«Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μπιορν Μποργκ, την αγωνιστική φύση του Άντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ».

Χθές λοιπόν, μεσημέρι Κυριακής (20/1) έγραψε ιστορία καθώς σε 3 ώρες και 45 λεπτά απέκλεισε τον “Βασιλιά” των courts, Ρότζερ Φέντερερ, επικράτησε 3-1 σετ στη Rod Laver Arena και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Australian Open!

Η ιστορική πρόκριση είχε ως αποτέλεσμα να μπει το ποσό των 405.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του 20χρονου Έλληνα τενίστα, ο οποίος με τον αθλητισμό να ρέει στα γονίδια του συνεχίζει επάξια την παράδοση της οικογένειας. Τι εννοώ; Με μητέρα πρώην τενίστρια και παππού ποδοσφαιριστή, το μικρόβιο υπήρχε από πολύ νωρίς.

Μετά τον αποκλεισμό του Φέντερερ δηλώνει «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη» και όχι αδίκως θα λέγαμε εμείς. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα και στόχος αυτή η πρόκριση και αποτελεί πλέον το δεύτερο Έλληνα που κερδίζει τον Ρότζερ Φέντερερ. Η πρώτη αυτή νίκη ανήκει στον Σέργιο Παπαδόπουλο,  ο οποίος το 1996 είχε νικήσει τον σπουδαίο Ελβετό με 2-0 σε (6-2, 7-5) σε πανευρωπαϊκούς αγώνες U16 που είχαν διεξαχθεί στο Σαν Μινιάτο της Ιταλίας!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ξεκίνησε τη σεζόν στο Νο 91 της παγκόσμιας κατάταξης και την τελείωσε στο 15 – ο νεότερος παίκτης στο top 20. Κέρδισε 46 αγώνες –και το πρώτο του τουρνουά ATP, στη Στοκχόλμη– μέσα στη χρονιά, από τους 50 που έχει κερδίσει συνολικά στην καριέρα του ως επαγγελματίας. Έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό τουρνουά Masters 1000, στο Τορόντο, επικρατώντας επί τεσσάρων παικτών της πρώτης δεκάδας την εβδομάδα πριν γίνει 20 χρονών (έγινε έτσι ο νεότερος παίκτης που το έχει πετύχει αυτό από το 1990, που ξεκίνησε το ATP World Tour).

Το 2018 επιβεβαιώθηκε ότι ο Τσιτσιπάς είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, που νιώθει εξίσου άνετα σε όλες τις επιφάνειες. Το πρώτο breakthrough της χρονιάς το πέτυχε στο χώμα της Βαρκελώνης, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τον κατά γενική ομολογία δεύτερο καλύτερο τενίστα στην επιφάνεια αυτή, Ντόμινικ Τιμ, πριν χάσει στον τελικό από τον Ναδάλ, τον καλύτερο clay-courter όλων των εποχών.

Αυτή τη φορά για να πανηγυρίσει την νίκη του ανέβασε στα social media ένα γνωμικό του Σωκράτη. «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει», έγραψε, δίνοντας έμφαση στην παιδεία και την μόρφωση!!!