Με το άκουσμα της λέξης τεκίλα σου έρχονται στο μυαλό εικόνες από ξέφρενα ξενύχτια με την παρέα να παραγγέλνεις στο barman μία “γύρα σφηνάκια”, εννοώντας την αγαπημένη σε όλους τεκίλα, λευκή ή κίτρινη. Το ποτό όμως αυτό είναι κάτι πέρα από τα σφηνάκια που όλοι γνωρίζουμε. Μπορεί να σου προσφέρει τόση απόλαυση σε μερικές μόνο γουλιές με απίστευτους συνδυασμούς. Αν θεωρείς ότι η τεκίλα ξεκινάει και τελειώνει με τα σφηνάκια, τότε μάλλον κάτι χωρικοί στη Γουαδελαχάρα θα άφηναν τα λιβάδια της αγαύης και θα έπεφταν για τη μεσημεριανή σιέστα τους. Ναι, ακόμα και οι Μεξικανοί προωθούν συνήθως την τεκίλα για σφηνάκι μαζί με αλάτι και λεμόνι. Αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω από όλα αυτά. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Tequila κι εμείς την τιμάμε όπως της αξίζει.

Γράφει η Αγγελική Μπαλτσιώτη

Πρώτα από όλα θέλουμε να επισημάνουμε πως σε μία μόνο επαρχία του Μεξικού, στην επαρχία Jalisco, επιτρέπεται η παραγωγή τεκίλα. Με την συντριπτική της πλειοψηφία να παράγεται στο Jalisco είτε στα ορεινά είτε στα πεδινά, όπως η Jose Cuervo, η οποία αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο οικοδομήθηκε η βιομηχανία της τεκίλα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Jose Cuervo είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήτης του Μεξικό. Όλα όμως ξεκινούν στο χώμα του Μεξικό. Στο ηφαιστειογενές έδαφος που φιλοξενεί αυτό το πανέμορφο στην απλότητά του φυτό (όχι κάκτος) που ονομάζεται αγαύη.
Η αγαύη μένει 7-10 χρόνια στο χώμα μέχρι να είναι έτοιμη για την παραγωγή της τεκίλα. Το πολύ θετικό είναι ότι ο “θερισμός” της μπορεί να γίνει ανά πάσα στηγμή μέσα στο χρόνο βοηθώντας έτσι κατά πολύ τη γραμμή παραγωγής. Η αγαύη κατά τα 7 χρόνια, περνά από διάφορα στάδια. Κατ’ αρχάς είναι ένα “ερμαφρόδιτο” φυτό του οποίου στη μέση φυτρώνει ένα άνθος. Αυτό το κόβουν από την αρχή και κρατούν την αγαύη όπως πρέπει για να αναπτυχθεί αποκλειστικά για την παραγωγή τεκίλα.
Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ορισμένους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στην τεκίλα, ώστε να γνωρίζεις την επόμενη φορά και να μπορείς να διεκδικήσεις την τεκίλα που σου αξίζει.

  • Blanco (Λευκή ή ασημένια): Καθαρή, μη ωριμασμένη, άχρωμη τεκίλα
  • Oro (Χρυσή): Μη ωριμασμένη, συνήθως χρωματισμένη και αρωματισμένη με καραμέλα ή και άλλα πρόσθετα τεκίλα. Συχνά την μπερδεύουν με την Anejo
  • Reposado: Ωριμασμένη από 2 έως 12 μήνες σε μεγάλα ή μικρά δρύινα βαρέλια. Έχει έναν ανοιχτό χρυσό τόνο στο χρώμα.
  • Anejo (Παλαιωμένη): Ωριμασμένη για τουλάχιστον ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια μέγιστης χωρητικότητας 600 λίτρων. Συνήθως αυτά τα βαρέλια είναι παλιά βαρέλια bourbon ή cognac. Είναι συνήθως σε σκούρο χρυσό τόνο χρωματικά.
    Υ.Γ. Μην ξεχνάς πως αυθεντική, καθαρόαιμη τεκίλα παράγεται μόνο στο Μεξικό!