Κάποιοι τη γνώρισαν ως το κορίτσι της Eurovision 2022. Η Αμάντα Γεωργιάδη όμως, είχε φροντίσει να κάνει γνωστό το όνομά της σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ νωρίτερα. Αν και μόλις 25 ετών, το κορίτσι με τη φωνή που αν ακούσεις έστω και μία φορά, θυμάσαι για πάντα, έχει καταφέρει να φιγουράρει στην κορυφή των μουσικών charts της Νορβηγίας, να «ντύσει» με τη μουσική της μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix, το «Spinning  Out» αλλά και να συμπεριλάβει τραγούδι της στις σημαντικότερες λίστες του Spotify σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα σπουδάζει ιατρική καθώς όπως η ίδια δηλώνει θελει να καταφέρει να γίνει μία… γιατρός που τραγουδάει!

Συνέντευξη στη Λιάνα Μπουκουβάλα

Γεννήθηκες στα Ιωάννινα όπου έζησες έως τα 3 σου χρόνια. Αλήθεια έχεις καθόλου μνήμες από τότε;

Όχι, δυστυχώς δεν έχω μνήμες από εκείνα τα χρόνια, καθώς ήμουν πολύ μικρή όταν μετακομίσαμε στην Νορβηγία. Συνεχίζουμε, όμως, να επισκεπτόμαστε τα Ιωάννινα κάθε καλοκαίρι οπότε σίγουρα έχω πολλές παιδικές, και όχι μόνο, αναμνήσεις από εκεί. 

Στην περιοχή ζει η γιαγιά σου. Επισκέπτεσαι την πόλη προκειμένου να τη δεις και αν ναι, τι αγαπάς περισσότερο να κάνεις όταν βρίσκεται εκεί;

Τώρα, λόγω της πανδημίας δεν έχω πάει να την δω τα τελευταία δυο καλοκαίρια. Μιλάμε, όμως, στο facetime. Ξέρει η κυρία που την προσέχει να κάνει βιντεοκλήση και έτσι καταφέραμε να είμαστε σε επαφή ακόμα και αυτήν την δύσκολη περίοδο. 

Ωστόσο μεγάλωσες στο Tenfjord της Νορβηγίας. Κλισέ ερώτηση ξέρω, μα μέσα σου νιώθεις περισσότερο Ελληνίδα ή Νορβηγίδα; 

Νιώθω μια Ελληνίδα που μεγάλωσε στην Νορβηγία! Γενικά στην ζωή μου δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες, ούτε να κάνω διαχωρισμούς. Μπορώ να είμαι και τα δύο. Αγαπώ την Ελλάδα γιατί είναι η χώρα μου, αγαπώ όμως και την Νορβηγία γιατί εκεί μεγάλωσα και με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα…

Ποιες οι διαφορές που εντοπίζεις στη ζωή στην Ελλάδα με αντίστοιχα εκείνη της Νορβηγίας;

Στην Ελλάδα οι ρυθμοί είναι πολύ πιο χαλαροί, σε πλήρη αντίθεση με τους ανθρώπους που είναι πολύ πιο έντονοι. Στην Νορβηγία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!

Θα μπορούσες να σκεφτείς τον εαυτό σου να ζει μόνιμα εδώ;

Ναι, φυσικά και θα μπορούσα. Απλώς δεν ξέρω αν θα το έκανα σύντομα, καθώς θέλω να τελειώσω πρώτα τις σπουδές μου στην Ιατρική. 

Ποια μέρη της χώρας μας έχεις επισκεφθεί μέχρι σήμερα και ξεχώρισες για την ομορφιά τους;

Πέρα από τα Ιωάννινα που πηγαίνουμε κάθε χρόνο, και την Αθήνα, έχω πάει στην Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά και για το βίντεο κλιπ του Die Together πήγαμε στη Σύμη, η οποία πλέον έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Όχι μόνο για την απίστευτη ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους της, οι οποίοι μας αγκάλιασαν και μας περιποιήθηκαν όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε κατά την διάρκεια της παραμονής μας εκεί.  

Το καλλιτεχνικό σου όνομα είναι Tenfjord. Γιατί επέλεξες άραγε το όνομα της πόλης σου;

To Tenfjord, είναι μια πολύ μικρή κωμόπολη στην Νορβηγία. Το διάλεξα γιατί αισθάνομαι ένα δέσιμο με αυτό το μέρος, εκεί άλλωστε μεγάλωσα. Από την άλλη είναι και ένα όνομα που είναι εύηχο για τους Νορβηγούς, σε αντίθεση με το Γεωργιάδη. (γελάει)

Στα πέντε άρχισε η επαφή σου με τη μουσική. Συγκεκριμένα ήταν τότε που ξεκίνησες μαθήματα πιάνου. Πως προέκυψε αυτό; Είχες πιστεύεις από μικρή μέσα σου αυτό που λένε… «καλλιτεχνική φλέβα»;

Ξεκίνησα, κυρίως, σαν μια από τις υποχρεώσεις που έχεις στο σχολείο. Η επαφή μου, όμως, με την μουσική με έκανε αμέσως να την αγαπήσω. Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό τα παιδιά σε μικρή ηλικία να δοκιμάζονται σε διαφορετικά πράγματα γιατί έτσι μπορεί αν ανακαλύψουν ένα ταλέντο που έχουν μέσα τους. 

Υπάρχει κάποιος στην οικογένεια από τον οποίο κληρονόμησες το ταλέντο;

Ο πατέρας μου τραγουδάει ερασιτεχνικά, αλλά καλά, όπως πολύς κόσμος. Δεν έχει, όμως, καμία επαγγελματική σχέση με την μουσική. Είναι αρχιτέκτονας. 

Τα πρώτα σου κομμάτια τα έγραψες στην εφηβεία. Τι ήταν αυτό που σου έδωσε έμπνευση;

Για εμένα πάντα πηγή έμπνευσης είναι ο άνθρωπος. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν σε αυτόν. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ασχολήθηκα και με την ιατρική, πέρα από την μουσική. 

Οι μουσικές σου επιρροές έχουν καθόλου άρωμα… Ελλάδας;

Ενώ μου αρέσει πολύ η ελληνική μουσική, τα τραγούδια που έχω γράψει μέχρι σήμερα δεν έχουν επιρροές. Θέλω, όμως ,στο μέλλον να γράψω και τέτοια τραγούδια. 

Ποιους Έλληνες μουσικούς – ερμηνευτές ξεχωρίζεις και ποιους από το παγκόσμιο βεληνεκές αντίστοιχα;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Χαρούλα Αλεξίου, είναι μια εξαιρετική φωνή με πολύ ωραία τραγούδια. Από την νέα γενιά μου αρέσει η Μαρίνα Σάττι. 

Επίσης, παρόλο που τα τραγούδια της δεν είναι το στυλ μου, μου αρέσει και η Στεφανία, γιατί όταν την είδα στην σκηνή της Eurovision είδα ένα κορίτσι γεμάτο ταλέντο με μια εξαιρετική δυνατή φωνή παρόλο το νεαρό της ηλικίας της. Από διεθνές μουσικό στερέωμα θα πω την Sigrid, που είναι και από την Νορβηγία. 

Το 2018 κυκλοφόρησες τον πρώτο σου δίσκο με τίτλο First Impression. Πως ήταν λοιπόν η… πρώτη γεύση που σου άφησε η προσπάθειά σου αυτή;

Επειδή όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου τα είχα γράψει σε ανύποπτες στιγμές και χωρίς να έχω στο μυαλό μου ότι θα κυκλοφορήσουν, χάρηκα πολύ με την αποδοχή που είχε και με το γεγονός ότι τα τραγούδια αγαπήθηκαν τόσο πολύ. 

Έπειτα ήρθε η μεγάλη επιτυχία σου Then I fell in love. Ένα τραγούδι που έγινε ραδιοφωνικό hit παραμένοντας για περισσότερες από 20 εβδομάδες στο επίσημο top 10 radio chart της Νορβηγίας. Το περίμενες ότι θα συμβεί;

Όχι δεν το περίμενα, γιατί ήμουν μια πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνις και κάτι τέτοιο θέλει συνήθως χρόνο για να συμβεί. 

Το 2020 το τραγούδι σου Troubled Water συμπεριλήφθηκε στην τηλεοπτική σειρά Spinning out του Netflix… Αυτό πως προέκυψε;

Κάποιος από την παραγωγή είχε ακούσει το τραγούδι στο Spotify και του άρεσε. Έτσι ζήτησε τα δικαιώματα από την εταιρία μου στην Νορβηγία και με αυτόν τον τρόπο συμπεριλήφθηκε στην σειρά. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε επίσης το νέο σου single «Promises», σε συνεργασία με έναν από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες στη Σκανδιναβία, τον Thomas Dybdahl. Το τραγούδι μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στις σημαντικότερες λίστες του Spotify σε όλη τη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Δανία, στη Φινλανδία και στην Ισλανδία! Οι τόσες πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σου, αν και μόλις 25 ετών, σου δημιουργούν άραγε καθόλου άγχος προκειμένου να καταφέρεις διατηρήσεις το όνομά σου στην κορυφή;

Όχι, δεν έχω καθόλου αυτό το άγχος, γιατί ουσιαστικά κάνω αυτό που αγαπάω. Δεν τραγουδάω ούτε γράφω τραγούδια με στόχο την κορυφή, αλλά εκφράζομαι μέσα από αυτό και θα συνεχίσω να το κάνω για μια ζωή, από μια εσωτερική μου ανάγκη. Το ότι η μουσική μου αρέσει στον κόσμο, και έχει αποδοχή σαφώς και με κάνει εξαιρετικά χαρούμενη, χωρίς όμως να με αγχώνει το ότι αυτό μπορεί μια μέρα να σταματήσει. 

Στα 18 σου μπήκες στην ιατρική σχολή πράγμα που προφανώς απαιτούσε πολύ δουλειά από πλευράς σου. Αλήθεια πως προλαβαίνεις να συνδυάζεις τη μουσική με τις σπουδές σου;

Είναι πολύ δύσκολο… Τον Ιούνιο μάλιστα έχω και εξετάσεις για το πτυχίο μου… Διαβάζω στα αεροπλάνα, στο πρωινό, ανάμεσα στις πρόβες, όπου βρω χρόνο. Αγαπώ και τα δύο πάρα πολύ. Το ένα δίνει ζωή στο άλλο. 

Υπάρχει μέσα σου το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να εξασκήσεις το επάγγελμα του γιατρού;

Φυσικά και υπάρχει, θέλω να γίνω μια γιατρός που τραγουδάει. 

Στην προσωπική σου ζωή, έχεις δηλώσει γεμάτη και ευτυχισμένη, μιας και βρίσκεσαι σε σχέση εδώ και καιρό με τον Άρλαν. Πως γνωριστήκατε;

Είναι γιατρός και γνωριστήκαμε μέσω κοινών γνωστών. 

Η Ελλάδα, είναι ένα μέρος που του αρέσει να επισκέπτεται;

Ναι, είχε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν με τους γονείς του και πρόσφατα ήρθε και για τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ, στη Σύμη. Του άρεσε πάρα πολύ. Θα ξαναέρθουμε μαζί το καλοκαίρι για διακοπές. 

Έχεις αποκαλέσει το Die Together, ως την έκφραση του απόλυτου έρωτα. Πως φαντάζει άραγε αυτός για σένα…;

Το «Die Together» είναι, κατά τη γνώμη μου, η έκφραση του απόλυτου έρωτα. Είχα χωρίσει από τον πρώτο μου μεγάλο έρωτα και για ενάμισι χρόνο δεν μπορούσα να γράψω ούτε νότα! Όλα μου τα συναισθήματα, λοιπόν, εκφράστηκαν σε αυτό το τραγούδι. Η ιδέα ήρθε όταν χωρίσαμε… Τότε, συναισθηματικά, ήμουν σε ένα χάος και δεν μπορούσα να εξωτερικεύσω αυτό που ένιωθα. Ύστερα από ενάμισι χρόνο βρέθηκα στο στούντιο με τον συνεργάτη μου, του είπα την σκέψη μου, του άρεσε το νόημα του στίχου και μέσα σε μία μέρα γράψαμε το τραγούδι. Με το «Die Together» ήταν ουσιαστικά σα να έβαλα μία τελεία σε αυτή την σχέση και να προχώρησα μπροστά. Μπορεί ο τίτλος του τραγουδιού για κάποιους να έχει αρνητική χροιά, αλλά αν ακούσουν προσεκτικά το κομμάτι θα δουν ότι είναι ο ύμνος της απόλυτης αγάπης. 

Σε προσωπικό επίπεδο; Πως πέρασε για σένα η covid… εποχή;

Με πολύ διάβασμα, πολλή μουσική και χρόνο με τους φίλους μου. Ήταν δύσκολα, όπως για όλους μας. 

Κλείνοντας, πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μεγαλώνει μέσα στα χρόνια;

Κάνοντας πράγματα που αγαπώ…!