκοπό που επιθυμεί, ή και τον ίδιο του τον εαυτό ή οικογένεια. Το 1ο βήμα είναι ένα email με θέμα [Νέα δράση Ι.Δ.Ε.Α.] στο info@idea.org.gr περιγράφοντας την κατάσταση που χρίζει βοηθείας. Από εκεί ένας έμπειρος Ιδεάτης αναλαμβάνει την καθοδήγηση.

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

Στην Ι.Δ.Ε.Α. προσφέρουμε ένα μεγάλο φάσμα συμμετοχής στις δράσεις μας. Κάποιος μπορεί να μας στηρίξει προσφέροντας χρήματα, ερχόμενος σαν εθελοντής ή οργανώνοντας και υλοποιώντας τη δική του κοινωνική δράση (με την καθοδήγηση της Ι.Δ.Ε.Α.). Φυσικά πάντα χρειαζόμαστε ΜΜΕ για την προώθηση των σκοπών και δράσεων μας. Μπορεί να ενημερώνεται όποιος θέλει για τις δράσεις μας από τη σελίδα μας στο fb https://www.facebook.com/groups/idea19 και από την ιστοσελίδα μας www.idea.org.gr.

Ομάδα Εθελοντών ALEX

Η ομάδα εθελοντών Alex ξεκίνησε το 2015 ως μια ιδέα φοιτητών να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ ανθρώπων που έχουν ως σκοπό τους την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Οι δράσεις μας ξεπερνούν τις 200 και αφορούν την σίτιση άστεγων πολιτών και την επανένταξη τους στην κοινωνία. Βοηθάμε παράλληλα άπορες οικογένειες και έχουμε πραγματοποιήσει και δράσεις για σίτιση αδέσποτων ζώων. Ο στόχος μας είναι επίσης, να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να βάλει στην ζωή του τον εθελοντισμό. Το όνομα Alex ανήκει σε έναν φίλο μας που έφυγε και θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να τον τιμάμε κάθε μέρα και να συνεχίσουμε το όνειρο που είχε για έναν καλύτερο κόσμο.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Αν κάποιος άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια στον Πειραιά μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της σελίδας μας! Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς δραστηριοποιούμαστε με εθελοντές και θα κοιτάξουμε να καλύψουμε άμεσα όποια ανάγκη υπάρχει. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις ερχόμαστε σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες δομές ώστε να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια που εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε ως ομάδα.

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

Μπορεί κάποιος να μας βρει στη σελίδα μας στο facebook «Ομάδα εθελοντών Alex» και να ενημερωθεί για τις εβδομαδιαίες δράσεις μας. Δυστυχώς με την κατάσταση που υπάρχει δεν δεχόμαστε εθελοντές προς το παρόν να συμμετέχουν στην δράση αλλά μπορεί ο καθένας να προσφέρει κάτι που μπορεί να χρειάζονται οι άνθρωποι που βοηθάμε και έχουμε ανεβάσει ότι υπάρχει ανάγκη. Μπορούν να μας στείλουν ένα μήνυμα στη σελίδα και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και είναι σημαντικό που οι άνθρωποι θέλουν να βοηθάνε ακόμα και να στηρίζουν όμαδες που συνεχίζουν να προσφέρουν. Ευχόμαστε σύντομα να μπορούμε να έχουμε και εθελοντές κοντά μας.

Ο άλλος Άνθρωπος

Ο «Άλλος Άνθρωπος», δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό και ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Κάθε ημέρα μαγειρεύουμε 1500 μερίδες φαγητού όπου το συσκευάζουμε και έρχονται άνθρωποι και το παραλαμβάνουν από  Μ.Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό. Και τις 7 ημέρες της εβδομάδας από 9 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Επίσης 250 μερίδες φαγητού πάνε με την ομάδα του ντελίβερι σε διάφορες περιοχές της Αθήνας όπου μένουν άνθρωποι.

Κάθε ημέρα δίνουμε σε 10 οικογένειες με παιδιά σακούλες με τρόφιμα για να περάσουν τον μήνα τους.

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

Για να γίνει ένα μαγείρεμα όμως, έχει ήδη προηγηθεί μια κινητοποίηση άλλων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν γνωστή την δράση στους φίλους τους, στο σχολείο των παιδιών τους, στο αθλητικό σύλλογο της περιοχής τους, στο μπαράκι της γειτονιάς, στους συναδέλφους τους και μετά κάποιοι άλλοι άνθρωποι οργάνωσαν μια εκδήλωση, κάποιοι το επικοινώνησαν στο Fb, σχεδίασαν μια αφίσα, διοργάνωσαν ένα πάρτι, μία συναυλία, μια παράσταση, κάλεσαν τους γνωστούς τους.

Μετά κάποιοι άλλοι άνθρωποι, πήγαν στην εκδήλωση και πρόσφεραν είδη & τρόφιμα μαζί με άλλα καλούδια που τους φόρτωσαν κάποιο άλλοι άνθρωποι που βοηθούν εξ αποστάσεως. Έτσι δημιουργείται μια αλληλεπίδραση, επικοινωνία και κινητοποίηση διαφόρων ανθρώπων κ ειδικοτήτων που τελικά συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Να είναι καλά με τον εαυτό τους και να αισθάνονται χρήσιμοι.

Αν κάποιος θέλει να προσφέρει, οι ανάγκες μας είναι: Τρόφιμα(κριθαράκι, φασόλια, φακές, ρεβίθια), Λαχανικά εποχης(καροτα,πρασσα,πιπεριες,κρεμυδακια,μανηταρια,πιπεριες)μπαχαρικά, μέλι, καφέδες (ελληνικός, φραπές, γαλλικός), γάλατα εβαπορέ, πάνες.

Χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, , μπολ μίας χρήσεως για τη συσκευασία του φαγητού, γάντια μιας χρήσεως. αλουμινόχαρτο

Απορρυπαντικά, σφουγγαράκια σαμπουάν αφρόλουτρα.

Μπορούμε

Το Μπορούμε είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει στόχο τη μείωση της σπατάλης περισσευούμενου φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα μέσω προγραμμάτων που περιλαμβάνουν:

  • -τη διάσωση & προσφορά τροφίμων και φαγητού μέσω του μηχανισμού του Μπορούμε σε διάφορα επίπεδα της επισιτιστικής αλυσίδας («Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων», «Μπορούμε στο Χωράφι», «Μπορούμε στη Λαϊκή»)
  • -την ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων και την ενίσχυση της πρόληψης κατά του φαινομένου («Πρόγραμμα ενημέρωσης Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη», «Μπορούμε στο Σχολείο», «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»)
  • -την επισιτιστική στήριξη των ανθρώπων με την μεγαλύτερη διατροφική ανασφάλεια («Είμαστε Οικογένεια»)

Λόγω του καινοτόμου συστήματος διάσωσης τροφίμων & προσφοράς του Μπορούμε κάθε 1€ του συνολικού λειτουργικού κόστους της οργάνωσης αντιστοιχεί σε 55 μερίδες φαγητού.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Εμείς ως Μπορούμε δεν δίνουμε απευθείας φαγητό σε ωφελούμενους αλλά σε κοινωφελείς φορείς. Με ένα τηλεφώνημα όμως στο 2103237805 ή ένα μήνυμα στο info@boroume.gr μπορούμε άμεσα να δώσουμε συμβουλές σε οποιονδήποτε χρειάζεται επισιτιστική στήριξη προτείνοντας τους πιο κοντινούς κοινωφελείς φορείς που προσφέρουν φαγητό.

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι οποιοσδήποτε να βοηθήσει το Μπορούμε να μειώσει τη σπατάλης τροφίμων και να αυξήσει την επισιτιστική βοήθεια στην Ελλάδα, από μια απλή διάδοση του μηνύματος μας στα social media μέχρι τη διάσωση & προσφορά τροφίμων από τις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές για παράδειγμα. Έχουμε συγκεντρώσει τους βασικούς τρόπους στήριξης στο www.boroume.gr στη ενότητα «Πως μπορείς να βοηθήσεις;» και είμαστε πάντα ανοιχτοί να ακούσουμε νέες ιδέες που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα!

GIVMED

Το GIVMED είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση, που εξασφαλίζει την πρόσβαση κοινωνικά ευπαθών ομάδων σε φάρμακα (ηλικιωμένους, παιδιά, άπορους, πρόσφυγες, ψυχικά ασθενείς). Ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει συνολικά 111.789 κουτιά φαρμάκων και 190.101 κουτιά υγειονομικού και παραφαρμακευτικού υλικού, αξίας 2.051.252 ευρώ μέσω ενός δικτύου 144 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς.

Στόχος του GIVMED είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων που περισσεύουν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χιλιάδων συνανθρώπων μας και να προστατέψουμε το περιβάλλον από τη λανθασμένη απόρριψή τους. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία το GIVMED έχει αναπτύξει εργαλεία για να κάνει τη δωρεά φαρμάκων εύκολη και γρήγορη!

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Στους περισσότερους Δήμους λειτουργούν κοινωνικά φαρμακεία τα οποία παρέχουν δωρεάν φάρμακα σε δημότες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Για τη διευκόλυνσή τους, το GIVMED έχει αναπτύξει την υπηρεσία MEDforU, μια εφαρμογή για κινητά και υπολογιστές και την παρέχει εντελώς δωρεάν. Μέσα από το MEDforU μπορεί κάποιος να αναζητήσει το φάρμακο που χρειάζεται, να δει ποιο κοινωνικό φαρμακείο το διαθέτει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να το παραλάβει χωρίς καμία χρέωση.

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

1.     Έχεις φάρμακα που δε χρειάζεσαι; Δώρισέ τα πριν λήξουν! Κάντο εύκολα και γρήγορα μέσα από το GIVMED.

Μπες στον χάρτη: go.givmed.org/map με τα σημεία δωρεάς και αναζήτησε την περιοχή σου. Βρες το κοντινότερο σε εσένα σημείο δωρεάς και παράδωσε τα φάρμακα που δε χρειάζεσαι!

Εναλλακτικά, με ένα τηλεφώνημα στο 210 300 7222, η ομάδα του GIVMED θα σε καθοδηγήσει.

Προσοχή: Για λόγους ασφαλείας ληγμένα φάρμακα, φάρμακα που χρειάζονται ψυγείο, δίγραμμα φάρμακα, ανοιχτά σιρόπια, αλοιφές, εισπνεόμενα, ΔΕΝ μπορούν να δωρηθούν.

2.     Κάνε μια οικονομική δωρεά εδώ: go.givmed.org/support! Με κάθε 10€ που συγκεντρώνονται το GIVMED μπορεί να προσφέρει 3 κουτιά φαρμάκων σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Τράπεζα Πειραιώς

IBAN: GR45 0172 0150 0050 1508 2933 692

Αριθμός Λογαριασμού: 5015-082933-692

3.     Κάποια από τα φάρμακά σου έληξαν; Διαχειρίσου τα σωστά!

Επισκέψου το φαρμακείο της γειτονιάς σου και πέταξέ τα στον ειδικό πράσινο κάδο προκειμένου να καταστραφούν με ασφάλεια.

Στοιχεία επικοινωνίας

Website: givmed.org

Email: hello@gmail.com

Τηλ.: 210 300 7222

Facebook: @GIVMED

Instagram: @givmed_share_medicine

Βοήθησε Τον πλησίον σου

Εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας είναι ο Felipe Juarez Reyes που γεννήθηκε στο Περού, Μεγάλωσε στην Ισπανία και ήρθε στην Ελλάδα 18 ετών.

Δούλευε στα καράβια και μετά σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Από το 1992 έως το 2009 συμμετείχε σε εθελοντικές ομάδες που βοηθούσαν φορείς HIV, εξαρτημένους σε ουσίες και αλκοόλ και γυναίκες στην πορνεία.

Το 2010 ξεκίνησε να φτιάχνει 30-40 σάντουιτς τα οποία και μοίραζε μαζί με τσάι στο λιμάνι του Πειραιά.

Το 2012 ιδρύει την ομάδα ξεκινώντας να βοηθάει άστεγους και το πρώτο κύμα προσφύγων που έφτανε στον Πειραιά. 6500 άτομα σιτίζονταν, με την βοήθεια πολλών εθελοντών, καλύπτοντας το κόστος μέσα από τις δουλειές τους.

Χρειάστηκε να κοιμηθεί για ένα μήνα στο λιμάνι.

Συνεργάζεται με άλλες ομάδες σε πρόγραμμα αλληλεγγύης του Δ. Αθηναιων στον χώρο ΣυνΑθηνα απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά παρασκευάζοντας 200 γεύματα για την Αθήνα και άλλα τόσα για τον Πειραιά.

ΣΗΜΕΡΑ

Μαγειρεύουμε στον χώρο μας Αλκιβιάδου 88 στον Άγιο Παντελεήμονα κάθε Τετάρτη και μοιράζουμε 200 μερίδες φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, sleeping bags, αδιάβροχα, κασκόλ, σκούφοι, γάντια, παιχνίδια για τα παιδιά.

Υποστηρίζουμε 50 οικογένειες κάθε εβδομάδα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που χρειάζεται βοήθεια;

Λόγω των ειδικών μέτρων λόγω Covid 19 δεν μπορούμε να συγκεντρώνουμε κόσμο στο γραφείο. Γι’ αυτό μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω της σελίδας «Βοήθησε τον Πλησίον σου» με μήνυμα.

Τηλεφωνικά ή μηνύματα στα τηλέφωνα

6933106585 Φελίπε

6981734141 Έφη

2110123043 Γραφείο

Και κανονίζουμε ένα ατομικό ραντεβού

Με ποιους τρόπους μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και να προσφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας;

Μπορείτε να προσφέρετε κάποια είδη πρώτης ανάγκης όπως :

Τρόφιμα συσκευασμένα

Ελαιόλαδο

Ντοματοχυμούς

Ρύζι

Φακές

Πέννες, κοφτό μακαρόνι

Εβαπορέ

Ζάχαρη, καφέ

Είδη προσωπικής υγιεινής

σαμπουάν

οδοντόκρεμες

σαπούνια

αφρόλουτρα

μωρομάντηλα

Βρεφικά γάλατα Νο 1 και Νο 2

Βρεφικές κρεμες

Πάνες Νο 1,2,3,4,5,6

Επίσης αυτό το διάστημα συγκεντρώνουμε είδη για το κρύο όπως κουβέρτες, Sleeping bags, μπουφάν ανδρικά και γυναικεία, ανδρικά ρούχα (όχι κοστούμια), ανδρικά παπούτσια, γυναικεία παπούτσια, κασκόλ, σκούφους, γάντια.