Πόσο ευτυχισμένο μπορεί να σε κάνει ένα παιδί; Η απάντηση, φαίνεαται ότι ίσως θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το που ζείτε. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει μεγάλη μελέτη ανάμεσα σε 22 χώρες, η οποία συνέκρινε την ευτυχία των ενηλίκων με και χωρίς παιδιά.

Χρησιμοποιώντας μια μελέτη για τη βαθμολογία των γενικών επιπέδων ευτυχίας των ανθρώπων – αντί απλώς να ρωτήσουν έναν  γονέα για το αν έγινε πιο ευτυχισμένος μετά από την απόκτηση παιδιών – ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένα σημαντικό «χάσμα ευτυχίας» μεταξύ των δύο ομάδων.

Το ποια ομάδα ήταν η καλύτερη, αποδείχτηκε ότι διέφερε από χώρα σε χώρα, με τους γονείς σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πάνω από 8% λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μη γονείς στη χώρα, κατά μέσο όρο. Αυτό το χάσμα διευρύνεται στο 12% στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή η έλλειψη γονικής ευτυχίας δεν εμφανίζεται παντού. Οι γονείς σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα δε σε εκείνες με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και πιο γενναιόδωρες κοινωνικές πολιτικές για τα επιδόματα τέκνων, όπως άδεια μετ’ αποδοχών και επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας, είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους μη γονείς. Τέτοιες χώρες είναι η Πορτογαλία (όπου οι γονείς είναι σχεδόν 8% πιο ευτυχισμένοι από τους μη γονείς), η Ουγγαρία (4,6%) και η Ισπανία (3,1%).

Οι χώρες όπου οι γονείς δεν είναι ευτυχισμένοι

Ηνωμένες Πολιτείες
-12%

Ιρλανδία
-9,5%

Ελλάδα
-8,3%

Ηνωμένο Βασίλειο
-8%

Νέα Ζηλανδία
-7,8%

Οι γονείς είναι πιο ευτυχισμένοι από τους μη γονείς

Πορτογαλία
+8%

Ουγγαρία
+4,7%

Ισπανία
+3,1%

Νορβηγία
+2%

Σουηδία
+1,9%