Μας συστήνεται καθημερινά ως Ουρανία μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», λατρεύουμε τη χαρακτηριστική τραγουδιστή φωνή της και μας εντυπωσιάζει με τη διπλωματία που διαχειρίζεται τις καταστάσεις στο τηλεοπτικό χωριό της. Πίσω από τον ρόλο όμως είναι η Αμαλία, μια γλυκιά, ευγενής και πολλά υποσχόμενη ηθοποιός! Κατάγεται από την Κρήτη, σπούδασε Οικονομικά και μετέπειτα αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του θεάτρου Κάρολος Κουν. Σ’ ένα μικρό διάλειμμα από τα γυρίσματα μας, αφιέρωσε λίγο από τον ελάχιστα ελεύθερο χρόνο της για να μας πει δυο λόγια για την ίδια αλλά και για την σειρά!

Συνέντευξη στη Δήμητρα Βγενά

Είσαι εδώ και 8 χρόνια ηθοποιός, έχεις κάνει πολλές παραστάσεις στο θέατρο, αλλά σε μάθαμε μέσα από την επιτυχημένη σειρά Άγριες Μέλισσες και μας συστήθηκες μέσα από τον ρόλο της Ουρανίας. Πως βιώνεις αυτή την δημοσιότητα, αυτή την προβολή που ήρθε τόσο ξαφνικά;

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα γίνω αναγνωρίσιμη. Είχα αρκετό άγχος να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά μου και δεν είχα αφήσει χώρο να σκεφτώ πως θα είμαι οικεία σε έναν μεγάλο αριθμό αγνώστων. Ένα ωραίο πρωί καθώς περίμενα τον καφέ μου, μου είπε το κορίτσι που με εξυπηρετούσε: «Να προσέχεις τον Κυριάκο»! Έβαλα τα γέλια. Τρία χρόνια της παραγγέλνω καφέ και έχει τόση δουλειά που με το ζόρι είχαμε σταυρώσει κουβέντα πέρα από το «ένα freddo espresso σκέτο, παρακαλώ», τώρα ξαφνικά κάναμε ολόκληρη συζήτηση. Έμεινα λίγο παραπάνω από το καθιερωμένο και την άκουγα να μου μιλάει για το πως βλέπει τον έναν ή τον άλλο χαρακτήρα, τι τη συγκινεί στην ιστορία, τι τη διασκεδάζει και όσο έμπαινε κόσμος στο μαγαζί, όλο και περισσότεροι παίρναν μέρος στη συζήτηση. Ξαφνικά δέκα άγνωστοι που συνήθως παραγγέλνουν μηχανικά καφέ και δε μιλάνε μεταξύ τους είχαν γίνει μια παρέα, έστω για λίγο. Είναι μαγικό αυτό, η τηλεόραση όσο κι αν λέμε ότι αποξενώνει άλλο τόσο φαίνεται πως μπορεί να φέρει κοντά τον κόσμο.

Η πρόταση για την σειρά πως προέκυψε;

Πέρασα από casting! Μόλις με είδαν μου έδωσαν να διαβάσω τον ρόλο της Ουρανίας.

Υπήρχαν προβληματισμοί μέσα σου για τη συμμετοχή σου;

Πρώτα αισθάνθηκα χαρά που θα δοκίμαζα κάτι καινούργιο. Μετά σκέφτηκα πως πρέπει να πάρω τα πόδια μου και να μάθω τα βασικά χαρακτηριστικά της δουλειάς της μοδίστρας. Είχα άγχος και θα έχω ούτως ή άλλως, το έχω αποδεχτεί για να μην αγχώνομαι που αγχώνομαι. Οποτεδήποτε κάποιος δοκιμάζει κάτι καινούργιο κάνει μια βουτιά στο κενό, θέλει συγκέντρωση, τόλμη και εμπιστοσύνη στο σύμπαν. Το παράδειγμα που σκέφτομαι πάντα για να διασκεδάζω λίγο είναι πως είναι σα να κάνω για πρώτη φορά ρόδα. Και τόλμη χρειάζεται και συγκέντρωση και εμπιστοσύνη, αν έχεις φόβο αυξάνονται οι πιθανότητες του να πέσεις.

Μίλησε μας για τον ρόλο της Ουρανίας…

Η Ουρανία είναι χαρακτηριστικό δείγμα ανθρώπου σε σύγχυση μεταξύ νέων και παλαιών αξιών. Είναι μια ανεξάρτητη επαγγελματίας, που όμως θέλει να κλείσει το μαγαζί και να γίνει νοικοκυρά. Η σωστή κυρία της εποχής είναι νοικοκυρά δε δουλεύει. Ταυτόχρονα όμως, επιλέγει τον έρωτα που δεν είναι προϋπόθεση γάμου στην εποχή. Μάλιστα επιλέγει έναν εξ επαγγέλματος ασταθή άντρα, έναν κλαρινιτζή που γυρνάει στα πανηγύρια. Ένας χαρακτήρας με τόση ανάγκη για ασφάλεια δεν παντρεύεται κάποιον σταθερό πυλώνα του χωριού όπως πχ τον κουρέα. Ενώ έχει πυρηνικό φόβο για το κουτσομπολιό του χωριού -είναι ορφανή, αν στιγματιστεί δε θα μπορεί να επιβιώσει- ανέχεται να είναι αστεφάνωτη δέκα χρόνια. Είναι σα να θέλει να ακολουθήσει τις καινούργιες αξίες αλλά ο φόβος της επιβίωσης την κρατάει στις παλιές. Αυτός ο μετεωρισμός της όμως είναι που την κάνει ισορροπιστή στο χωριό, καταλαβαίνει και τους μεν και τους δε.

Κάθε ρόλος κρύβει και ένα μυστικό. Από τον ρόλο της Ουρανίας να περιμένουμε κάποια ανατροπή, κρύβει κάτι;

Κανένας χαρακτήρας δεν είναι μονοδιάστατος. Το σενάριο που μας δίνει η Μελίνα Τσαμπάνη και οι συνεργάτες της (Πέτρος Καλκόβαλης, Θωμάς Τσαμπάνης, Βάσια Καρυτινού, Βαγγέλης Νάσης με τη βοήθεια και της Ντίνας Κάσου) είναι ένα σενάριο γεμάτο ανατροπές. Η βασική του ιδέα είναι πως το αρχικό γεγονός -που φαίνεται να είναι η δολοφονία του Σέργιου- σιγά σιγά επηρεάζει και ανατρέπει την καθημερινή ζωή όλου του χωριού.

Πόσο κοντά είναι ο χαρακτήρας της Ουρανίας με αυτόν της Αμαλίας και ποιο στοιχείο του ρόλου σου θαυμάζεις;

Κοντύτερα από όσο αρχικά πίστευα. Λατρεύω τη διπλωματία της Ουρανίας.

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Κρήτη, πόσο εύκολο ήταν οι γονείς σου να αποδεχτούν την επιθυμία σου να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Οι γονείς μου δεν είχαν σχέση με τις τέχνες. Η μητέρα μου είναι οδοντίατρος και ο πατέρας μου χημικός μηχανικός. Νομίζω πως η έλλειψη αποδοχής είχε να κάνει με το άγνωστο του επαγγέλματος, όχι με τον τόπο καταγωγής. Ένας τόσο άγνωστος χώρος σε φοβίζει, λες ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας; Oι οικονομικές συνθήκες; Θα έχει σταθερότητα; Θα έχει δυνατότητα να επενδύσει και στην προσωπική της ζωή; Γιατί θέλει να κλαίει μπροστά σε κόσμο; κ.ο.κ.  Εγώ με τη σειρά μου σταμάτησα να θυμώνω που δεν καταλαβαίνουν τη δουλειά μου, όταν αντιλήφθηκα πως ούτε εγώ καταλαβαίνω καλά-καλά τι δουλειά κάνει ο πατέρας μου.

Ο μπαμπάς πως αντιδράει όταν βλέπει τις θερμές εκδηλώσεις του τηλεοπτικού σου συζύγου;

Ο μπαμπάς μου δυσκολεύεται να διαχωρίσει το ρόλο από την κόρη. Σε μια παράσταση που έκλαιγα, έκλαιγε μετά από τη στεναχώρια του όλο το βράδυ.

Έφτασες ποτέ στο σημείο να τα παρατήσεις και να πεις ότι θέλω να ασχοληθώ με κάτι άλλο;

Με μαθηματική ακρίβεια φτάνω σε τέτοιες κρίσεις μια με δύο φορές το χρόνο.

Έχεις μια χαρακτηριστική φωνή που όταν μιλάς είναι σαν να τραγουδάς. Αλήθεια τραγουδάς;

Αυτό είναι ένα στοιχείο που έβαλα στο ρόλο, για να εξυπηρετήσει την πιο «αλλέγκρα» διάστασή του. Τώρα -δεν ξέρω- μπορεί να μιλάω τραγουδιστά  και στη ζωή μου, αλλά για την Ουρανία το υπογράμμισα εσκεμμένα. Μ´ αρέσει το τραγούδι ναι, αλλά δεν είμαι επαγγελματίας.

Και μετά τις «Άγριες Μέλισσες» τι θα ήθελες να σου συμβεί;

Η δουλειά αυτή είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε γυρίσματα μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους. Οι σκηνές είναι πολλές και απαιτητικές και ο χρόνος ασφυκτικά περιορισμένος. Άρα δε μας μένει χρόνος να σκεφτούμε το μετά. Ξέρω βέβαια τι θα μου συμβεί παράλληλα με τη σειρά: από τον Απρίλιο θα είμαι στο θέατρο του Νέου Κόσμου στην παράσταση «Μάκιναλ» που σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, παίζουν η Δέσποινα Κούρτη, ο Αργύρης Ξάφης, ο Κώστας Κορωναίος, ο Δημήτρης Γεωργιάδης, ο Μάνος Κοντός και εγώ.