Γράφει η Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

Βιβλία γνωστά αλλά … άγνωστα, βιβλία διαφορετικά από τα συνηθισμένα, βιβλία που δεν είναι λογοτεχνικά με την κλασική έννοια. Αυτά είναι τα βιβλία που θα σας προτείνω, όχι μόνο για την περίοδο της καραντίνας για να περάσει η ώρα αλλά ακόμα και για μετά, για την παραλία, το πάρκο, το καράβι, το αεροπλάνο. Βιβλία που έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και στην βιβλιοθήκη μου και με έχουν κάνει να ξενυχτήσω προκειμένου να διαβάσω ακόμα μία σελίδα, ακόμα ένα κεφάλαιο. Α! Και το καλύτερο από όλα, μαζί θα σας προτείνω και το ποτό που “επιβάλλεται” να πίνεται καθώς τα διαβάζετε, γιατί ένα καλό βιβλίο πρέπει να συνοδεύεται από ένα καλό ποτό, cocktail, απόσταγμα. Read them, drink them and just have fun!

“Ο λύκος της στέπας” του Herman Hesse

Όλοι έχουμε έναν αγαπημένο συγγραφέα. Ε, λοιπόν ο Herman Hesse είναι ο δικός μου. Από την στιγμή που διάβασα το πρώτο -για εμένα- βιβλίο που είχε γραφτεί από αυτόν έβαλα σκοπό μου να διαβάσω όλα του τα αριστουργήματα. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι “Ο λύκος της στέπας”. Γιατί; Γιατί όπως σε όλα του τα βιβλία έτσι και εδώ ο Hesse “ντύνει” την εσωτερική και βαθιά αναζήτηση της ανθρώπινης ψυχής – του ήρωα και κατ’ επέκταση και την δική μας- με υπέροχες ιστορίες, συγκλονιστικά συναισθήματα, σκέψεις που ταράζουν την ψυχοσύνθεση σου, εικόνες που σου μένουν για πάντα εντυπωμένες στο μυαλό. Ο ήρωας προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και μαζί του και εμείς. Είναι από τα βιβλία που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Εγώ προσωπικά το διάβασα όλο μέσα σε δύο μέρες σε μία ξαπλώστρα ενός beach bar στη Κω.

Read it with: Ένα ποτήρι ημίξηρο ροζέ κρασί. Γιατί πάντα θεωρούσα ότι το ροζέ κρασί είναι συναρπαστικό και γοητευτικό όπως ακριβώς και αυτό το βιβλίο.

“Λάττε Ντεκαφεινέ” του Σταύρου Ζαφειράκη

Δεν γνώριζα τον συγγραφέα, δεν γνώριζα το βιβλίο. Μου το έκανε δώρο στην γιορτή μου ένας φίλος μου ο Δημήτρης και πραγματικά όπως ήδη του έχω πεί θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το μυθιστόρημα νόμιζα ότι θα διάβαζα ένα βιβλίο για έναν έρωτα καταδικασμένο, για έναν έρωτα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, τον Ορφέα και την Ισμήνη, που δυστυχώς κάποιοι περιορισμοί δεν τους επέτρεπαν να είναι μαζί…. Χα, και όμως έκανα μέγα λάθος γιατί έτσι ξαφνικά με το γύρισμα μίας σελίδας ανακάλυψα ότι διάβαζα μία ιστορία τραγική, μία υπόθεση μυστηρίου, ένα θρίλερ θα έλεγα καλύτερα! Μία δολοφονία, ένας τραγικός ήρωας με αρκετά θέματα ψυχολογικά, ίντριγκες, πάθη, μυστικά και ένα τέλος τόσο ανατρεπτικό που κυριολεκτικά εγώ προσωπικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό και πήρα τηλέφωνο την καλύτερη μου φίλη Λιάνα και της είπα απλά και κοφτά “Αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσεις, αυτό το τέλος θα με στοιχειώνει για πάντα και αυτόν τον συγγραφέα θα ήθελα να τον γνωρίζω από κοντά για να του πού απλά WTF???”.

Read it with: Mε ένα Old fashioned με ρούμι γιατί απλά ένα τόσο δυνατό βιβλίο με τόσο έντονη ιστορία να διηγηθεί και τόσες ανατροπές δεν θα μπορούσε να μην συνοδευτεί με ένα ποτό αντίστοιχα δυναμικό και με “έντονο χαρακτήρα”. Κλασικό θρίλερ με ένα κλασικό cocktail.

“Οχτώ” της Katherine Neville

Ενα μυστικό αιώνων, αμέτρητοι γρίφοι, περιπέτειες που διαδέχονται η μία την άλλη, μία ερωτική ιστορία, ένα σκάκι του Καρλομάγνου… αυτό το μυθιστόρημα ή μάλλον την εκπληκτική ιστορία φαντασίας δεν θα θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Το αγόρασα λίγο πριν φύγω για την Ιθάκη για διακοπές πριν από τέσσερα χρόνια με το σκεπτικό ότι τις 15 ημέρες που θα έμενα εκεί θα είχα ένα βιβλίο να διαβάζω στην παραλία… άλλωστε είναι και 770 σελίδες. Ε, το διάβασα μέσα σε 4 ημέρες… στην παραλία, στο καραβάκι για την απόμερη παραλία, στην ταβέρνα όσο περιμέναμε να φέρουν την παραγγελία, στο σπίτι ενώ περίμενα την σειρά μου για να μπω για μπάνιο, στο σπίτι όσο περίμενα τους υπόλοιπους της παρέας να ετοιμαστούν… όπου βρισκόμουν απλά “ρουφούσα” κάθε λέξη, κάθε φράση, κάθε παράγραφο. Αυτό το βιβλίο θα σας συναρπάσει και θα σας κάνει να χαθείτε και εσείς στα αμέτρητα μυστικά του και τους γρίφους του.

Read it with: Τόση αγωνία και περιπέτεια δεν θα μπορούσα να την αντέξω αν δεν έπινα ένα έντονο και δυναμικό ποτό όπως η Paloma με Three Cents Grapefruit Soda. Άλλωστε η αλήθεια είναι ότι τόσες ανατροπές μόνο πίνοντας τεκίλα θα μπορούσατε να το αντέξετε. ????

“Η εξορία και το βασίλειο” του Αλμπέρ Καμύ

Η Πτώση, η Πανούκλα, ο Ξένος… όλα τα μυθιστορήματα του Καμύ έχουν μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και την βιβλιοθήκη μου. Όμως όλα αυτά που σας προανέφερα είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Λιγότερο “γνωστό”, αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την λέξη κάποιος για κάτι που έχει γράψει ο συγκεκριμένος συγγραφέας, είναι το τελευταίο του βιβλίο “Η εξορία και το βασίλειο”. Θα το διαβάσετε μέσα σε μία μέρα καθώς αποτελείται από έξι διηγήματα οπότε είναι και σαν να διαβάζεις έξι διαφορετικά βιβλία λίγων σελίδων το κάθε ένα. Όμως όλα έχουν ένα κοινό στοιχείο, σε όλες τις ιστορίες οι ήρωες προσπαθούν να κατακτήσουν το “βασίλειο” που επιθυμούν. Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό; ότι και τα υπόλοιπα βιβλία του. Το γεγονός ότι ενώ πραγματεύεται πολύπλοκα, δύσκολα και σύνθετα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση…. Διαβάζεται τόσο μα τόσο ευχάριστα!

Read it with: Μα φυσικά με ένα κλασικό Gin Tonic (προτείνω ένα Cucumber Tonic Water της Fever Tree έτσι για την τσαχπινιά). Πίνεται τόσο ευχάριστα και “ανάλαφρα” όπως ακριβώς διαβάζεται και αυτό το βιβλίο παρά την τεράστια δυναμική που έχει ως ποτό.

“101 Whiskies to try before you die” του Ian Buxton

Ναι καλά διαβάσατε τον τίτλο, αυτά είναι τα 101 ουίσκι που πρέπει κάποιος να δοκιμάσει στην διάρκεια όλης του της ζωής. Αν είστε λάτρης του ουίσκι όπως εγώ τότε όχι μόνο θα σας ενθουσιάσει αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο αλλά και θα σας προσφέρει έξτρα γνώση και ενημέρωση για τις επιλογές σας εκεί… έξω. Γιατί ποιος είπε ότι ένα βιβλίο-guide για ένα δημοφιλές ποτό δεν είναι ένα βιβλίο που μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά και να περάσει ευχάριστα η ώρα σου στο σπίτι. Εγώ προσωπικά μία μέρα ξεκίνησα να το ξεφυλλίζω καθώς είχε διαφημίσεις η ταινία που έβλεπα και τελικά με απορρόφησε τόσο πολύ η πληροφορία και όλα αυτά τα ενδιαφέροντα brands που έβλεπα κάθε φορά που γύριζα κάθε σελίδα που κατέληξα να το διαβάσω όλο μέσα σε ένα βράδυ και να μην δώω ποτέ το τέλος της ταινίας. ps: το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα πάρει σε μία επίσκεψη από την βιβλιοθήκη του κολλητού μου φίλου Μάνου και νομίζω ότι θα παραμείνει για πάντα στα χέρια μου… Sorry Manos it’s mine now!

Read it with: Ένα ποτήρι ουίσκι…Ardbeg Uigeadail ή Lagavulin 16 Year Old ή Bowmore 18 Year Old ή κάποιο άλλο label αντίστοιχου βεληνεκούς. Γιατί ως λάτρης του καπνιστού ουίσκι θεωρώ ότι μόνο κάτι τέτοιο αξίζει να πίνεις ενώ διαβάζεις ένα τέτοιο βιβλίο.

“Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης” του Milan Kundera

To βιβλίο αυτό με έχει “συντροφέψει” σε κάποιες από τις διαδρομές μου με το RER κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο Παρίσι, όταν πήγαινα στο πανεπιστήμιο. Το είχα δανειστεί από την βιβλιοθήκη της σχολής καθώς μέχρι τότε δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο βιβλίο του παρόλο που τον ήξερα πολύ καλά ως συγγραφέα. Οι συμβολισμοί που χρησιμοποιεί, η εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό του, το προσωπικό στίγμα που δίνει στις ιστορίες του αλλά και η βαρύτητα της γραφής του με ενθουσίασαν. Γιατί να το διαβάσετε; Γιατί πιστέψτε με θα σας κάνει να σκεφτείτε, να αναρωτηθείτε και γιατί πιστεύω ότι είναι από τους συγγραφείς που έστω και αν δεν σε εκφράζει ο τρόπος που γράφει θα πρέπει να έχεις διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο του… Είναι ένα βιβλίο δύσκολο να το “καταλάβεις” αλλά γνώμη μου είναι ότι αυτό ακριβώς είναι που το κάνει τόσο μοναδικό.

Read it with: Mε ένα ποτό βαρύ και ιδιαίτερο, που δύσκολα κάποιος θα το επιλέξει… όπως και αυτό το βιβλίο. Ίσως με ένα Courcel Fine Cognac (ναι του έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία γιατί το αγόρασα στην Γαλλία την ίδια περίοδο που είχα αγοράσει και το συγκεκριμένο βιβλίο… τυχαίο;)